Дни след началото на руската военна инвазия в Украйна на

...
Дни след началото на руската военна инвазия в Украйна на
Коментари Харесай

Учител по история се противопостави на руската пропаганда и плати за това

Дни след началото на съветската военна инвазия в Украйна на 24 февруари, Андрей Шестаков отваря файлове в чат група в What`sApp за учители по история като него самия. Сред файловете са десетки документи и презентации с указания по какъв начин да се преподава история на гимназистите в Русия. За момента не е ясно кой е споделил файловете в чат групата, само че доста от файловете са благосъстоятелност на съветското министерство на образованието, оповестява Ройтерс.

Материалите съдържат управления за уроци, в които се споделя, че съветските бойци, сражаващи се в Украйна, са герои, а украинските водачи имат скрит план с хора, сътрудничили си с нацистите от Втората международна война. Освен това, във файловете се твърдяло, че Западът се пробва да нагнети разкол в съветското общество, поради което руснаците би трябвало да се държат дружно.
 19 апр 2022 | Доклад на НЗОК във връзка с проверка на Столичната здравна каса откри редица нарушавания на проверяващите...
Шестаков прелистил файловете в един от часовете си. Преди да стане преподавател през януари тази година, 38-годишният мъж 16 години е бил служител на реда от специфичните елементи. Но още тогава е имал възходящи подозрения дали съветските управници в действителност изповядват полезностите за народна власт. Така взема решение да не преподава модулите на своите възпитаници в гимназия № 2 в миньорския град в Източен Сибир на към 6700 км източно от Москва.

Вместо това Шестаков разказал на учениците си за образователното управление и за какво то е исторически неопределено. Например, обяснил, че в материалите се твърди, че Украйна е откритие на болшевишка комунистическа Русия, само че учебниците по история разискват украинската история епохи обратно.

Учителят отива още по-далече – той даже споделил, че не би посъветвал съветските възпитаници да служат в армията и, че самичък се опълчва на войната против Украйна. Според него, Кремъл демонстрира детайли на фашизъм, даже когато споделя, че се бори против фашизма в Украйна. През идващите дни локалната полиция и Федералната работа за сигурност (ФСБ) извикали Шестаков за разпит за мненията му в класната стая. Не му е било повдигнато обвиняване. Но съдът разпорежда санкция от 35 000 рубли (около $420) за дискредитация на съветските въоръжени сили.

Шестаков е напуснал работата си предишния месец, тъй като вярвал, че по този начин или другояче ще бъде уволнен поради общественото си опълчване на войната. Учители в цяла Русия са получили едни и същи или сходни управления за образование. Това настояват двама чиновници на синдиката на учителите и други двама учители, поискали анонимност. За това оповестяват и в обществените мрежи.

Инициативата демонстрира по какъв начин съветската страна, която стяга хватката над главните медии, в този момент уголемява пропагандата си за войната в Украйна и в учебните заведения. Учителите, които не са съгласни с войната, в този момент се причисляват към опозиционни деятели, към неправителствени организации и към самостоятелни публицисти като поемат натиска на целия наказателен уред на съветската страна с санкции, правосъдно гонене и риск да изгубят работата си. В началото на март президентът Владимир Путин подписа закон, който преглежда като закононарушение разпространението на подправена информация за съветските въоръжени сили. По силата на този закон, наказаните могатн да получат до 15 години затвор.

Министърът на образованието на Русия Сергей Кравцов сподели пред парламентарната комисия през март, че неговото министерство е почнало национална акция за разискване на руско-украинските връзки с възпитаници, на фона на въпроси от деца за обстановката в Украйна и наложените наказания на Русия.

След случая, Шестаков сподели, че се е трансформирал в открита съпротива за властта. Той има вяра, че телефонът му се подслушва и се следи всяка информация, която стига до него, въпреки да няма доказателства за това. От ФСБ не са дали отговор на питане на Ройтерс за истинността на изказванията.

Шестаков обаче възнамерява да напусне родината си, тъй като се опасява за живота и този на околните си. Той възнамерява да замине за Турция, само че се притеснява, че управляващите може да му забранят и да напусне страната.

„ За мен ще е мъчно да си държа устата затворена “, споделя някогашният служител на реда и към този момент някогашен преподавател.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР