Дни след като работодателите обвиниха НЕК в нагласен търг, а

...
Дни след като работодателите обвиниха НЕК в нагласен търг, а
Коментари Харесай

Търговци намекнаха за нагласени търгове на енергийната борса

Дни откакто работодателите упрекнаха НЕК в нагласен търг, а шефът на компанията Петър Илиев подаде оставка, от Асоциацията на търговците на електрическа енергия (АТЕ) заподозряха енергийната борса за следващи операции. В публично писмо на АТЕ, в която вземат участие над 20 водещи търговци на ток в страната, се оповестява, че през днешния ден и на следващия ден следва да се проведат 12 търга, изискванията по които са оповестени от енергийната борса " в разстояние на няколко минути в петък, директно преди почивните дни ".

Търговете са сходни като условия, което поражда много въпросителни, считат търговците, които са изпратили своето мнение до министъра на енергетиката, шефа на енергийната борса и други " За следващ път от стартирането на Българската самостоятелна енергийна борса има заплаха да станем очевидци на покупко-продажби, които пораждат съществени подозрения за злоупотреби и предложение на електрическа енергия на избрани лица на цени доста под пазарните ", пишат в мнението си от АТЕ. Оттам изтъкват, че в такива случаи е видно, че борсата не е поръчител за прозрачността и постигането на обективна пазарна цена, а в противен случай - " тя бива употребена като инструмент за одобряване на дискусионни покупко-продажби ".

От асоциацията приканиха борсата да анулира търговете и напомнят, че свободният пазар е 62% от пазара на ток в страната. Затова реализирането на сходни покупко-продажби би подронило принципите му. Ще бъдат ощетени пазарните участници за сметка на избрани компании, считат от асоциацията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР