Дни след като публично стана известно, че Русия е обявила

...
Дни след като публично стана известно, че Русия е обявила
Коментари Харесай

Гълъб Донев проговори за Грозев: Посегателство срещу свободата на словото и сплашване

Дни откакто обществено стана известно, че Русия е оповестила за търсене сътрудника на проверяващата мрежа " Белингкат " Христо Грозев и ден, откакто от президентството се видяха принудени да покажат, че реакция от българска страна има, служебният министър председател Гълъб Донев за пръв път разяснява тематиката. И дефинира протичащото се като " посягане против свободата на словото и опит за заплашване на български жител ".

Коментар Донев направи по време на последното за годината съвещание на Министерския съвет, започвайки отдалеко.

" Работим в медийна среда, която не основава услужливо прелъстителен облик на служебното държавно управление. Причината за това е единствено една - зачитаме правилата на журналистическата специалност, която е призвана да е коректив на всяка власт. Има един индикатор за работата на служебното държавно управление, който е характерен - и той е уважението, с което се отнасяме към публицистите. Уважение към всеки един публицист, всеки ден, а не при изключителни условия, които биха донесли някаква изгода ", съобщи Донев.

И продължи всъщност:

" Българската страна посредством своите институции е в непрекъснат контакт с журналиста Христо Грозев доста преди информацията за неговото търсене от страна на Руската федерация да се трансформира в гореща новинарска тематика.

Действията за оказване на подпомагане от страна на българското държавно управление не са реакция на напън, както настояват някои. "

Подобно изявление се съдържаше и в изказването от " Дондуков " 2 от през вчерашния ден, като не стана ясно какъв брой по-рано и от къде са били осведомени българските управляващи за проблема " Грозев ".

" Отбелязвам, че България не е била осведомена по формален път от съветската страна за повдигнатите на господин Грозев обвинявания. За нас този акт е недопустим, той съставлява посягане против свободата на словото и опит за заплашване на български жител ", уточни през днешния ден и служебният министър председател.

Той напомни, че през днешния ден Министерство на външните работи чака съветската посланичка Елеонора Митрофанова да се яви за пояснения. Правителството посредством Министерство на външните работи ще изрази формален митинг против оповестяването за търсене на Грозев и ще упорства за цялостна информация по отношение на основанията за това, уточни в тази връзка Донев.

" В интерес на сигурността на господин Грозев е дейностите за неговата отбрана против евентуална опасност да не се показват декларативно в новинарските излъчвания ", уточни в умозаключение той, визирайки вероятно рецензиите за мълчанието на управляващите до момента.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР