Дни след като несравнимият български творец Кристо Явашев напусна този

...
Дни след като несравнимият български творец Кристо Явашев напусна този
Коментари Харесай

Галерията за съвременно изкуство да носи името на Кристо, подкрепят и от БЗНС

Дни откакто несравнимият български създател Кристо Явашев напусна този свят в общественото пространство се появиха хрумвания на негово име да бъде кръстено или летище София, или изложба " Квадрат 500 ".

Идеята изложбеното пространство да носи името на Кристо е подкрепена и от Български земеделски народен съюз. Те желаят Националната изложба за актуалното художествено изкуство да се споделя Христо Явашев - Кристо (Christo Vladimirov Javacheff - Christo ), пишат от партията.
 Почина художникът Христо Явашев-Кристо
Почина художникът Христо Явашев-Кристо

На 84 години, в дома си в Ню Йорк...

Галерията е ситуирана наоколо до Националната художествена академия, в която Кристо е бил студент, пишат земеделците. Той търси избавление от тоталитарния режим в Западна Европа и откри реализация в Америка. Със своите авангардни и нестандарти съоръжения той завоюва фенове по целия свят. Неговото изкуство накара човечеството да се замисли за преходността на човешките творения.

Макар и самоопределящ се като жител на света и непарадиращ със своя генезис, Кристо в никакъв случай не се отхвърли нито от родината, нито от околните си в България. Независимо че избягваше да приказва на български - не от позор, а от терзание, че не владее актуалния език, посредством изкуството си той откри метод да комуникира образно с всички нации .

От политическата групировка са уверени, че обектът, който ще носи неговото име, би трябвало да е обвързван с артистичния свят .

Колкото до предлагането за намиране на уместно име за Летище София, продължаваме да настояваме, че ще е най-добре то да бъде кръстено на огромния български откривател, инженер и авиатор Асен Йорданов , който през лятото на 1915 година конструира първия български аероплан.

След Първата международна война той отпътува за Съединени американски щати, където взе участие в доста авиационни разработки. Показателно за значимостта на делото на Йорданов е признанието на Нийл Армстронг - първият човек, стъпил на Луната, че неговото потомство летци са се учели от известния български летец, напомнят от партията, водена от някогашния боен министър Николай Ненчев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР