Дни след 86-я си рожден ден на 11 т. м.

...
Дни след 86-я си рожден ден на 11 т. м.
Коментари Харесай

Отиде си проф. Брезински, големият езиковед

Дни след 86-я си рожден ден на 11 т. м. този свят напусна достойният българин и лингвист проф. Стефан Брезински.

От всички тънки познавачи на родния език той бе най-близко до публицистиката. Не единствено по тази причина, че цялостен живот преподава медийна стилистика и е обучил генерации български вестникари. Дълги години той следеше под лупа езика на масмедиите. Беше подигравателен в своите рецензии към пропуските и безжалостно подигравателен, щом срещне искрено незнание. В нашия вестник водеше своя графа “ТРУДният български език ”. Текстовете му бяха хем ефирни, хем заредени със пристрастеност. Четяха се леко и се разбираха от всички, нищо че обясняваха комплицирани лингвистични термини.

От него запомнихме, че поговорката “Език мой – зложелател мой ” може да има и позитивно звучене, тъй като, в случай че си движимост с думите, можеш да кажеш “Език мой – мил мой ”.

За него писателят и издател Димитър Томов споделя:
“Стефан Брезински бе правоприемник на огромни български езиковеди като професорите Александър Балан, Любомир Андрейчин, Беньо Цонев и Стефан Младенов. Самият той владееше до съвършенство българския синтаксис и приготви генерации студенти с доста непримиримост и придирчивост. Не пишеше елементарно добра оценка, до момента в който не се увереше, че студентът владее ловко синтаксиса. В години, когато доста хора се стремяха към политическо улеснение, той нито беше член на партия, нито имаше политическа обремененост. Стефан си резервира почтено държанието, без да е политически обагрен. Всички се отнасяха към него с извънреден почит. Познавах го от близко и като учител, и като издател. Той имаше превъзходно възприятие за комизъм, следеше изкъсо процесите в българския език и литература. Четеше доста и се радваше на всеки български гений – млад или остарял. ”

Проф. Стефан Брезински е роден в град Златарица. Завършва българска лингвистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски ”. Сред преподаватеите му са проф. Любомир Андрейчин и акад. Владимир Георгиев. През 1959 година става помощник в СУ, а през 1972 г – лекар на филологическите науки. От 1974 година е доцент, а от 1983 – професор в същото образователно заведение. 44 години преподава актуален български език, създател е на 16 книги.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР