Дни след 50-ия конгрес на БСП, на който близо 200

...
Дни след 50-ия конгрес на БСП, на който близо 200
Коментари Харесай

Предизборни трусове в БСП: Ключови фигури напускат Столетницата

Дни след 50-ия конгрес на Българска социалистическа партия, на който близо 200 делегати желаеха оставката на ръководителя на партията Корнелия Нинова, известни лица от левицата оповестиха, че я напущат.

В понеделник изненадващо кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че напуща партията. Той е един от отявлените опозиционери в партията и още предишното лято напусна Националния съвет на партията. “Това не е моята партия. Повече в това не мога да вземам участие ”, разяснява кметът, представен от Българска национална телевизия.

Малко по-късно денем стана ясно, че към 50 членове от пернишката организация на Българска социалистическа партия също си потеглят от партията. Сред тях е и ръководителят на Общинския съвет в града Стефан Кръстев. По предварителна информация младежкото обединяване, чийто някогашен водач е изключеният по време на конгреса Мартин Жлябинков, също ще напусне Българска социалистическа партия.

Очаква се от столетницата да си тръгнат и немалка част от дамите социалисти. Ралица Андреева, която е ръководител на групата съветници на Българска социалистическа партия в Перник, също бе измежду изключените на конгреса.
Заради изгонените 14 опозиционери
Напусканията са в символ на противоречие с решението Българска социалистическа партия да изключи 14 членове на партията, след извършения конгрес в събота. Те са несъгласни и с безидейната политика на водача Корнелия Нинова, която е повода и за неприятните резултатите на изборите съгласно тях.

В събота конгресът на левицата взе решение да се раздели с някои от основните си фигури – евродепутатът Петър Витанов и Кирил Добрев. От партията бяха отлъчени още Светлана Шаренкова, Ани Пиринска, Николай Бериевски, Петя Михалевска, Костадин Дурчов, Ленко Петканин, Атанас Атанасов, Петко Димитров, Валери Жаблянов, Ралица Андреева, Ваня Добрева, Мартин Жлябинков.

Това че напуща партията, разгласи във фейсбук профила си и някогашния боен министър Ангел Найденов. “Тази партия НЕ Е и НЕ МОЖЕ да е моята партия ”, написа прочувствено Найденов. Съпругът на Мая Манолова не я последва в нейния план, а до момента остана правилен на соцпартията.

“Не е партията, за чието развиване и подсилване не съм жалил сили и време след “89 -та година, не е партията, която да загатвам с задоволство и очакване поради решения, политики и държание, не е партията с дух, правила и полезности, от които да не се срамя! След 43 години участие, от които 33 години в Българска социалистическа партия, ПРЕКРАТЯВАМ участието си в партията! ”, написа Найденов.

Възмущение от управлението на Българска социалистическа партия и, също кадър на левицата.

“Срамувам се от станалото през вчерашния ден (събота, 11 февруари, бел. ред.) на 50-ия конгрес на Българска социалистическа партия. Изключени бяха 14 млади, интелигентни, образовани и потвърдили себе си хора, с тях и двама професори. Заради това, че желаят промяна на управлението на партията след поредност съкрушителни загуби ”, написа тя в профила си във Facebook.
Нова левица със остарели лица
В неделя стана ясно, че някогашни членове на Българска социалистическа партия уредяват нова лява коалиция. Сред тяха са Румен Петков с партията му АБВ, която беше учредена от президента Георги Първанов, “Изправи се, България ” на Мая Манолова, “Движение 21 ” на Татяна Дончева, “Българска прогресивна линия ” на Красимир Янков, “Нормална страна ” на Георги Кадиев и група от социалисти, отпред с Валери Жаблянов.

“За страдание Българска социалистическа партия, която до неотдавна консолидираше левите хрумвания, се трансформира в отричане на политическия блян. Срамните подиуми през вчерашния ден на Конгреса на Българска социалистическа партия го демонстрираха ”, разяснява Жаблянов, който беше измежду изключените в съботния конгрес.

Към момента не е ясно дали и останалите социалисти ще се причислят към новата групировка.

На този декор в понеделник от Българска социалистическа партия оповестиха, че за идните избори ще се коалират с. Всички те се сплотяват зад програмата на Българска социалистическа партия и за обща работа на идните парламентарни избори, се показва в известие, разпратено до медиите.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР