Дни преди заседанието на конгреса на БСП основната интрига е

...
Дни преди заседанието на конгреса на БСП основната интрига е
Коментари Харесай

Калоян Паргов, председател на БСП-София, пред „Труд“: В ГЕРБ има страх, БСП играе за победа

Дни преди съвещанието на конгреса на Българска социалистическа партия главната конспирация е Сергей Станишев ще откри ли място в листата на левицата за евроизборите. Националният съвет на партията гласоподава отношението към Истанбулската спогодба да е един от критериите за влизане в листата. Станишев твърдо стои зад конвенцията, която от Българска социалистическа партия изрично отхвърлиха да поддържат. За интригата към листата на левицата за евроизборите, както и за локалния избор и упоритостите на Българска социалистическа партия за отвоюване на кметове от ГЕРБ беседваме с Калоян Паргов.

– Г-н Паргов, ГЕРБ споделиха, че имат упоритостта за 7 мандата на евроизборите. Каква е упоритостта на Българска социалистическа партия?
– Нашата цел е Българска социалистическа партия да бъде първа политическа мощ на изборите през май. А броят на мандатите е въпрос на математически калкулации и преизчисления. Естествено, колкото повече представители имаме в Европейския парламент, толкоз по-ефективно ще можем да осъществяваме леви политики, в интерес на България. А е значимо и да дадем нашия заслужен принос към политическото семейство, към което принадлежим като член на ПЕС. Тези избори са залог за бъдещето на Европейския съюз.

– Как тълкувате думите на премиера Бойко Борисов, че Българска социалистическа партия диша във врата на ГЕРБ?
– По-скоро има боязън, че Българска социалистическа партия освен приближава, само че и задминава ГЕРБ, съгласно данните на социолозите. Тази позитивна наклонност не трябва да ни отпуска, това е доста рисково. Видяхме какво ни се случи през 2017 година и се надявам да сме си научили урока. Има и един прикрит избор, който социологическите изследвания не го ловят.

– За кой прикрит избор говорите?
– Това е административно-корпоративният избор, който е част от изборния инструментариум на ГЕРБ. Този избор става ясно едвам в изборния ден.

– А кой владее циганските гласове?
– Последните десетина години, наблюдавайки ромския избор в разнообразни секции в страната, не можем да кажем, че това малцинство гласоподава стабилно в избрана посока. Много по-притеснителна е наклонността на ислямизация на тази общественост, която, от позиция на сигурността на страната, е доста рискова. Институциите би трябвало доста деликатно да наблюдават този развой и заканите, свързани с него.

– Ясни ли са към този момент критериите, по които ще бъдат номинирани претендентите за евродепутати на Българска социалистическа партия?
– На съвещанието на конгреса на 26 януари, дружно с доклада на сегашните евродепутати, ще приемем платформата, с която ще се явим на изборите за Екологичен потенциал. След това ще стартира процесът по номиниране. А крайното решение за подредбата на листата ще бъде взето от Националния съвет.

– Чия беше концепцията отхвърлянето на Истанбулската спогодба да бъде един от критериите?
– Трудно мога да кажа чия персонално е била концепцията. Това е решение на партията ни. Темата дълго време беше в дневния ред на обществото, само че след решението на Конституционния съд към този момент не е настояща.

– Лидерът на ПЕС Сергей Станишев е дал своя вот „ за “ конвенцията. Това значи ли, че той няма да откри място в листата на Българска социалистическа партия за евроизборите?
– Не мисля, че Истанбулската спогодба може да бъде главният препъникамък. Има решение на Конституционния съд и самият Станишев съобщи, че ще се съобрази с това решение. Т.е. това не може да бъде водещ аршин. Според мен водещ аршин би следвало да е отстояването на националните ползи, по този начин както стана при разискването на пакета „ Макрон “. Това е и най-важният аршин за оценка за свършената работа през миналия мандат. Когато един евродепутат е съдействал за решение на един или различен проблем на българските жители в границите на Европейския съюз, тогава неговата кандидатура ще бъде оценeна позитивно.

– На какви хора ще заложите за Европарламента?
– На такива, които имат предпочитание и хъс за работа, които са потвърдили, че могат да отстояват позиции и прокарват политики. Ако приказваме за структурата на листата, би трябвало да има последователност плюс нови лица, в това число и такива, които имат европейски и международен опит. А Националният съвет ще реши кой на коя позиция да бъде подложен.

– Пак ще попитам, допустимо ли е Станишев да не откри място в листата на Българска социалистическа партия за евроизборите?
– Всичко е допустимо, само че да не стигаме до крайности и парадокси. Важно е след подреждането на листата да влезем в предизборната акция единни и стимулирани за сполучливо показване на евроизборите. Има няколко риска пред нас преди тях. На първо място са споровете в народен, районен и локален проект в партията, без значение от какво са подбудени те. Вторият проблем е листата – т.е. по какъв начин излиза Българска социалистическа партия след подреждането й. Винаги след него е имало радостни, ядосани, удовлетворени и недоволни. В последна сметка би трябвало да осъзнаем, че такава е била волята на членовете на Националния съвет, които са били натоварени с избора. Третото нещо, което е доста значимо, е каква ще бъде риториката на Българска социалистическа партия в предизборната акция. Не е добре да попаднем в обстановката от 2017 година, когато ни вкараха в калъпа на антиевропейска партия.

– Какво имате поради?
– Чисто статистически 60-65% от българите имат позитивно отношение към Европейски Съюз и това би трябвало да се има поради. Важно е в тази акция да кажем каква Европа желаеме. Не Европа на две, а от вторник и на три скорости, не на двойните стандарти на храните и детските артикули, не Европа със настоящия районен дисбаланс, не Европа, разграничена на централна и периферна част. „ Да “ за една мощна Европа. Европа, в която всяка нация има своето място и роля. Европа, която е световен фактор. Европа, която може да отстоява ползите си и да бъде равносилен сътрудник на огромните играчи като Съединени американски щати, Китай и Русия. В момента Европа е много слаба и мъчно може да въздейства на един или различен международен развой.

– Защо твърдите, че от вторник Европа е на три скорости?
– Договорът за съдействие сред Германия и Франция основава нова геополитическата обстановка. Това се случва на фона на неразбираемата развръзка от Брекзит. Европейският съюз се трансформира освен това в посока, която не е ясно дали е удобна за България и за българските жители. Точно за това е значимо наличието на българските социалисти в Екологичен потенциал.

– Ясно ли е към този момент какво ще е съотношението сред партийната и гражданската квота в листата ви?
– Това ще бъде решено на съвещание на Националния съвет. Със сигурност Изпълнителното бюро ще направи предложение. Ще има място и за гражданска, и за съдружна квота. Какво ще е разпределението, следва да се реши. Нормално е едно от местата в първата петица да е за гражданска квота. Това постоянно сме го правили.

– Коректни ли ще са паралели сред представянето ви на евроизборите и прогнозата за резултатите ви на локалния избор?
– Европейските избори са завръзка, а не развръзка. Развръзката ще пристигна на локалните избори. Европейските избори са и тест дали страната ще тръгне към предварителни избори, т.е. дали настоящето ръководство е задоволително законно. Ето за какво е значимо представянето на евроизборите. Резултатът от тях ще е в основа на подготовката за локалния избор, който за множеството хора е по-голям от този за Екологичен потенциал. На локалните избори Българска социалистическа партия би трябвало да си върне позициите, които загуби през 2015 година и да разшири въздействието си в локалната власт. Имаме упоритост да унищожаваме монопола на ГЕРБ в регионалните градове.

– Приемате ли тезата на проф. Михаил Константинов, че в случай че ГЕРБ и Обединени патриоти имат повече извоювани мандати от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, няма учредения за предварителни избори?
– Това е комфортна формула, само че тя дава математически, а не политически причини. През 2016 година Борисов направи грешката да каже, че в случай че загуби президентските избори ще си подаде оставката. Сега едва ли ще я повтори. Друг е въпросът, дали патриотите, които през днешния ден са всичко друго, само че не и обединени, ще завоюват и един мандат. Целта на сходни изказвания е да се резервира властта непременно. Ще се вършат всевъзможни аритметики, с цел да се легитимира продължаването на мандата им.

– Набелязани ли са към този момент градовете, в които Българска социалистическа партия желае да има кметове, тъй като сега левицата няма в нито един от регионалните градове?
– Амбицията ни е да се върнем в мача, освен в София, само че и във всички регионални градове.

– Не си припомням по кое време Българска социалистическа партия е имала кмет на София.
– Българска социалистическа партия не е имала кмет на София, само че е била първа политическа мощ през 2003 година и е имала районни кметове през годините.

– Кои са регионалните градове, в които Българска социалистическа партия желае властта?
– Във всеки регионален град. Българска социалистическа партия е национално показана всеобща партия със структури във всяко обитаемо място. Има райони, в които организациите са в по-добра кондиция, в други има организационни недостатъци, само че на всички места ще търсим оптимален резултат.

– И въпреки всичко, не може да не сте набелязали градове, в които имате шансове.
– Анализът към момента не е приключен, тъй като финален тест ще бъде резултатът от европейските избори в регионалните градове. Заради миграцията към огромните градове през последните 30 години в тях са съсредоточени доста гласоподаватели и преди всичко е София. Не инцидентно ГЕРБ са си сложили за цел да държат електоралния запас, като владеят локалната власт тъкмо в регионалните градове. Това им даваше съображение да се усещат спокойни и постоянни. Ето за какво ерозията на доверието в ГЕРБ в София е показателна и знакова – от София стартира възхода им. Загубата на позициите им в столицата ще поведе ГЕРБ към краха им.

– Имате ли към този момент изясненост на каква формула ще заложите на локалните избори в София – на чисто партийна кандидатура или ще повторите играта с президента?
– Формулата, на която заложихме през 2016 година, даде своя резултат и успяхме. Дори още на първи тур в София победихме ГЕРБ. Трябва да призная, че това надвиши упованията ни. Очаквахме добър резултат, който да даде своя принос за достигането до балотаж, само че не и чак да ги победим. Това сподели, че форматът има преимущества и ще работим на тази база. Преди 2 години обявихме, че тръгваме в тази посока, че ще търсим кандидатура вид Румен Радев. Не, несъмнено, 1:1, със същите качества, пол и качества. Но човек, който може да вдъхне доверие на софиянци и да зададе нова посока за развиване на града. Мисля, че има не малко подобаващи хора. През последните месеци от ден на ден се усилват искащите да се включат в конкуренцията за кмет на София с поддръжката на Българска социалистическа партия. Това е показателно, че политическата обстановка допуска положителни шансове за триумф.

– Казахте, че има доста претенденти, Мая Манолова измежду тях ли е?
– Обсъждаме доста имена. Като приключим с подреждането на европейската листа, през месец април предвиждаме да започва процедурата по номиниране на претендентите ни за локална власт – за съветници и кметове – общински, районни и селски. Всички, които са получили номинации, ще бъдат преценени и съгласно това по какъв начин са подкрепили европейската акция. Те ще имат опция да се потвърдят в акцията през май. След разбора на европейските избори, ще пристъпим към формалния избор на претендентите, както е заложено в устава.

– Сергей Станишев сподели, че в случай че го попитате, ще ви каже кандидатура за кмет на София, попитахте ли го?
– Той е член на градската организация, членува в една от главните партийни организации в регион Възраждане. Така, че ще има опция през април да каже мнението си. Ако го изрази обществено – също ще го имаме поради. Всички оферти са добре пристигнали.

– Работите ли към този момент по профила на номинациите за кмет на София?
-Отдавна приключихме тази процедура. Профилът е явен – индивидът би трябвало да е потвърден управител, умеещ да ръководи процеси и хора, потвърден в своята специалност. С отношение и към обществената проблематика. Все отново сме лява партия и това ще е решаващо да подкрепим даден претендент, без значение какъв брой близко стои до Българска социалистическа партия. Има доста хора, които не са членове на партията, само че пък имат развита обществена сензитивност и нюх за правдивост. Профилът е ориентиран към експерти с добър административен, икономически и управнически опит. Все отново софийският кмет е четвъртият човек в страната – след ръководителя на Народното събрание, президента и премиера. Да си кмет на столицата е по-различно от това да си кмет на различен град. Не малко кметове са споделяли тази констатация, тъй като в столицата си пред очите на всички институции и дипломатически задачи. Работата ти се оценена всекидневно от хора, които имат условия и високи критерии за оценка и не е елементарно да се отговори на техните упования. Виждаме по какъв начин, изключително през последната година, стартира да се пропуква престижът на госпожа Фандъкова. Изпуска темпото и не съумява да подсигурява качество на осъществяваните действия и това се отразява на отношението на софиянци към работата й. А тя не се изчерпва единствено с едно метро. То към този момент се смята от хората като нещо обикновено, а не за огромно достижение. Хората желаят да се отстранен несъответствията в развиването на града – те са забележими, изключително сред централната част и кварталите. Искат София да замязя на европейски град в своята целокупност, каквито са Виена, Берлин, Рим, Милано, Париж. Градове с добра инфраструктура и високо качество за живот, което е главният аршин за премерване на работа на кмета. На този стадий качеството за живот в София не е приемливо. Не го споделям аз, такава е оценката, която слушам всеки ден от хората. Не е решен казусът с детските заведения, не са санирани всички учебни заведения. Не е решен казусът с трафика и паркирането. А мръсният въздух ни мори всекидневно, изключително през зимните месеци. Общината сякаш беше подготвена с пакет от ограничения, щеше да има „ зелен билет “. Добре, че е вятърът – единственият фактор, която въздейства върху чистотата на въздуха. Има още редица проблеми, които изискват сериозен метод и отговорно отношение, тъй като с „ ремонт на ремонта “ и „ надзор на контрола “ надали ръководещите Столична община ще убедят софиянци, че си извършват отговорностите и си правят работата, за която са определени.

– На предишните мести избори много късно извадихте кандидатурата, поучихте ли се от тази неточност и по кое време ще бъдете подготвени с претендент за кмет на София?
– Взехме си поука и започнахме да работим за локалните избори още след парламентарните през 2017 година Тогава пред софийския актив разгласих, че започваме подготовка за локални избори, а доста хора се изненадаха. Имам съображение да благодаря на групата съветници за тяхната интензивност. Наистина се раздават и съумяват да компенсират неналичието на задоволително съветници и да покрият всички тематики в София с положително систематизиране и дисциплинираност. Благодаря и на регионите организации и ръководители за интензивността. Разбира се, още доста се чака и желае от тях, тъй като занапред навлизаме в решителната фаза. Ние работим интензивно от първия ден на мандата. Това се вижда от ГЕРБ и очевидно ги нервира, само че това си е техен проблем. Решихме да компенсираме броя на съветниците – единствено 7 сме, с количество и качество на свършената работа в Столичния общински съвет. И резултатите не закъсняха. Хората ни се доверяват и все по-често ни търсят за решение на проблемите им – от такива, които засягат целия град, до местни, само че значими за хората от съответния квартал или улица. През 2018 година свършихме много неща и положихме добра основа за 2019 година Искаме да успеем да реализираме това, което сме си сложили като цели, с цел да се поздравим с отговарящ резултат на локалните избори.

– За какъв брой съветника се борите в Общинския съвет в София?
– Борим се за подобен брой съветници, който ще направи групата на Българска социалистическа партия незаобиколим фактор в СОС. Фактор, който ще дефинира модела на ръководство на София. Местната власт има една специфичност – даже да имаш кмет, без болшинство в общинския съвет не можеш да управляваш. Тенденцията за Българска социалистическа партия е позитивна, само че не желая да се наемам с съответни прогнози. Амбицията на Българска социалистическа партия е да направи пробив в София. Играем за победа. Вярваме, че можем да успеем, а колкото повече хора повярват, че смяната е допустима, толкоз по-лесно ще реализираме тази цел. Това е най-голямото предизвикателство.

Нашият посетител
Калоян Паргов е роден на 13 юли 1977 година Завършил е Втора британска гимназия. Висшето си обучение получава в УНСС със компетентност интернационалните връзки. Магистър е по европейска интеграция. Асистент е във Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси (ВУЗФ). Член е на Изпълнителното бюро на Народно събрание на Българска социалистическа партия, ръководител на Градския съвет на Българска социалистическа партия в София и на общинските съветници от групата на Българска социалистическа партия Лява България в Столичния общински съвет.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР