Дни преди вота в неделя надпреварата между ГЕРБ и БСП

...
Дни преди вота в неделя надпреварата между ГЕРБ и БСП
Коментари Харесай

Социолозите прогнозират оспорвана надпревара между ГЕРБ и БСП на изборите в неделя


Дни преди вота в неделя конкуренцията сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия продължава да е доста оспорвана. Някои социологически проучвания дават преднина на ГЕРБ, други за Българска социалистическа партия.

На финалната права преди изборите ГЕРБ си възстановява първата позиция и приключва акцията с 4,5% пред Българска социалистическа партия. Това демонстрира социологическо изследване на "Алфа рисърч " , извършено в интервала 19-22 май. Изследването е извършено измежду 1016 пълнолетни жители от цялата страна и е осъществено със лични средства.



Дни преди вота ръководещите се употребяват с поддръжката на 31.1% от решилите да гласоподават против 26.6% за Българска социалистическа партия.

Боряна Димитрова - шеф на "Алфа рисърч ": Изключително дейното включване на премиера, активизиране на ГЕРБ. Отдавна не си припомням толкоз интензивно включване и на Борисов, и на всички структури на ГЕРБ в акция,която заложи на две съществени неща - акция на триумфите и анти-БСП готовност.

Според "Алфа рисърч " Българска социалистическа партия не са съумели да развият и наложат в акцията нови тематики, отвън тази за предварителните избори. Проучването демонстрира също, че Българска социалистическа партия търпи „ софтуерна загуба " от няколко %, които отиват към "Коалиция за България ".

Движение за права и свободи обичайно активизира последователите си в последните дни преди вота и приключва акцията като трета политическа мощ с поддръжката на 13.9% от решилите да гласоподават. Вътрешна македонска революционна организация с 6.0% заема четвъртата позиция. Сериозната конкуренция в тази ниша идва не толкоз от НФСБ и Атака, а от Воля.

Сред колебаещите се до последно са и десните гласоподаватели, които са съществена електорална база на „ Демократична България ", която получава 4.2% поддръжка измежду решилите да гласоподават.

Национално изследване на „ Екзакта " , извършено в интервала 18-22 май измежду 1000 пълнолетни българи и осъществено със лични средства, демонстрира преднина от 5,1% за ГЕРБ пред Българска социалистическа партия . Според организацията 4 политически обединения имат късмет за свои представители в идващия Европейския парламент - това са ГЕРБ, Българска социалистическа партия за България, Движение за права и свободи и ВМРО-БНД.



Да се предвижда кой ще бъде победител в борбата сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ на идните Евроизбори е невероятно с методите на социологията, декларират от организация "Медиана ". Според тях разликата сред двете партии е 1,3 % в интерес на ГЕРБ е в границите на допустимата неточност. Проучването е извършено измежду 1008 гласоподаватели в интервала от 17-21 май и е финансирано със лични средства.



Проучване на „ Галъп интернешънъл " измежду 1003 души в цялата страна, извършено със лични средства от 10 до 17 май, демонстрира, че двете съществени обединения оспорват първото място с преднина за Българска социалистическа партия. Според изследването Българска социалистическа партия може да събере сред 28 и 32%, и ГЕРБ сред 27 и 31%. Движение за права и свободи има предстоящ избор към и над 15 - 16%. Oколо 6% доближава Вътрешна македонска революционна организация, което значи, че минава бариерата от 5.88%. „ Воля " може да финишира на равнища сред 5 и 6%, а Демократична България - сред 4 и 5%.



И Агенция АФИС дава преднина на Българска социалистическа партия пред ГЕРБ - с малко над %. Според изследването за социалистите ще гласоподават 27,4%, а за ГЕРБ - 26,1%, Движение за права и свободи са устойчиво трети с малко над 14%. Агенцията отбелязва, че по традиция най-висока е мобилизацията на Движение за права и свободи, само че и Вътрешна македонска революционна организация организира доста сполучлива акция. Проучването е направено със лични средства в интервала 10-15 май, интервюирани са 1604 пълнолетни българи.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР