Дни преди стратегията за разширяване на Европейския съюз да бъде

...
Дни преди стратегията за разширяване на Европейския съюз да бъде
Коментари Харесай

Персийският залив измества Русия като приятел на Балканите

Дни преди тактиката за разширение на Европейския съюз да бъде оповестена и да се спомене " вероятността " на Западните Балкани, министър председателят Бойко Борисов разгласи по какъв начин той самият вижда бъдещето на района: или присъединение, или " да бъдат оставени Русия, Китай, Турция и Саудитска Арабия да си откъснат толкоз въздействие, колкото могат на база вяра. "

Днес Борисов има среща в София с министъра на външните работи на Саудитска Арабия Адел бин Ахмед ал-Джубейр, който ще беседва още с сътрудника си Екатерина Захариева и с президента Румен Радев. Пристигането на госта от Рияд бе предшествано предходната седмица от саудитската бизнес делегация, ръководена от Мунер Бин Саад, заместник-председател на Съвета на Саудитските търговско-промишлени покои - най-голямата бизнес организация в Саудитска Арабия. В България бяха и представители на бизнеса от секторите туризъм, хранително-вкусова индустрия, опазване на здравето, химическа промишленост, ИТ, електроника и връзки, и други Предстои разкриването на наша Служба по търговско-икономическите въпроси при откриването на българско посолство в Рияд.

 Саудитската бизнес делегация при визитата в София на 15 февруари.
© Министерство на икоонмикаат

Саудитската бизнес делегация при визитата в София на 15 февруари.

Каквото и да е имал поради в изявлението си министър председателят Борисов, бранителите на метода на Европейски Съюз, които приказват за " опасността " (според други преувеличена) от Русия, Турция и Китай на Балканите, постоянно пропущат да погледнат и към Персийския цалив.

Броени дни преди изявлението му централната банка на Черна гора разгласи, че Русия към този момент не е най-големият задграничен вложител в страната, а е втори. Първият, с съвсем двукратна преднина, са Обединените арабски емирства. В Босна и Херцеговина три от десетте най-големи вложители за предходната година, по предварителни данни на управляващите, са от Залива - Саудитска Арабия, ОАЕ и Кувейт; последните от няколко години проправят път за хиляди туристи от арабски страни, които основават безпокойствие у някои локални поданици и наблюдаващи.

В Сърбия , където челните позиции се заемат от европейски страни, рядко се акцентира техният принос - управляващите избират да приказват за Русия и Китай. А някои от най-големите планове и покупко-продажби в страната в последните години в действителност са свързани с компании от Дубай и Абу Даби, а президентът Александър Вучич постоянно дефинира престолонаследника на ОАЕ, принц Мохамед бин Зайед ал Нахян, като добър другар. На юг Албания и Косово дълго получаваха милиони като помощи и заеми, а в Македония Емирствата са вторият максимален неевропейски източник на публични дарения след Съединени американски щати.

Как вложенията от Залива се оказаха значими за Западните Балкани и какво носят те на района? " Дневник " обобщава с образци за нападателни вложения, страхове от туристи и едно ненадейно другарство.

Голямото завръщане

Само преди няколко дни Вучич одобри новия дипломат на ОАЕ, Мубарак ал Дахери, и получи персонални поздрави от престолонаследника на ОАЕ. Зад размяната на дипломатически изречения се крие стратегическо партньорство, което Вучич и Бин Зайед поддържат от години. Неслучайно сръбското посолство в Абу Даби " има единствено шарже д`афер, само че не и дипломат. Всъщност не им и би трябвало, тъй като Вучич е в положителни връзки с Мохамед бин Зайед - срещат се и взимат решения, " сподели за " Дневник " Тена Прелец от London School of Economics, която от години изследва контактите на арабските страни и Балканите. Сделките, за които тя приказва, са на стойност милиарди долари.

Всъщност както за ОАЕ, по този начин и за Залива наличието в страните от някогашна Югославия е по-скоро завръщанекъм дейните връзки сред арабските страни и страните от Движението на необвързнаните, на което Йосип Броз Тито е съучредител. През 90-те години и началото на предишното десетилетие на фокус за ОАЕ са Босна и Херцеговина, Косово и Албания, само че като получатели на помощи - заемите и даренията на Западните Балкани са към 63 млн. $ сред 2009 и 2013 година Отделно суверенният фонд на Абу Даби дава през 2012 година няколко десетки милиона евро за пътя сред Тирана и Елбасан в Албания и за интернационалното летище в град Кукъс. (Помощи, въпреки и в по-малки размери, отпускат и други страни от Залива като Катар и ОАЕ).

На страната обаче се постанова да търси доходи и капиталов изход на открито поради " серията от стопански компликации и обществени компликации " поради падналите цени на петрола и високата младежка безработица и Балканите дават опция. Това се отбелязва в отчета " ОАЕ като изгряващ артист на Западните Балкани: Случаят на стратегически вложения в Сърбия ", който е оповестен от авторитетната издателска група " Тейлър енд Франсис " и до който " Дневник " получи достъп.

Царят на плановете

Икономическият отпечатък на ОАЕ в Сърбия е видим. През август 2013 година националният транспортьор " Етихад " закупи 49% дял в сръбската JatAirways, която за няколко години преструктурира като " Ер Сърбия ". За година западащият транспортьор мина от загуба в размер на 73 млн. евро (към 2013 г.) към облага от милиони (и с 87% по-големи приходи), която се разраства по-късно дружно с потока от пасажери. Не липсват и обвинявания във влошени трудови условия за близо 2000 души, които работят там.

Ръководеният персонално от престолонаследника Мохамед бин Зайед фонд " Мубадала " подписа през октомври 2013 година съглашение със сръбското държавно управление в авиацията, възобновимата сила и връзките, а по-късно военнослужещи от Емирствата започнаха да се образоват във военна академия в Сърбия. Сръбското държавно дружество " Югоимпорт " и капиталовият холдинг Emirates Advanced Research & Technology Holding LLC създадоха дружно противокорабните крилати ракети Advanced Light Attack System (ALAS) според съглашение за 200 млн. $, които ОАЕ към този момент тестваха през 2015 година

Емирствата, които внасят към 85% от храната си, след десетилетия вложения в страни със едва ръководство и инфраструктура търсят такива с по-развито земеделие като Нова Зеландия и Сърбия, по-стабилни политически от досегашни сътрудници в Африка и Азия, се споделя още в отчета. Със договорка за 400 млн. $, подписана от Бин Зайед и Вучич, основаната в Абу Даби компания " Ал Дахра " придобива осем държавни компании и влага в редица други, а суверенният фонд ADFD отпуска на сръбското държавно управление още 400 млн. $ заеми. В подмяна сръбските управляващи се ангажираха, че подсигуряват износа на хранителни артикули за ОАЕ.



Най-прочут обаче стана планът " Белград на вода ", разработван от основаната в Абу Даби Eagle Hills - компания, чието лого месеци наред се вееше на пилони по продължение на централната, водеща до обекта улица " Караджорджева " в Белград. " Белград на вода ", чиято стойност се чака да доближи 3 милиарда евро, включва бизнес център, комерсиална, туристическа и жилищна елементи и ще опита да сложи върхове на Балканите : на повърхност от 1.8 млн. квадратни метра би трябвало да се обитават най-големият мол на полуострова, единственият хотел от веригата W в района (при това ще е единствено един от осем хотела), жилищни здания за 14 хиляди души и 200-метрова кула.

Критици упорстват, че планът ще промени изцяло образа на Белград. Други отиват по-далеч - настояват, че той е непотребен, че финансирането му е непрозрачно и че част от парите в действителност няма да дойдат от ОАЕ, а от сръбския бюджет, само че управляващите се пробват да прикрият това. Официален Белград отхвърля и акцентира, че планът ще сътвори 20 хиляди работни места, само че опозицията упорства, че той единствено ще задълбочи общественото изключване на най-бедните. Заради него от години улиците на Белград от време на време се изпълват с протестиращи, които носят гигантско жълто пате.


Със или без Косово

Всъщност две години Вучич получаваше като министър председател препоръки за този и други сходни планове от някогашния английски министър председател Тони Блеър, който преди този момент имаше същата роля за държавното управление на ОАЕ. Според отчета на " Тейлър енд франсис " има голям брой индикации, че Емирствата са взели участие в решението на Белград да го назначи. Каквато и да е истината, наемането на Блеър, свързван с бомбардировките на НАТО през 1999 година, не остана неусетно в страната и беше подложено на критика от опозиционни партии.

Неочаквано за някои се оказаха и другарството на Вучич с шейх Мохамед бин Зайед, и комерсиалните връзки на Белград и Абу Даби, имайки поради политиката на Емирствата към косовския въпрос. ОАЕ, петдесет и първата страна, признала Косово, преди години изпрати там най-голямата задгранична филантропична задача в историята си. Тя е и първата от Залива (а и първата арабска държава), признала Косово и е гласувала срещу сръбски резолюции против Прищина в Организация на обединените нации. Заради тези дейности на Емирствата Сърбия е заявявала в края на предишното десетилетие, че двустранните връзки са под въпрос.

Независимо от това връзките сред Сърбия и ОАЕ стартират внезапно да се усъвършенстват през 2012 година - смяната идва от " новото държавно управление в Сърбия, което бързо дава да се разбере, че желае да гледа оттатък Косово, " отбелязва отчетът на " Тейлър енд Франсис ". Според откривателите повода е както във влошилата се икономическа обстановка, по този начин и в желанието на Белград (където по това време Александър Вучич е първи вицепремиер) да стане част от Евросъюза. " Сръбското управление осъзнава, че единственият дълготраен метод да се оправи със сериозните стопански проблеми е участие в Европейски Съюз. Ако това значи прагматична позиция за Косово - по този начин да бъде. "

Самият Вучич споделя за " Блумбърг ", че се среща с шейх Мохамед бин Зайед инцидентно, в ресторант, и след диалог за " история, география, философия " се сприятелява с него. През 2014 година към този момент изтъкваше околните им връзки по време на предизборната акция за парламент и вложенията, пристигнали посредством тях. А единствено месец след вота на 16 март (който го направи премиер) тогавашният косовски президент Атифете Яхяга отиде в Абу Даби като част от голям брой контакти, насърчавани от шейха за по-добри връзки с Прищина. Там Яхяга даде на шейха най-високия косовски медал, а по-късно двете страни стартират да подписват двустранни документи. Сърбия не реагира. Подобно другарство може да наподобява извънредно за страна, чиито водачи неотдавна акцентираха решението на Суринам и Бурунди да " отдръпват " признаването на Косово в последната седмица като една от най-важните вести.

В подмяна на вложенията си Емирствата наподобява получават и други услуги. През 2015 година Балканската мрежа за проверяваща публицистика (БИРН) заяви, че сръбското държавно управление е издало по бързата процедура паспорт за Мохамед Дахлан - основна фигура в израело-палестинския спор. Дахлан, който поучава Мохамед бин Зайед и живее в ОАЕ в заточение от години (и прочее има и черногорски паспорт), се смята съгласно БИРН за един от главните фактори за разрастването на вложенията в Сърбия. Душан Симеонович, някогашен дипломат на Белрад в Кайро и Рамала, въпреки това споделя, че решението е знак на " признателност " за направените досега вложения.

 Сръбският президент Александър Вучич и шейх Мохамед бин Зайед ал Нахян, ноември 2017 година
© Twitter @predsednikrs

Сръбският президент Александър Вучич и шейх Мохамед бин Зайед ал Нахян, ноември 2017 година

" Само на върха "

" От една страна явно е хубаво да се вкарват финансови инжекции в балканските страни - да се влага тук, е мъчно и рисковано. Чуждите вложители не се редят на опашка, а и не може да се каже, че всички тези истории са негативни - да вземем за пример казусът с " Ер Сърбия е най-вече позитивен, " сподели Тена Прелец. " От друга страна множеството от вложенията на ОАЕ са удивително непрозрачни и се уреждат единствено на върха. Начинът, по който част от тях се случват и в Черна гора, и в Сърбия, наподобява доста подобен - да вземем за пример при тях или няма търг, или е подправен, със специфични уловия, които максимало ще улеснят позицията на вложителя и т. н. "

Владимир Глигоров, старши икономист във Виенския институт за интернационалните стопански проучвания (и наследник на първия македонски президент Киро Глигоров), свързва решението на страни като ОАЕ да са дейни на Балканите с по-голямата възвръщаемост на вложенията в не изключително пъстрия стопански пейзаж на Сърбия и Черна гора спрямо други разрастващи се райони, е фактор. Той обаче акцентира и че " в сходни страни има подготвеност да бъдат определяни тласъци за такива вложители - откъм регулации, условия на отбрана на тези вложения, които на други места мъчно или въобще не могат да се получат " и че това е характерен интерес и на играчи като Русия и Китай.

Всичко това не анулира ролята на Русия в Сърбия, вложила над 4 милиарда $ сред 2007 и 2017 година, с място в банковия бранш и трети по величина търговски сътрудник след Италия и Германия. Руското икономическо " наличие " обаче надалеч не е толкоз многолико - едвам 10% от вложенията на страната в Сърбия са в браншове, разнообразни от този на изкопаемите горива, най-вече във хранително-вкусовата промишленост и във финансите, отбелязва икономистът Любомир Маджар, а и в железопътния превоз.

Емирствата, назад, при немалките си петролни и газови находища търсят способи да влагат във всичко, което ще им донесе сигурност за " живота след изкопаемите горива ". Какъв по-добър знак от инвестицията в зелената сила, в която дребните ОАЕ се пробват да стане международен водач? През октомври компанията от Абу Даби " Масдар " (Masdar) контракти инвестицията, която ще направи с мажоритарния си дял във ветропарка " Чибук 1 " - план, който ще сътвори най-големият комплекс за вятърна сила на Западните Балкани и ще зарежда минимум 113 000 семейства.

Няколко месеца по-късно " Масдар " купи 49% дял във втори вятърен парк в района, този път в Черна гора. Там, до момента в който Русия губи позиции в пазарите на недвижими парцели и туризма, опциите за ОАЕ занапред предстоят. В дребната адриатическа страна обаче за бизнеса на Емирствата идват провокации от прилежащи страни от Залива и други арабски страни, а в Босна и Херцеговина - от хилядите техни поданици, които идват на отмора или даже вземат решение да останат.

Втората част на " Персийският залив измества Русия като другар на Балканите " - за офанзивата от Залива в туризма и последствията ѝ за Босна и Херцеговина и Черна гора, а и за Европейския съюз - очаквайте по-късно тази седмица в " Дневник ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4680)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР