Дни преди първия учебен ден стотици родители от цялата страна

...
Дни преди първия учебен ден стотици родители от цялата страна
Коментари Харесай

Учениците купуват учебници втора ръка, защото излизат два пъти по-евтино

Дни преди първия образователен ден стотици родители от цялата страна са в трескава подготовка за новата образователна година. Особено разчувствани са фамилиите на първокласниците. В Русе ученическите униформи варират от 50 до 120 лв., а раниците костват сред 30 и 100 лв.. Заради планови поправки, една от най-старите гимназии в града няма да отвори порти за новата образователна година.

Русе

17 общински учебни заведения в Русенска област ще закупят нови шкафчета за възпитаници от първи до седми клас. Там децата ще съхраняват образователни принадлежности и персонални движимости. Според родителите това ще олекоти доста ученическите раници. Много фамилии към този момент започнаха да пазарят, въпреки и не изключително интензивно, изчаквайки родителските срещи при започване на образователната година. И още веднъж ползата към учебниците втора ръка е доста огромен.

В Русе има няколко места, където можеш да оставиш към този момент употребяваните учебници и да си купиш други " втора ръка ". С наближаването на първия образователен ден броят на клиентите пораства, тъй като излиза два пъти по-евтино.

Илияна Петкова - книжар: Идват при нас със описи, създатели. Малко е мъчно, тъй като са изменени. Тази година има нови учебници… 3, 7 и 9 клас са по нова стратегия.
А по новата стратегия за 9 клас към момента не са отпечатани всички учебници. Пълният комплект за възпитаник от гимназиалния курс излиза към 150-160 лв., а помагалата и образователните тетрадки също надвишават 100 лв.. Най-скъпи са учебниците по история, география и чуждоезиковите. Още повече, че и цените са се трансформирали.
Илияна Петкова - книжар: С един-два лв. нагоре идват новите учебници спрямо миналогодишните.
Дъщерята на Меринч Юсеинов ще е 8 клас в Немската гимназия в Русе и е намерил " втора ръка " съвсем всички учебници.
Меринч Юсеинов - родител: Без профилирания по немски език, който ще се закупи от учебното заведение. Иначе към 70 лв. са учебниците… Ние сме взели всичко - униформи, всичко останало, единствено пособия, може би, и тетрадки.
И в случай че за по-малките е значимо да имат цветни химикали, моливници и раници с анимационни герои, по-големите са насочени към по-модерни чанти и аксесоари за униформите, като и в двата случая отиват значително пари за покупката им.

За първи път най-старото учебно заведение в Русе гимназия „ Христо Ботев " няма да посрещне своите ученици този септември. Причината е планов главен ремонт на постройката. Децата ще бъдат ориентирани към други учебни заведения в централната част на града. В Русе тази година прага на образователните заведения ще прекрачат 1079 първокласници.

 Най-старото учебно заведение в Русе няма да отвори порти за първия образователен ден Най-старото учебно заведение в Русе няма да отвори порти за първия образователен ден
Отпада първичният вид учениците от 3 и 4 клас на русенската гимназия „ Христо Ботев ", която няма да отвори порти за първия образователен ден поради ре...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР