Дни преди началото на учебната година Министерството на образованието все

...
Дни преди началото на учебната година Министерството на образованието все
Коментари Харесай

Окончателно: Часовете в прогимназията се увеличават

Дни преди началото на образователната година Министерството на образованието въпреки всичко взе решение да усили часовете на учениците от 5. до 7. клас. Седмичната натовареност нараства с повече часове по български език и и литература и математика, а за петокласниците и по георграфия.

Именно в 5. клас е и най-голямото нарастване на седмичните часове – плюс 1.5 образователни часа. В 6. клас децата ще имат 1 час повече – по половин час за математика и български език. Още половин час за математика ще имат и седмокласниците. Така общият брой става 32 часа седмично за всички възпитаници от прогимназиалния стадий, пише Mediapool.

Увеличението на часовете е за сметка на по-кратката им дълготрайност. Те към този момент ще са по 40 минути, а не по 45, както до момента. Препоръката за понижаване на времетраенето пристигна от Министерството на здравеопазването.

Предложението за по-кратки, само че повече часове беше направено с промени на наредби на министъра на образованието по времето, когато на поста беше акад. Николай Денков. Служебният министър проф. Сашо Пенов досега избягваше да отговори изрично на въпроса дали въпреки всичко ще подпише измененията в наредбите. Срещу множеството на брой часове се оповестиха от Съюза на работодателите в системата на образованието и от синдикат „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “.

Мнистър Пенов обаче не зае безапелационна позиция по въпроса. Той остави решението за след публичното разискване на измененията в наредбите. А крайният резултат щял да зависи от постъпилите оферти и възражения. Че текстовете са факт стана ясно от публикуването на промените в „ Държавен вестник “.

Сега директорите на учебни заведения ще имат 20 дни, с цел да приведат в деяние новите правила.

Очаква се измененията да доведат до нарастване с 4 млн. лв. годишно на разноските за лекторски възнаграждения или допълнение на нормите преподавателска работа на учителите по български език и литература, математика и география и стопанска система.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР