Дни преди началото на учебната година директори се оплакват от

...
Дни преди началото на учебната година директори се оплакват от
Коментари Харесай

Преди 15 септември: Директори на училища се оплакват от срив в електронната система на МОН

Дни преди началото на образователната година шефове се оплакват от срив в електронната система на Министерството на образованието и науката, в която би трябвало да се попълня огромен размер данни преди началото на образователната година.

В нея шефовете би трябвало да вкарат цялата информация за брой възпитаници, за техните родителите, образователни проекти, нормативи на учителите. Оттам информацията попада и в електронните дневници, с които от тази образователна година би трябвало да работят всички учебни заведения от тази образователна година.



Натоварени дни за учители и шефове преди началото на новата образователна година. Вместо да се занимават с подготовка за първия образователен ден, те влагат сила във въвеждането на данни в новата електронна система на просветното министерство.

Директори и учители споделиха пред " По света и у нас ", че се постанова да работят през нощта или в почивните събота и неделя, когато няма толкоз огромно натоварване и системата дава по-малко неточности. Заради проблемите някои шефове даже са подготвени да подадат оставка.



" Правиш нещо, а в действителност както обичат да споделят хората: " Кучето си гони опашката ". Почувствах се като едно куче, което си гони опашката и не може да я стигне. Безсънни нощи, изтощеност, резултатът е изпълнен още веднъж с неточности, няма по какъв начин, за жалост, да бъда задоволен от работата си в подобен миг от образователната година, когато приготвяме образователната година. Когато за нас би трябвало да бъде празник, а в действителност нервите са ни изопнати до последна степен ", сподели Данко Калапиш, шеф на 107-о ОУ " Хан Крум ".



" Дебнем по кое време в действителност е по-свободно, с цел да може да се работи. Тъй като другояче тя стартира безпределно да се върти, дава породи неточност, доста постоянно не записва записите и се постанова по 5 - 6, а от време на време и по 10 пъти е имало случаи да се вкара една и съща информация ", изясни Мирена Дакова, основен преподавател в 51-о СУ " Елисавета Багряна ".



" Няма връзка логическа сред някои от модулите и ти направиш едно нещо, то сътвори пакост на друго място и ти като отидеш би трябвало да въвеждаш нови данни, просто трябваше по-дълъг експериментален интервал да има ", оплака се Асен Александров, шеф на 51-о СУ " Елисавета Багряна ".



В писмена позиция от просветното министерство обявиха за " По света и у нас ", че националната електронна осведомителна система все още действа и допълват, че усложнения в работата ѝ е имало на 5 септември. Причината - огромният брой консуматори, които качваха данни в системата по едно и също време. От Министерството на образованието и науката обявиха още, че при всяка нова функционалност е имало оповестени и спомагателни инструкции за работа.


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР