Дни преди началото на третия турнир от Големия шлем в

...
Дни преди началото на третия турнир от Големия шлем в
Коментари Харесай

Водещите тенисисти искат по-голям процент от приходите на "Уимбълдън"

Дни преди началото на третия шампионат от Големия шлем в тениса " Уимбълдън " в британската столица борбите започнаха. Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) ще има среща на своя съвет в петък, след която се чака да бъде отправено искане за по-голям награден фонд, оповестява " Гардиън ".

Според английското издание макар нарастването на сумата през 2019 година до 38 милиона паунда (11.8% по отношение на 2018 г.), водещите тенисисти желаят по-голям дял от общите доходи да отива за наградния фонд.

По традиция шампионатите от Големия шлем разпределят сред 12 и 15% от приходите за наградни фондове. Според водещите играчи обаче сумата не е задоволително огромна освен в шампионатите от Големия шлем, само че и в конкуренциите от сериите " Мастърс 1000 ".

Шампионите при мъжете и дамите на сингъл в Лондон ще вземат по 2.35 милиона паунда, а след новото нарастване изгубилите в първи кръг ще получат по 45 хиляди паунда.

" Тенисът е голям бизнес, който е на централната сцена от всички спортове, тъй че сумите и обезщетенията за играчите би трябвало да са съответни. Не приказваме единствено за една избрана сума, а за %, който отива у играчите ", сподели пред " Гардиън " канадецът Васек Поспишил.

Той е един от тенисистите в 10-членния Съвет на играчите, който се оглавява от международния №1 Новак Джокович.

" Много постоянно ние нямаме информация и въобще не знаем какви са приходите, а мисля, че би трябвало да ни се изясни обикновено каква е обстановката. В спортове като НБА и НФЛ играчите взимат по 50%, ние не приказваме за същото, само че 30% от общите доходи би било добре ", добави Поспишил.

Според канадеца сумата от 45 хиляди паунда не е дребна, само че никога не е задоволителна за покриване на всички разноски. " Ако загубиш във всеки първи кръг от Шлема, това прави към 200 хиляди $, само че това не стига за покриване на разноските – има налози, пари за целия щаб, пътешестване през цялата година. Да си в топ 100 е доста мъчно, само че е още по-трудно да се справяш със сумите, които се печелят ", сподели още канадецът.

През предходната седмица осемкратният първенец в Лондон Роджър Федерер разгласи, че ниските равнища на тениса като " Чалънджър " шампионатите се нуждаят от помощ. Той прикани за наливане на повече пари в тези вериги.

По проблема с наградния фонд на " Уимбълдън " отношение взе и представителят на шампионата, който изясни, че казусът се показва едностранно. " В последните години " Уимбълдън " усъвършенства доста своята инфраструктура и изискванията за играчите. Това е част от плана за възстановяване на още редица неща. "

В началото на годината и различен от шампионатите от Големия шлем - " Ролан Гарос ", усили наградния си фонд с 8%. През 2019 година сумата беше 42.7 милиона евро.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Уимбълдън (538)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР