Дни преди да ни напусне големият български художник Светлин Русев

...
Дни преди да ни напусне големият български художник Светлин Русев
Коментари Харесай

Силни мисли на Светлин Русев от последното му интервю в „Мениджър”

Дни преди да ни напусне огромният български художник Светлин Русев даде на Ива Йолова огромно изявление за новия брой на сп. „ Мениджър ”, който ще излезе от щемпел идната седмица. В него той приказва намерено за живота, творчеството и изкуството. Големият българин си потегли от този свят през днешния ден на 84 години.

Светлин Русев е роден през 1933 година в плевенското село Върбица. Завършва компетентност „ Живопис ” в Националната художествена академия в София при проф. Дечко Узунов. Преподава в същото висше учебно заведение, а от 1975 година е професор. В интервала 1973-1985 година е ръководител на Съюза на българските художници. След това 3 години е шеф на Националната художествена изложба. Депутат от 7. Велико национално заседание. Действителен член (академик) на Българска академия на науките от 2003 година Носител на държавната премия „ Паисий Хилендарски ”. Живописец монументалист с голям брой независими изложения в България и чужбина, един от най-ярките модерни наши създатели.

В памет на Русев, от изявлението на Ива Йолова с огромния художник, подбрахме няколко мощни фрагменти, които да споделим с вас.

„ Съдбата е избрала това място и време за нас и сме длъжни да го изживеем почтено и със смисъл, счита огромният ни създател ”

***

„ Светът на изкуството е обединен и повсеместен не с налагането на пиар полезности, а със своята духовна национална различност. „ Глобализацията ” в изкуството отвори вратите на произвола, на дирижирания пазар и критерии. Какво ще остане, какво ще бъде избавено или заровено - това е друга тематика. ”

***

„ Светът на изкуството е противопоказен на омразата и експанзията. ”

***

„ Всяко разработване на нова ценностна подчиненост ще обслужва тези, които са я изработили. ”

***

„ Съдбата сякаш ни е запазила някаква непредвидима борба даже и когато нямаме барикади. ”

***

„ Колкото и дребен да си, си основан единствен и твоят дълг е да осъзнаеш и съхраниш тази неповторимост. ”

***

„ В нашата история имаме задоволително извоювани борби, с цел да се усещаме горди, само че и задоволително изгубени войни поради държавническа и партийна несръчност и непредвидливост. Дори обявихме война на Америка и Англия, а един наш някогашен съветски шурей щеше да съди Съветския съюз. Майка ми, невярваща на очите си за това, което виждаше, учудена споделяше: „ Какво стана с тези хора, сякаш измяната ги хвана! ”.

***

„ Все още се надявам, че светът е жертван да оцелее. Но кой и какво ще остане по-късно оцеляване, не дръзвам да мисля. Равносметката през днешния ден е ужасяваща. Като че ли нищо от оварваряването на човечеството не се е трансформирало. Идеи, религия, религии, разрушени култури, войни, жертви, груби ползи... Създаването на живота е обезсмислено. Какъв е смисълът и цената на човешкия живот?! Разумните отговори звучат през днешния ден наивно и анахронично. И въпреки всичко се надяваме! Но на какво? ”
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР