Дни преди да навърши 85 години почина единственият световен художник,

...
Дни преди да навърши 85 години почина единственият световен художник,
Коментари Харесай

Отиде си Кристо - slava.bg

Дни преди да навърши 85 години умря единственият международен художник, роден в България Кристо. Христо Явашев се появява на този свят на 13 юни 1935 година в Габрово в остарял и благороден жанр. Следва в софийската художествена академия. През 1957 година, откакто посещава позволената по това време Прага, скрито пресича границата с Австрия и Желязната завеса, през Швейцария отива през 1958 година във Франция, където среща жена си Жан Клод.

Става артлегенда в американския си интервал, който стартира преди 56 години. Прави някои от най-мащабните артинсталации, като е фамозен с "обличането " на знакови архитектурни монументи, само че и с преобразяването на естествени явления. Сред най-известните му произведения са пакетирането на Райхстага в Берлин, Портите в Сентрал Парк в Ню Йорк, а последните са плаващите кейове в италианското езеро Изео и композицията Мастаба в Лондон, където той издъхна. Не му стигна време, с цел да остави своя отпечатък като облече Триумфалната арка в Париж. На 1 юли в центъра Помпиду би трябвало да бъде открита експозиция в чест на Кристо и жена му Жан Клод.

Негови произведения, само че от времето като студент, могат да бъдат видени в Квадрат 500 в София. Кристо таеше засегнатост към България, а никоя от многото сменили се управляващи в страната не пожела да сдобри най-прочутия ни създател с родината. Немалък дял имаше и член на настоящето и предходните държавни управления на Борисов, който изпусна шанса, а можеше да бъде на висота.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР