Дневно сме лъгани над 200 пъти. В един обикновен разговор,

...
Дневно сме лъгани над 200 пъти. В един обикновен разговор,
Коментари Харесай

Фалшивите новини могат да се ограничат, не могат да се елиминират

Дневно сме лъгани над 200 пъти. В един елементарен диалог, който организираме, споделяме сред две и три неистини, а шансът да декодираме истината е едвам 54%. С тези данни беше открита конференция, отдадена на тревожното разпространяване на подправените вести.

Изследване от тази година сочи, че 1,8 млн. души в България попадат всекидневно на подправена вест , съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова.

" Дискусията не е от през вчерашния ден, само че в случай че се върнем в нашето съвремие, пикът на тази полемика стартира с оповестяването, че Англия излиза от Европейски Съюз ", акцентира Йотова. По думите й е мъчно да се дефинира понятието " подправена вест " , тъй като визира целия човешки публичен бранш - от самостоятелното до интернационалните връзки, от здравето и бизнеса до международните спорове.

 Кодексът против подправените вести скоро ще бъде подготвен, увери Габриел
Кодексът против подправените вести скоро ще бъде подготвен, увери Габриел

Габриел не останала удовлетворена от първия вид на Кодекса

За да се стигне до днешната обстановка, са нужни производител, пропагандатор и консуматор, подчертава Йотова. От позиция на технологиите - това е скоростта на информацията, разпространяването на обществените мрежи. " От позиция на публичните връзки - несъмнено комплицирани и конфликтни процеси, които не намират бързи и съответни решения ", уточни вицепрезидентът. Според Йотова, те пораждат неустановеност, неустойчивост, изострен недостиг на правдивост , поляризация и в последна сметка съмнение.

От позиция на политиците подправените вести се асоциират с недостиг на водачество. Често с цел да се преборят с конкурент, самите политици фабрикуват хрумвания, акцентира Йотова. Губим повече и по-бързо права, в сравнение с когато и да било, акцентира Йотова. Това, съгласно нея, е главната причина за публични заблуди.

В тази връзка тя сложи акцентиране върху ролята на медиите . " Нямаме задоволително храброст за отвоюване на статути в конкуренцията със обществените мрежи ", означи Йотова.

Една от условностите е мащабът, защото всеки ден към 100 млн. друга по наличие видео информация излиза в публичното пространство.

Най-бързо се популяризират подправените вести. 80% от европейците са попадали на погрешна или подвеждаща информация , съгласно анализатори.

Машината на произвеждане на подправените вести работи във всички направления, посочи вицепрезидентът.

Изборите в Швеция демонстрират, че една трета от публикациите, отдадени на тях, са безспорна дезинформация, установи тя.

 Кодексът против подправените вести скоро ще бъде подготвен, увери Габриел
Кодексът против подправените вести скоро ще бъде подготвен, увери Габриел

Габриел не останала удовлетворена от първия вид на Кодекса

Възможни ли са подправени вести, в случай че няма подправени послания и подправена политика , риторично попита Йотова.

Новина за здравето може да докара до непредвидими последствия. Вредна ваксина, предизвикваща аутизъм, е характерен образец, който обрече здравето на доста деца, а посланието е произнесено от политик, съобщи Йотова.

Предизборната акция за евроизборите ще бъде първият сериозен тест за това по какъв начин се извършват ограниченията за подправените вести, съгласно нея. Предизборната акция ще бъде изменена от това, което сме виждали до момента, като информация, като механизми и принадлежности, предвижда вицепрезидентът.

Редица документи ще бъдат интерпретирани неверно заради неведение за активността на европейските институции, счита тя.

Вицепрезидентът изрази мнение, че разпространяването на подправените вести може да бъде лимитирано. " Можем да приказваме за ограничение на дезинформацията, дано не си вършим илюзии, че можем да я отстраняваме . "

Тази цел може да бъде реализирана посредством механически инструментариум и с дейности в региона на моралната категория.

" Регулацията е доста сложна тематика, тъй като всеки един, който дръзне да го направи, ще срещне опозиция ", уверена е Йотова.

 Фалшивите вести като признак за рецесия в връзките
Фалшивите вести като признак за рецесия в връзките

Според проф. Нели Огнянова имаме потребност от нова медийна екосистема

Конкретни ограничения могат да бъдат подхванати за поощряване на образованието и медийната просветеност, развиване на сериозно мислене, поддръжка за качествена публицистика, като значителен детайл от демократично общество.

" Битка, която се води с думи, може да бъде извоювана единствено с думи ", заключи Йотова.

Форумът е проведен от ръководителя на Атлантическия клуб в България Соломон Паси и Дигитална национална коалиция с поддръжката на Фондация Конрад Аденауер, Български дипломатически институт и Асоциация на Атлантическия контракт.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР