Дневният център за подкрепа на деца с увреждания и техните

...
Дневният център за подкрепа на деца с увреждания и техните
Коментари Харесай

Дневен център развива потенциала на деца с увреждания в Бяла Слатина /снимки/

Дневният център за поддръжка на деца с увреждания и техните фамилии е новооткрита обществена услуга в Бяла Слатина по план „ Дневен център за поддръжка на деца с увреждания и техните фамилии “, оповестиха от общината.
Той е финансиран от Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд. В центъра се дават целодневни, почасови и консултативни услуги на деца и младежи с разнообразни увреждания.
Работи се с 30 потребителя от 0 до 29 години за дневна и почасова грижа и 60 потребителя на консултативни услуги за интервала на плана.
След конкурс са назначени 15 чиновници и експерти. Двама обществени служащи работят с потребителите и техните фамилии, като оказват помощ във всяка една сфера на тяхното всекидневие. Тази помощ се показва и в подпомагане за оформяне на документи, потребни контакти, препоръки за правата на децата им, придружаване и показване пред разнообразни институции. По всевъзможен метод се цели общественото включване на тези фамилии.
Услугата разполага със личен микробус, който е особено оборудван за транспорт на лица с увреждания. Потребителите се вземат и връщат по домовете, което е огромно облекчение за родителите, които са заети.
Сградата на Дневния център е изцяло актуализирана и оборудвана с съвременни мебели и уреди за физическа и психическа рехабилитация. Условията са доста предразполагащи за едно щастливо всекидневие. Специалистите и детегледачите са съпричастни и деликатни. Децата се предизвикат да работят интензивно за своето рехабилитиране, посредством предложение на разнородни действия и занимания. В часовете по трудотерапия се създават доста красиви предмети, които вършат своите дребни основатели горди и по-уверени в себе си. Поощрява се всеки техен прогрес.
Услугата работи от осем месеца, само че към този момент има много деца, които демонстрират важен прогрес в развиването си. Няколко деца се научиха да показват себе си по-свободно. Други не се тормозят да се движат колкото могат. Трети произнесоха първите си думички. За доста от децата Дневния център е мястото, където чакат с неспокойствие да дойдат, тъй като се усещат мечтани. Неформалната среда и грижата на чиновниците вършат Дневния център обичано място за потребителите. За това приказват усмивките заран при тяхното взимане от вкъщи и прегръдките, които чиновниците получават, когато си потеглят.
По време на изключителното състояние работата с децата не е серпантина. Повечето родители спомагаха за отдалечена работа със експертите. Много родители споделиха, че децата желаят по-скоро да се върнат в Центъра и изпълняваха съзнателно дилемите, които им се разпореждаха. По тази причина не е спряло тяхното развиване и в този момент работата просто продължава.
Девизът на работещите в Центъра неслучайно е „ Работим с готовност, тъй като сме нужни! “
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР