Дневният ред, който заедно начертахме за устойчиво развитие до 2030

...
Дневният ред, който заедно начертахме за устойчиво развитие до 2030
Коментари Харесай

Борисов на среща на ООН: Обявеното Десетилетие на действието до 2030 ще бъде и Десетилетие на възстановяването

„ Дневният ред, който дружно начертахме за стабилно развиване до 2030 година, е изключително значим за България като ключ за справяне с неравенствата и метод за постигането на проспериращо и спокойно общество “. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на изявлението си в първата за Десетилетието на действието Среща на високо ниво по устойчивото развиване, която се организира в границите на Общия спор на Общото заседание на Организация на обединените нации. Тази година форумът и съпътстващите го събития се състоят напълно онлайн поради пандемията от COVID-19.

Пред международните водачи българският министър председател акцентира, че още с приемането през 2015 година на 17-те цели за стабилно развиване на Организация на обединените нации , страните членки поемат и дълготраен ангажимент за постигането им. Сред тях са изкореняването на бедността, икономическото развиване, понижаване на неравенствата, качествено обучение, мир и правдивост.

„ Остават ни единствено 10 години за осъществяването им и е нужна цялостна готовност на интернационалната общественост “, уточни министър-председателят Борисов. Той подчертава, че поради пандемията от COVID-19 се следи закъснение в осъществяването на задачите, като на напред във времето излизат изострените обществени неравенства, бедността, сериозните последици от измененията на климата.

„ Пандемията от COVID-19 ясно сподели, че Дневният ред 2030 е по-голям от всеки път. Обявеното Десетилетие на действието ще бъде и Десетилетие на възобновяване то с фокус върху задачите за развиване “, означи Бойко Борисов. Той бе безапелационен, че пандемията е посочила също, че нито една страна не може да се оправи сама с последствията.

„ Необходими са тясно съдействие и координирани дейности. Всички ние би трябвало да осъществим своя дял от уговорките си при прецизното съблюдаване на правилото “никой да не бъде зарязан ” и с присъединяване на заинтригуваните страни “, означи министър-председателят Бойко Борисов. По думите му ангажираността на неправителствения бранш, бизнеса, младежите, университетските среди, уязвимите групи и локалното ръководство е основна за постигането на начертаните 17 цели.

Премиерът Борисов напомни, че тази година България показа първия си непринуден народен обзор на осъществяването на задачите. Наред с достиженията бяха разпознати и някои провокации пред постигането им. „ Необходимо е възстановяване на качеството на образованието и опазването на здравето “, очерта българският министър-председател в изявлението си на срещата на високо ниво. Той сложи акцент също върху нуждата от надеждно използване на законодателството за запазване на природата.

„ Планираме да изградим народен механизъм за съгласуваност на осъществяването на задачите на Организация на обединените нации за стабилно развиване с присъединяване на държавното управление и необятен кръг заинтригувани страни “, добави Борисов.

Пред участниците в срещата министър председателят посочи, че мотото на българския парламент “Съединението прави силата ” е изцяло годно и във връзка с постигането на задачите на Организация на обединените нации. „ България е подготвена да извърши своята част. Време е за дейности “, сподели още Бойко Борисов.

В срещата на високо ниво с българския министър-председател участваха още 23-ма държавни и държавни ръководители от страни като Австрия, Финландия, Норвегия, Словения, Аржентина, Перу, Ливан, Мароко, Република Южна Африка и други.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР