ДневникОсем нови пътни знака ще повишават пътната безопасност и ще

...
ДневникОсем нови пътни знака ще повишават пътната безопасност и ще
Коментари Харесай

Осем нови знака ще се появят по пътищата

Дневник

Осем нови пътни знака ще покачват пътната сигурност и ще оказват помощ на водачите с информация, разгласи Министерството на районното развиване и благоустройството.

Въвеждането им ще указва съществуването на тапи, понижена видимост, настъпило произшествие на пътя, зарядни станции за електрически автомобили и станции за зареждане на коли с водород. С нови знаци ще бъдат обозначени и платените сектори от републиканската пътна мрежа, чието потребление изисква винетна или тол-такса.



Новите указателни табели са включени в план за промени в Наредбата за сигнализация на пътищата с пътни знаци (НИД на Наредба №18 от 2001 г.), оповестен за публично разискване.

Предлага се въвеждането на три нови предупредителни знака за краткотрайна организация на придвижването. Те са от група А и ще алармират за заплаха в жълт цвят. Знак А41 - " Образувано запушване ", ще се употребява за сигнализиране на пътни сектори, в които се е образувало запушване, което водачите биха могли да не виждат навреме.



Знак А42 - " Намалена видимост ", ще се употребява за сигнализиране на пътни сектори, в които видимостта е понижена заради мъгла, дъжд, снеговалеж, задимяване, запрашаване или други сходни условия. Знак А 43 - " Настъпило пътнотранспортно произшествие ", ще се употребява за сигнализиране на настъпил случай, който основава заплаха или усложнение за придвижването.

Предупредителните пътни знаци могат да бъдат изобразявани на осведомителните табла от интелигентните транспортни системи, свързани с ръководството на придвижването.



С нови пътни знаци ще се алармират и секторите от републиканската пътна мрежа, за които се изисква платена винетна или тол-такса. Знак Д 25.1 ще осведоми водачите, че за потреблението на пътя се изисква платена винетна или тол-такса, а знак Д25.2 ще е единствено за тол-такса. Те ще се слагат на мястото, от което поражда задължението за заплащане на такса.

Предвидени са специфични пътни знаци, указващи съществуването на зарядни станции за електрически транспортни средства и станции за зареждане на коли с водород.



Въвежда се и специфичен пътен знак за паркиране на електрически транспортни средства за зареждане - Д26. В одобрените знаци за обрисуване на типовете транспортни средства се прибавя и знак на " Електрическо транспортно средство ".

С плана за изменение на наредбата се цели повишение на информираността на водачите при смяна на средата, в която се движат, сигнализирането на републикански пътища от платената пътна мрежа, чието потребление изисква платена винетна или тол-такса, опция за обрисуване на предупредителните пътни знаци на осведомителните табла от интелигентните транспортни системи, както и внасяне на изясненост по съществуващи условия, нееднозначно тълкувани и прилагани в проектантската процедура.

Очаква се по този начин да се усъвършенства качеството на настоящата сигнализация с пътни знаци по пътищата и улиците и да се уеднакви проектантската процедура, с което ще се реализира повишение на сигурността на придвижването по пътищата.

Пътните знаци в множеството страни от Европейския съюз са унифицирани съгласно наредбите на Виенската спогодба за пътните знаци и сигнали от 1968 година и Европейското споразумение към нея.

Проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №18 от 23.07.2001 година за сигнализация на пътищата с пътни знаци е качен за публично разискване в Портала за публични съвещания и интернет страницата на Министерство на регионалното развитие. Предложения и отзиви по плана могат да се дават до 9 октомври.

Дневник

shum.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР