Дневник следи важните политически новини и реакциите по тях в

...
Дневник следи важните политически новини и реакциите по тях в
Коментари Харесай

Преди изборите: Христо Иванов се надява на правителство, в което БСП не участва

" Дневник " следи значимите политически вести и реакциите по тях в последния ден от предизборната акция. Статията се обновява.

13:43ГЕРБ с ново обвиняване - от служебното държавно управление купували гласове " Най-големите купувачи на гласове са в служебния кабинет, един от тях е Бойко Рашков ". Така дадоха отговор от ГЕРБ на днешните обвинявания на вътрешния министър, че партията на Бойко Борисов и Движение за права и свободи купуват най-вече гласове преди идните избори.

 Преди изборите: Христо Иванов се надява на държавно управление, в което Българска социалистическа партия не взе участие
© Велко Ангелов

Заместник-председателят на партията Даниел Митов изясни изказванието си с това, че Рашков е раздавал в допълнение по 650 лв. преди изборите на чиновниците във ведомството. Подобни практики имало и в други министерства – в районното министър Виолета Комитова раздавала гъши дроб и италианско вино, а министърът на културата Велислав Минеков към този момент два пъти давал бонуси.

Според представителите на ГЕРБ с цел да може да се подсигурява някаква почтеност на изборите ЦИК би трябвало да се намеси. Те желаеха комисията да разгласява имената на всички, които са имали достъп до складовете, където са машините, предопределени за изборите. Поискаха и осветляването на всички, които имат ангажимент с конфигурирането на софтуера на машините. Другите претенции са за издание на серийния номер на всички машини (вкл. тези, които ще останат на склад), както и транспортните проекти за доставка на машините до секциите.

Днес от ГЕРБ ще внесат и тъжба в ЦИК, с която желаят още: разписките от машините да се броят на 100% (а не на 30%, каквото е последното решение), разписките да се слагат в две обособени кутии за двата типа избори, видеонаблюдение на броенето на разписките (нещо което представителите на ГЕРБ в ЦИК осуетиха за вота на 4 април) и обезпечаване на наблюдаващи IT експерти, който да следят дали се употребява законният програмен продукт.

От ГЕРБ също по този начин се оплакаха, че до всеки пункт на празненства за разпределяне на предизборни материали има патрулка.12:48Тезите на ГЕРБ за операция за Рашков са " политически измислици " Тезата на ГЕРБ, че се готви операция на изборите с спомагателни машини, вътрешният министър Бойко Рашков дефинира като " политически измислици ". Той съобщи, че компанията " Сиела Норма " има право да оперира с предмета си на активност, стига да не нарушава законите. Нейните машини са отвън склада, в който се съхраняват купените от страната за вота. Различен е бил методът и по който са пристигнали двете доставки – едните по море през Гърция, другите – с въздушен превоз.

" По искане на ЦИК извършихме инспекция на машините от " Сиела Норма " къде и по какъв начин се съхраняват. Тези машини се откри къде са и ЦИК разпореди на Министерство на вътрешните работи да бди за тях като бъдат в запечатани хранилища и не бъдат изваждани до решение на ЦИК ", сподели Рашков. Увери обществото, че е изключена всякаква опция за злоупотреби с тях, а изборният развой ще протече обикновено.

Рашков заяви, че в интервала 2007-2021 година " Сиела Норма " е спечелила публични поръчки на стойност 64.2 млн лв. от държавни и общински поръчки. " Тази компания е била прекомерно покрай ръководещата власт в съответния интервал ", разяснява той. 12:34Рашков заяви, че всички данни за пазаруване на гласове водят към ГЕРБ и Движение за права и свободи  Преди изборите: Христо Иванов се надява на държавно управление, в което Българска социалистическа партия не взе участие
© Георги Кожухаров

" Две партии главно купуват гласове - ГЕРБ и Движение за права и свободи ", заяви на брифинг служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Такава обстановка той показа и за предходните избори на 11 юли. " Всички фотоси и материали са за тези две партии. Така желаят да заемат властови позиции някои политици посредством осъществяването на закононарушение. Естествено, че българският жител желае да знае от кое място са тези суми, които се включват в изборния развой ", съобщи Рашков, представен от Би Ти Ви.

По думите му парите за това идват от така наречен асфалтова сага в България - освен свързани с Автомагистрала " Хемус ", а и с други сходни обекти.

" По еднакъв метод стои въпросът с по този начин наречените поправки на язовири, които са повече от 400 и началото на тези поправки започнаха по същото време, през което започнаха стремително първите няколко лота на Автомагистрала " Хемус ", сподели Рашков.

Голямото разпределяне на пари пък е почнало към митингите против държавното управление на Бойко Борисов през предходната година.

На брифинга стана известно, че броят на тестваните места, за които има постъпила информация, че се прави активност в несъгласие с Наказателния кодекс и касае закононарушения, свързани с изборния развой, са 2371. Общият брой на арестуваните за 24 часа е 38 досега. Има други такива, които са 642. Издадени са 2707 протоколи за предизвестие – единствено за нарушаване на изборното законодателство. Образувани са общо 108 досъдебните производства за другите сформира. 12:15Радев прикани всеки, който милее за родината, да гласуваВ послание към нацията президентът Румен Радев, който е претендент за втори мандат, прикани всеки, който милее за родината, да гласоподава на изборите в неделя. Той съобщи, че изборите са опция лъжата да бъде глобена, а мафията разчита на публичната незаинтересованост.

Радев има огромна преднина пред Анастас Герджиков съгласно всички социологически изследвания. Избирателната интензивност в неделя е основна за президентските избори - с цел да са сполучливо извършени те, би трябвало да са дали своят вот минимум половината плюс един от българите с право на глас. За вота в неделя това значи 3.35 млн. души. Едва при осъществяването на това изискване ще се регистрира дали някои от претендентите е получил над 50% от гласовете, или спечелилият ще бъде избран на втори тур след седмица.

Държавният глава уточни още, че пред страната има неотложни задания, които изискват законодателни решения, а всеки ден без работещ парламент натрупва проблеми. Според него всеки от последните два състава на Народното събрание са били част от пътя, " който ще ни извади от рецесията ".

" В неделя следва да изберем не просто народни представители, президент и вицепрезидент, само че и да определим какво бъдеще желаеме да имаме. Да надмогнем егоистичените заблуди и избавяне поединично ", сподели Радев.

11:41Христо Иванов изключи опцията за общо ръководство с ГЕРБ  Преди изборите: Христо Иванов се надява на държавно управление, в което Българска социалистическа партия не взе участие
© Велко Ангелов

" Лидерът на ГЕРБ направи поредност от клевети, които могат да оставят усещането, че се готви ръководство с присъединяване на ГЕРБ ", разгласи във включване през фейсбук профила си от Бургас Христо Иванов, съпредседател на " Демократична България ". По-рано сутринта Борисов съобщи тезите си за бъдещото ръководство в обстойно изявление по " Нова телевизия ". Сред евентуалните сътрудници той назова и " Демократична България ".

" Искам да кажа - Бойко, не кълве! Ние ще останем твърдо на позиция, че " Демократична България " по никакъв метод няма да взе участие в ръководство, което включва ГЕРБ и Движение за права и свободи, тъй като това е първата стъпка към преустановяване на корупционния модел в България ", разгласи Иванов.

Добави, че който и да номинира Борисов за министър председател, структурно ръководството на България може да е от тежко подвластния хайлайф на ГЕРБ. Призова водача й да спре да деморализира хората и да ги кара да се съмняват в изборния развой. Заради популяризираната от него информация за интервенция в софтуера на машините " Демократична България " внесе следобяд предложение в ЦИК за извадкова методика за надзор на софтуера, тъй че да няма подозрения, че е бил манипулиран. Надява се всички да поддържат предлагането, с цел да не се болести българската народна власт със подозрение. " Това няма да помогне на никого, нито на ГЕРБ да си изясни пировата победа ".

Напомни, че няма действително следствие на сигналите за корупция, които се съдържат в поредицата фотоси от спалнята на Борисов. " Хората, които държат тези фотоси и ги пускат на порции, могат да шантажират някогашния министър председател и цялото му ръководство ", акцентира Иванов и добави, че за цялото му обграждане има същия вид материал - фотоси, записи, разработки на трупчета. " Там, където няма действително следствие, там има взаимозависимост. Хора, които знаят, че в случай че не вършат каквото им се споделя, ще влязат в пандиза ", заключи Иванов.

Напомни, че с цел да се освободи страната от този модел, някой би трябвало да влезе в пандиза, а с цел да спре корупцията, би трябвало да има промяна на прокуратурата, което значи, че тези, които ще са нейни клиенти, не би трябвало да са ръководството.

" Това е базова причина да си отвоюваме страната, по тази причина сме се по този начин запънали, ето за какво ние сме гарантите идващото ръководство по никакъв метод да не зависи от ГЕРБ и Движение за права и свободи ", разгласи Иванов.

Призова гласоподавателите да не се поддават на подозрения, съмнения и пристъпи на лудост.



11:05Премиерът Стефан Янев отхвърли главните обвинявания на ГЕРБ за активността на служебното държавно управление. В обичайна графа на кабинета " Говори властта ", в която представители на кабинета дават отговор на въпроси на жители във " Facebook ", той съобщи, че хората могат да бъдат спокойни за провеждането на парламентарните избори и проблем с техническото застраховане на вота няма. Той разкри, че има министерство, което е подало 60 сигнала за корупция поради дейности на предходните ръководещи. Янев съобщи, че желае да остане в политиката, само че не загатна съответна позиция.

" Истината е елементарна, българските жители могат да бъдат спокойни. Служебният кабинет дружно с ЦИК е подхванал всички ограничения да има почтен избор, който отразява действително гласовете. Машините, флашки и така нататък са задоволително обезпечени. Няма опция различен вид машини, флашки или карти да бъдат употребявани по време на вота. Държавна организация " Електронно ръководство " и ЦИК са подготвени да разгласяват серийните номера на всички машини, карти и флашки, с които ще бъде гласувано. Няма опция да бъде подменяно нищо. Цялото това говорене за спомагателни машини е нечиста сделка, която има за цел в предизборна конюнктура да демотивира жителите да гласоподават ", сподели Янев.

Подробности можете да прочетете.11:04Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи в изявление за " Нова телевизия ", че би потърсил поддръжката на Движение за права и свободи при съставянето на държавно управление. Като " естествени съдружници " на партията си уточни " Демократична България " и " Продължаваме промяната " и настоя за разсъдък във всички политически сили, с цел да може да се направи постоянен кабинет.

Бившият министър председател призна, че е получавал поддръжка от Движение за права и свободи при гласуването на годишните бюджети по време на ръководството си. Подкрепа от тях получил и при гласуването за покупката на изтребителите Ф-16. Той акцентира, че постоянно се е отблагодарявал обществено за тази помощ.

Подробности -.

Всичко, което би трябвало да знаете за:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР