Дневник следи на живо ситуацията с коронавируса. 09:38Данните за защитата

...
Дневник следи на живо ситуацията с коронавируса. 09:38Данните за защитата
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: здравните власти дават традиционния седмичен брифинг

Дневник " следи онлайн обстановката с ковид.

09:38Данните за отбраната на над 1 млн. имунизирани са обнадеждаващиПредседателят на Българската асоциация по клинични изследвания Борислав Борисов разгласи пред Българска национална телевизия, че има към този момент доста безапелационни данни за резултата от имунизациите в световен мащаб. Цитира данни обхващащи над 1 млн. имунизирани сред 20 декември и 2 февруари.
" И данните са доста безапелационни. Между втора и трета седмица от първа доза имаме намален риск от възпаление с близо 50%, а след втора инжекция - над 90% понижен риск от възпаление ", изясни той.
Това по думите му е казус в историята на имунизационните стратегии, когато с изключение на данните от клинични изпитвания, има и толкоз огромен размер данни за действителния резултат в обществото. " В момента има 80 ваксини в клинични изследвания, 16 от тях са в последните си етапи. В тях се включват десетки хиляди участници, става дума в действителност за голям запас и доста сериозен доказателствен материал ", сподели още доцент Борисов.09:18Свършват леглата за коронавирус пациенти в ПазарджикСитуацията в пазарджишката болница се усложнява. Всички кревати за коронавирус пациенти към този момент са запълнени, заяви Българска национална телевизия.

Затова преди десетина дни е възобновен приемът на пациенти с ковид в двете вътрешни отделения дружно с инфекциозно поделение.

В момента има настанени 102-ма пациенти с ковид и е останало едно свободно легло. Очаква се да се изпишат пациенти, с цел да се освободят към 5-6 кревати за деня, само че това е в случай че няма напор, изяснява шефът Красимир Темнилов.

Местният противоепидемичен щаб ще заседава през днешния ден в 13.00 ч. 09:12В Плевен ще има митинг против меркитеДнес в Плевен е проведен митинг след въвеждането на новите ограничения за битка с ковид. Недоволството е провокирано от затварянето на моловете и заведенията в тях, както и на фитнесите, оповестява БНР. Новите ограничавания влизат в действие от 15 март и ще важат до 26 март и плануват също отдалечено образование за учениците от 5 до 12 клас, затваряне на кината и театрите, неразрешени са всеобщите мероприятия, заведенията за хранене ще работят до 22 часа, фамилните събирания са до 10 души.

В област Плевен в последните 10 дни се очерта тренд на рисково повишаване на заболеваемостта от ковид, съобщи доктор Илиян Минчев, шеф на РЗИ - Плевен, представен от Българска национална телевизия. Заразените са 587 на 100 хиляди към 10 март при 501 на 100 хиляди преди 10 дни.

Протестиращите ще се съберат в 10 ч. пред Регионалната здравна ревизия.08:54Кантарджиев: Има изразителен растеж на инфектираните до 19 година и сред 20 и 49 г.Променен е възрастовият профил на заболелите. Боледуват, и то тежко, деца и младежи в дейна възраст, " самоуверено " неспазващи рекомендациите за разстояние, носене на маски и ограничение на огромните събирания. Това споделя в изявление за " 24 часа " Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразно и паразитни заболявания. В последните графики, които изготвяме, се вижда изразителен растеж във възрастовите групи до 19 година и сред 20 и 49 година, добавя той. " През януари и първите седмици на февруари разновидността се открива в 40-60% от пробите от страната. Към момента целогеномното секвениране, което се прави в ръководения от него център, я открива в 75-85% от пробите в някои области.

" Слава богу, този ковид не е доста " деятелен " генетично ", показва Кантарджиев. Обяснява, че мутира 4 пъти по-рядко от вируса на СПИН и 8 пъти по-рядко от вируса на грипа. Промените при SARS-CoV-2 са по-редки, тъй като той има система от ензими, които изправят разновидностите, т.е. поправят грешките, които пораждат при синтеза на неговата рибонуклеинова киселина. Въпреки това, преминавайки от човек на човек, за година вирусът мутира 30-33 пъти.

" Това са стотици хиляди разновидности, само че не всички имат значение за приспособяването му към човешкия тип. Мутациите, които му дават преимущество, са да се предава по-лесно, по-бързо да се развъжда в първите стадии на инфекцията, до момента в който е още в горните дихателни пътища. Подобен профил има английският вид ", споделя Кантарджиев.08:33Повикванията в Спешна помощ не престават да растатЗначително са се нараснали повикванията към столичната Спешна помощ през последните седмици. Само за едно денонощие при започване на седмицата са регистрирани с към 100-150 сигнала повече по отношение на същия ден преди седмица. Това сподели пред " Нова телевизия " представителят на Спешна помощ Катя Сунгарска, като посочи, че за 24 часа постъпват към 1000 позвънявания.

Тя добави, че не малко са сигналите, свързани с ковид. Имало обаче и доста случаи на хора, които укриват признаци. " Притеснително е отношението на хората след въвеждането на по-лекия режим, тъй като всички взеха решение компактно да се допрян до заведенията за хранене. Всички би трябвало да сме виновни ", добави тя.08:20Общопрактикуващ доктор: На маймуни ни направиха с ваксинитеПри дефицит на ваксини би трябвало да се съблюдава направеният имунизационен проект. Не може някой, който се е записал за имунизация през януари, да бъде изпреварен от някой, който оня ден се е записал в електронния указател. Това сподели ръководителят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София доктор Георги Миндов пред Би Ти Ви.

По думите му хората от четвърта фаза на имунизационния проект би трябвало да са с приоритет. Тя обгръща жителите над 65-годишна възраст и тези с хронични болести. Лекарят даже предложи разпределението на дозите да е три към едно в интерес на пациентите от имунизационните етапи. Миндов се оплака и от неналичието на организация преди началото на имунизирането на записалите се в електронните регистри, което стартира тази заран.

На маймуни ни направиха, луди станахме.
 доктор Георги Миндов,
общопрактикуващ доктор

Колегите желаят да се откажат, само че аз ги приканвам да не го вършат. Беше ни обещана логистика с доставката на имунизациите, а ни карат да чакаме пред пунктовете, с цел да вземем нужните дози, изяснява Миндов.08:16В Пловдив ще работят мобилни екипи за ваксиниранеВ Пловдив и региона се чака през днешния ден да стартират работа два мобилни екипа за имунизация с " АстраЗенека ", заяви БНР. Те ще са в помощ на възрастните и трудноподвижни хора. За да бъдат вписани в графиците, те би трябвало да се обаждат в общината. Ще се посещават и отдалечени обитаеми места, защото живеещите там изпитват усложнения да стигнат до имунизационни кабинети.

Предвижда се по поръчка чиновници на огромни общински, държавни и частни предприятия също да бъдат имунизирани на място.
08:07Започва имунизирането на записалите се в електронния указател От през днешния ден стартира имунизацията против ковид на хората, които са се записали в.
Имунизацията на жителите стартира с наличния препарат на " АстраЗенека ", въпреки в задатък да бе оповестено, че хората могат да избират с какъв препарат да бъдат ваксинирани. Вчера се разбра, че тези, които са избрали различен препарат, още веднъж би трябвало да се записват и да чакат доставка на други препарати или да се възползват от непокътнатия час и да получат " АстраЗенека ".

В понеделник в България бяха доставени 21 600 дози от имунизацията на " Пфайзер " / " БиоНТех ", само че по думите на зам.-министъра на опазването на здравето флаконите не престават да се пазят за изборната администрация.

Повече за организационните проблеми четете и.

 Коронавирусът в България: здравните управляващи дават обичайния седмичен брифинг (на живо)
© Надежда Чипева, Капитал
08:02В общо 10 области, измежду които и София-град, от през днешния ден са в действие нови ограничавания поради огромния брой новозаразени. Мерките варират - от затваряне на заведенията с час по-рано и прекосяване на отдалечено образование на учениците, през наложително носене на маски навън и затваряне на огромните търговски обекти.

Засега управляващите не дават знак, че ще има ограничавания за цялата страна, а при започване на седмицата здравният министър даде опция на РЗИ да вкарват местни ограничения.

07:48С 48% пораства броят на инфектираните са седмица  Коронавирусът в България: здравните управляващи дават обичайния седмичен брифинг (на живо)
© Юлия Лазарова
Общо 2774 са новите открити случаи на ковид в България за последните 24 часа, сочат данните в Единния информативен портал. За седмица растежът на инфектираните е приблизително 48%. Положителни са 20.3% от направените 13 691 теста.

Очаквано най-вече са новите случаи в областите
София- град - 734
Пловдив - 223
Варна - 153.

В болница се лекуват 6395 пациенти, от които 501 са в интензивни отделения.

Като излекувани за 24 часа са регистрирани 2531 души, умряли са 97.

През последното денонощие са направени 6995 имунизации и общият им брой става 309 145. с втора доза са 52 735 души.

Данните в графики можете да видите.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР