Дневник следи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите

...
Дневник следи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: ресторантьори искат отпадане на сертификата при консумация на открито

" Дневник " следи онлайн новините за разпространяването на ковид, реакциите на управляващите и мненията на здравните специалисти.

12:12ГЕРБ желаят още на следващия ден всички деца да се върнат в училищеВсички деца още на следващия ден да се върнат в учебно заведение без тестване, като откакто се доставят проби, се премине към тестване, приканиха през днешния ден от ГЕРБ на брифинг. Бившият министър на образованието Красимир Вълчев разгласи, че служебното държавно управление е некомпетентно да се оправят със обстановката.

 Коронавирусът в България: ресторантьори желаят отпадане на документа при консумация навън
© Скрийншот

" Става въпрос за организационна отпадналост. Имаме незаконосъобразни, даже противоконституционни дейности на служебното държавно управление ", е неговото мнение. Според Вълчев настоящето образование в електронна среда не е дейно, тъй като децата, оставени от родителите си у дома, не получават нужното внимание.11:34От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) оферират да отпадне условието клиентите на заведенията да показват Коронавирус документи при консумация навън. Според зам.-председателя на организацията Атанас Димитров по този начин ще се подкрепи бизнеса, " който е на ръба на оцеляването след въвеждане на зелените документи ". В обява на сайна на БХРА се акцентира, че няма потребност от документ, в случай че някой желае да изпие едно кафе на чист въздух или да яде на крайник.

 Коронавирусът в България: ресторантьори желаят отпадане на документа при консумация навън
© Надежда Чипева, Капитал

Димитров добавя, че условието за документ би трябвало да отпадне и за хората, които поръчват на място храна за у дома. " В момента в случай че решиш непринудено да си вземеш до момента в който вървиш едно капучино или чай, или пък да си купиш нещо за ядене, не можеш да изчакаш на масите пред заведението, в случай че нямаш документ. Или в случай че сред две ски спускания искаш да изпиеш нещо топло, даже за апрески бара ти е необходим документ. Това в допълнение понижава оборота и потреблението на без друго закъсалия бизнес. И е в ущърб на клиентите ", изясни Димитров.11:04197 лечебни заведения ще получат спомагателни пари за кислород197 лечебни заведения ще бъдат подкрепени с общо 10 млн. лева поради нарасналите разноски за кислородолечение, оповестиха от Министерство на здравеопазването. Финансовият запас е разпределен на база регистрираните пред НЗОК случаи на пациенти с диагноза COVID-19 за интервала септември, октомври и ноември 2021 година В момента се изготвят на договорите за субсидиране на лечебните заведения, а незабавно след подписването им средствата ще бъдат предоставени на лечебните заведения.10:52Полицията проверява 13 сигнала за подправени сертификатиГлавна дирекция " Национална полиция " проверява общо 13 сигнала за издавани подправени Covid документи, заяви за БНР Иван Николов, който е шеф на бранш в дирекцията. " Две досъдебни производства има в Столична дирекция на вътрешните работи, другите три са на територията на Централна и Северна България. Всеки сигнал се отработва, взема се отношение, след което материалите се рапортуват в съответната прокуратура ", добави той.09:05Образователното министерство упорства техен представител да взе участие в здравните експертни препоръки  Коронавирусът в България: ресторантьори желаят отпадане на документа при консумация навън
© Цветелина Белутова, Капитал

Министърът на образованието и науката Николай Денков съобщи пред Би Ти Ви, че е наложително представител на ведомството да взе участие в експертните препоръки в здравното министерство, където се разискват ограниченията, които ще бъдат подхванати в битката с ковид. Повод за коментара му стана разминаването в обещаните от министъра на опазването на здравето Стойчо Кацаров 1 млн. теста за учениците и действително обезпечените към 170 хиляди

" Предполагам, че и самият Стойчо Кацаров е очаквал, че ще има задоволително проби. Ако всичко беше сработило както го планирахме, освен дребните, само че и огромните възпитаници щяха да учат присъствено ", сподели Денков.

Той изясни, че има " липса на чувство, че връщането на учениците в клас е толкоз значимо да се случи ". Денков добави, че е имал диалози със служебния министър председател и президента и по-късно е усетил повече чуваемост на настояванията си.08:18До края на годината се чакат първите дози детски ваксиниОчакваме през днешния ден Европейска комисия да разгласява българския превод на късата характерност на детската ваксина, което към този момент дава опция да бъде прилагана в България, сподели през днешния ден шефът на Изпълнителната организация по медикаменти Богдан Кирилов. Постигнато е съглашение с компанията производител след 13 декември да бъдат осъществявани доставки за страните от Европейски Съюз, защото педиатричната ваксина е в друга опаковка от тази за деца над 12 години.
 Коронавирусът в България: ресторантьори желаят отпадане на документа при консумация навън
© Велко Ангелов

В момента здравното министерство организира диалози с компанията производител за изискванията на доставка в България, като първите количества може да са факт още преди края на годината, посочи Кирилов.

В идващите дни ще има по-детайлна информация за количествата ваксини, които се чака да бъдат доставени. 08:09До момента са бракувани 210 хиляди ваксиниДо момента са бракувани 210 хиляди дози ваксини в България, сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия ръководителят на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов. Той посочи, че те са главно на " Астра Зенека ".

 Коронавирусът в България: ресторантьори желаят отпадане на документа при консумация навън
© Надежда Чипева, Капитал

На какъв брой дози ваксини им изтича срокът на валидност до края на годината ще се знае до 2 седмици, сподели Кирилов. Той разясни, че при нараствания интерес се осъществят с преимущество препаратите, които са покрай приключване на периода им на валидност.

Продължават и договарянията за продажба и подаяние на ваксини, като се чака новият парламент да утвърди подобен контракт с Босна и Херцеговина.Богдан Кирилов уточни, че на максимален интерес се радва имунизацията на " Пфайзер - Бионтех ", като от нея са сложени 2.07 млн. дози при доставени досега 4.3 млн. Следващата е еднодозовата на " Янсен " - 1.43 млн. дози.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР