Дневник следи актуалните новини от изборите за парламент и президент.

...
Дневник следи актуалните новини от изборите за парламент и президент.
Коментари Харесай

След изборите: Корнелия Нинова подаде оставка като председател на БСП

" Дневник " следи настоящите вести от изборите за парламент и президент. Статията се обновява.

12:39 " Дневник " излъчва онлайн конференция на Българска социалистическа партия.


12:20 " Възраждане " обвърза осъществяването на целите си със съществуването на страната  След изборите: Корнелия Нинова подаде оставка като ръководител на Българска социалистическа партия
© Юлия Лазарова

Ако не се осъществят целите на " Възраждане " до 10 година България може да е изчезнала като страна. Това съобщи на конференция водачът на седмата групировка в 47-ото Народно заседание Костадин Костадинов. Ако обаче партията осъществя целите си, страната до 10 година щяла да бъде международен образец за развиване.

Той се оплака, че от две години тече репресивна акция от органите на държавната власт поради позиции по Коронавирус епидемията. Припомни и настояването на прокуратурата партията да бъде заличена. Сравни обстановката с историческите събития от 40-те години на 20 век.

На конференцията за следващ път бе повторено, че " Възраждане " е срещу въвеждането на еврото и " зелената " договорка.11:11За Българска социалистическа партия - София представянето на изборите е пагубно, а съществуването на партията - застрашено  Калоян Паргов
© Цветелина Белутова, Капитал

Калоян Паргов

Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия - София прави оценка получените резултати на Българска социалистическа партия на предварителните парламентарни избори на 14-и ноември като " пагубни ".

" Смятаме, че сега действително е застрашено бъдещото битие на партията, защото тя се трансформира в ненужна политическа мощ. Необходими са радикални промени и съществени промени, които да оздравят Българска социалистическа партия, да дефинират бъдещето на левите, социалистическите хрумвания у нас. Това е жизненоважно както за Българска социалистическа партия, по този начин и за България. Предстои ни доста работа, която би трябвало да изпълним в изискванията на тежка епидемиологична рецесия, на стопански и обществени несъгласия, на раздирано от различия общество, на търсене на път и посока, на унизено национално самочувствие ", написа в позиция на организацията. В останалата част от текста се засвидетелства поддръжка към Румен Радев за втори президентски мандат.

Председателят на БСП-София Калоян Паргов изиска оставката на водача на партията Корнелия Нинова нееднократно след изборите на 11 юли.10:51Освободеният от ареста кмет на Сандански твърди, че е бил натопенЗадържаният по сигнал за пазаруване на гласове и след това освободен без обвинявания кмет на Сандански Атанас Стоянов съобщи, че е бил натопен. В колата на кмета от Вътрешна македонска революционна организация бяха открити пликове с 2 240 лв. и описи с имена и обитаеми места. От прокуратурата обаче споделят, че на този стадий не са събрани доказателства, няма и очевидци, които да потвърдят, че кметът е взел участие в скица за пазаруване на гласове.

" Оказах цялостно подпомагане на инспекцията на полицията. В хода на нея учудващо за мен в колата ми бе открита непозната движимост, с която нямах нищо общо. Плик, в който се оказаха избрана сума пари. Тази инспекция продължава към момента. Според мен тя е меко казана странна и целенасочена. Само във вчерашния ден в полицията са извикани към 120 души, които са били в описите. От тях нито един не е удостоверил подозрението, че съм въздействал с някаква материална полза за гласоподаване за несъмнено лице или партия ", съобщи Стоянов пред Би Ти Ви.

Допълни, че ще търси правата си в съда по отношение на ареста, който по думите му е противозаконен. Заедно с него, за 24 часа, бяха арестувани също кметът на село Склаве и различен мъж от същото село10:41Преференциалният избор на парламентарните избори още веднъж сработи и в 47-ото Народно заседание ще има депутати, определени с персонални гласове. Най-много преференции са осъществени в листите на ГЕРБ-СДС, " Демократична България " и " Българска социалистическа партия за България`, а в листите на " Продължаваме промяната ", " ИТН " и " Възраждане " няма разбърквания поради персонален избор, демонстрират калкулации на " Дневник " на база на данните на Централната изборна комисия.

Подробности можете да прочетете.10:27В " Демократична България " имат разминавания с " Продължаваме промяната " за метода на реализиране на политики  Калановски (вдясно) е общински консултант от
© Юлия Лазарова

Калановски (вдясно) е общински консултант от " Демократична България "

" Предстоят диалози. С сътрудниците от " Продължаваме промяната " нямаме основни разлики към политиките, по-скоро имаме разминаване в метода за постигането им ", разяснява пред " Нова нюз " Веселин Калановски, член на изпълнителния съвет на " Да, България ", част от обединението " Демократична България ".

" Изборните резултати са извънредно неудовлетворяващи, европейското държание беше отговорността да бъде поета ", разяснява Калановски. Вчера водачът Христо Иванов разгласи, че той и цялото управление на партията подават оставка.

" Тепърва предстоят разбори за аргументите, довели до неприятните резултати. Вероятно фактор е и недобре отправено обръщение към гласоподавателите ни. " Продължаваме промяната " като всяко ново придвижване, е взело от нашите гласове. Голяма част от нашите последователи пък не са дали своят вот въобще. Ръководството на партията пое отговорността. Сега ще търсим способи за коалиране, тъй като България има потребност от държавно управление ", изясни Калановски.10:11Според зам.-председател на Българска социалистическа партия оставка на Нинова ще попречи на договарянията за държавно управление  След изборите: Корнелия Нинова подаде оставка като ръководител на Българска социалистическа партия
© Юлия Лазарова

" Не съм уверен, че в случай че хвърлим партията във вътрешнопартийна рецесия с директен избор, ще бъдем задоволително стимулирани и авторитетни на идните договаряния за сформиране на държавно управление. Продължавам да считам, че Нинова дава всичко от себе си и изведе Българска социалистическа партия на нов път ", съобщи зам.-председателят на партията Атанас Зафиров пред " България он еър ".

На трети следващи избори левицата губи гласове. При близо 100% обработени протоколи от ЦИК партията печели 10.26% от гласовете. Вчера Кристиан Вигенин разгласи, че се отдръпва от позицията на оглавяващ предизборния щаб.

" Актът на Вигенин не бих го определил като оставка, нашият избирателен щаб се образува от избор за избор, тъй че отдръпването му е нещо обикновено. Днес има съвещание на Изпълнителното бюро на Националния съвет на Българска социалистическа партия. Ще обсъдим резултатите от изборите, би трябвало да забележим в какво положение е партията. За оставка в никакъв случай не е късно и не е рано ", разяснява Зафиров.

Според него ниската изборна интензивност е тревога за засилващо се съмнение към политическата система.09:24 " Ако ЦИК понижи машините за втория тур, сигурно ще стигнат - няма да се махат секции, а ще се махнат вторите машини от секциите, където има по две. 200-300 машини би трябвало да се поправят за вота в неделя ", съобщи шефът на фирмата-доставчик на изборните средства Веселин Тодоров пред Българска национална телевизия. Най-честите проблеми са там, където има механика и движещи се елементи свързани с принтерите и карточетците, които могат да бъдат сменени при ремонт.

" Няма да имаме пари да си вършим работата, в случай че не бъде изпълнен договорът с ЦИК. Никакви заплащания няма, чакаме към сряда-четвъртък да получим заплащания за свършена работа ", сподели още Тодоров.

Според него този, който е основал абсурда с машините би трябвало да си понесе отговорността. В дните преди изборите от ГЕРБ твърдяха, че се готви операция посредством в допълнение импортирани машини.

" Няма никаква драма. 1600-те машини, които внесохме, са същия модел като тези 400. Тези 400 постоянно ги е имало - и през пролетат и през лятото. През 2019 имахме контракт за 3000 машини и в контракта категорично беше записано, че би трябвало да осигурем аварийни - към 300 ", сподели Тодоров.09:06Герджиков се усъмни, че Радев готви промени в пълномощията на президента  След изборите: Корнелия Нинова подаде оставка като ръководител на Българска социалистическа партия
© Юлия Лазарова

" Аз познавам Кирил Петков, считам че е превъзходен човек, въодушевен и окуражен. Надявам се, че ще бъде сполучлив министър председател, в случай че бъде определен ", това съобщи пред Българска национална телевизия Анастас Герджиков, който ще се изправи в неделя на балотажа на президентските избори против Румен Радев. Ректорът на Софийския университет даже уточни, че той е срещнал някогашният министър в служебното държавно управление с Радев.

Според претендента, подсилен от ГЕРБ, актуалният държавен глава би трябвало незабавно да покаже, " да не би около правосъдна промяна в него да са се промъкнали други конституционни промени, да вземем за пример свързани с пълномощията на президента ".

За балотажа той има " реалистичното очакване, че има огромен късмет ". При обработени 99.51% от протоколите в ЦИК Радев има 49.45% на първия тур против 22.85% за Герджиков.

Герджиков съобщи, че не се е срещал с Мустафа Карадайъ за поддръжка, като добави, че съгласно социологическа организация гласоподавателите на Движение за права и свободи са предпочели Радев пред него на първия тур, а такава е настройката им и за втория.

Попитан дали ще търси поддръжка от " Възраждане ", Герджиков не даде съответен отговор, само че уточни, че Коронавирус документът не е трябвало да бъде въвеждан преждевременно, а в този вид обстановка той е насила. Подобни са и тезите на Костадин Костадинов.

Герджиков съобщи, че след изборите ще се върне като учител в Софийския университет, а дали още веднъж и като ректор ще разиска в различен формат.08:46Костадинов: Кирил Петков приказва незаконно и безконтролно за договарянията с Македония  Костадин Костадинов
© Юлия Лазарова

Костадин Костадинов

" Възраждане " вижда поръчки от останалите политически сили, противоположни на техните цели. Това съобщи пред Българска национална телевизия водачът на седмата групировка в бъдещия парламент. Добави, че няма декларирани планове от останалите партии и обединения за диалог с " Възраждане ". По думите му задачата на партията не да влезе във властта непременно, а тя е средство за реализиране на задачите. Сред тях са възобновяване на нормалността в здравната и политическа система. Костадинов за следващ път се разгласи против въвеждането на Коронавирус документа за присъединяване в редица действия, а до момента в който говореше по тематиката се показваше с " така наречен пандемия ".

По думите му американският дипломат знае кой ще бъде идващият министър председател. Даде образец с тирада на президента Джо Байдън отпреди месеци, когато е отличил Румен Радев и Кирил Петков (който в този миг е бил министър от две седмици).

Костадинов съобщи, че вижда неприятни сигнали в дейностите на " Продължаваме промяната ", като засяга " оттегляне по договарянията с Македония ". Според него Кирил Петков приказва " незаконно и безконтролно ", поради негово изявление, че политиците към този момент няма да вършат проблем на Македония, като съгласно Костадинов това в никакъв случай не се е случвало. Асен Василев пък подписал проект за въвеждане на еврото, против което от " Възраждане " са срещу и желаят референдум.

Формацията мисли и законодателни промени, свързани с гласуването в Турция.08:28Най-големият донор на " Продължаваме промяната ": Дарението не беше обвързано с пост  След изборите: Корнелия Нинова подаде оставка като ръководител на Българска социалистическа партия
© Цветелина Белутова, Капитал

Николай Събев, най-големият донор на " Продължавама смяната " разгласи, че даването на средствата не е било обвързвано с диалог за това той да бъде препоръчан за министър, сподели притежателят на една от най-големите куриерски компании в страната " Еконт " пред Би Ти Ви. Той посочи, че е дарил 310 хиляди лева

Името на Събев се свързва с поста на транспортен министър в възможен кабинет, основан от коалиция към " Продължаваме промяната ".

" Първата ми задача като транспортен министър би била да ускоря скоростта на напредване на хора, артикули и товари в страната, тъй като това се отразява директно върху благосъстоянието на хората ", уточни Събев.

В отговор на въпрос, той сподели, че е влезнал в политиката, с цел да помогне за превръщането на България в едно по-приятно място за живеене.

Видео -.08:20Кирил Петков е разговарял със Слави Трифонов, Христо Иванов и Нинова  След изборите: Корнелия Нинова подаде оставка като ръководител на Българска социалистическа партия
© Надежда Чипева, Капитал

" С Христо Иванов, Слави Трифонов и Корнелия Нинова към този момент се чухме. Аз им се обадих. Разговорите бяха къси, с цел да им кажа, че тръгваме с желание за обща работа ", сподели пред " Нова телевизия " един от водачите на първата политическа мощ след изборите " Продължаваме промяната " Кирил Петков.

Той посочи, че предстоят и по-подробни лидерски диалози, като тяхната цел ще е да се построи база за образуване развой за бъдещи договаряния за управническа коалиция. Според Петков идната стъпка е основаване на работни групи, в които има представители на всички партии, подготвени да влязат в общото ръководство. В тях ще се водят диалози по тематики и политики сред специалистите от всички партии. " Срещите ще се излъчват он-лайн, което ще е потребно за хората, с цел да е ясно, че няма подмолни покупко-продажби и непозволени полемики ", посочи Петков.

" В договарянията за управническа коалиция няма да влезем с нито една алена линия въз основата на хора. Ние ще влезем с предложение аз да съм министър председател, а Асен Василев финансов министър, само че в случай че нашите сътрудници ни убедят, че има по подобаващи за поста, бихме приели ", сподели Петков.

Подробности -.08:12 " Изправи се.БГ! Ние идваме " останали отвън Народното събрание поради новата формацияПолза от провалените два Народното събрание, които не съумяха да създадат държавно управление, имат Иван Гешев, останал основен прокурор и Бойко Борисов, който съумя да се съвземе, сподели пред Би Ти Ви Арман Бабикян от " Изправи се.БГ! Ние идваме ".

В отговор на въпрос за какво обединяването не влиза в новия парламент, той разясни, че повода е появяването на новата политическа групировка " Продължаваме промяната ".

" Те привлякоха най-голяма част от вота, ние бяхме на ръба, при другите взеха 8%, при нас 1%, само че това стигна, с цел да не влезем в Народното събрание ", разясни Бабикян. Според него драма от това няма, като значимото е да продължи придвижването на страната в заложената от групировката посока. Арман Бабикян разгласи, че дружно с юрист Николай Хаджиенов ще развиват личното си придвижване.08:08 " Продължаваме промяната " е почнала договаряния за държавно управление, " Възраждане " отвън тях  След изборите: Корнелия Нинова подаде оставка като ръководител на Българска социалистическа партия
© Велко Ангелов

" Продължаваме промяната " към този момент е почнала диалози с " Демократична България ", " ИТН " и Българска социалистическа партия за сформиране на държавно управление, заяви пред Българска национална телевизия Никола Минчев от групировката. Целта е то да работи през цялостния мандат от 4 години. Разговорите съответно с " ИТН " би трябвало да бъдат извършени без его, уточни той.

Формацията ще одобри и кандидатура за министър председател от упоменатите политически сили, в случай че бъде подобаваща.

С ГЕРБ и Движение за права и свободи няма да се договаря за държавно управление, а Минчев съобщи, че в " Продължаваме промяната " са мощно скептични и не вижда по какъв начин може да има разговор с групировка, която желае страната да излезе от Европейския съюз, визирайки " Възраждане ".07:38Избирателната комисия афишира окончателните резултати от изборите за президент  След изборите: Корнелия Нинова подаде оставка като ръководител на Българска социалистическа партия
Централната изборна комисия би трябвало да разгласи през днешния ден до края на деня окончателните резултати от изборите за президент и вицепрезидент. Очаква се ЦИК да заяви и дали ще има балотаж на 21 ноември.

Независимо какъв ще е финалният резултат на водещата кандидатпрезидентска двойка, държавен глава ще се избира на втори тур поради ниската изборна интензивност. При 99.51 % обработени протоколи в районните комисии излиза наяве, че балотажът ще е сред Румен Радев - Илияна Йотова, подкрепени от 49.45 на 100 от гласувалите, и Анастас Герджиков - Невяна Митева (22.85%).

Поглед към данните от парламентарните избори демонстрира, че в 47-ото Народно заседание ще влязат седем политически обединения. Най-голямата ще бъде парламентарната група на " Продължаваме промяната ", която получава 25.65 % от гласовете, или 67 депутатски места по предварителни калкулации.

На второ място се подрежда обединението ГЕРБ - Съюз на демократичните сили с 22.8 на 100 от гласовете и 59 депутати. Трети са Движение за права и свободи с 12.9 на 100. Следват Българска социалистическа партия - с 10.3%, " ИТН " - 9.5%, " Демократична България " - 6.3%, и " Възраждане " - с 4.9 на 100 от гласовете.
До четвъртък ЦИК би трябвало да разгласи получените гласове и окончателното систематизиране на мандатите сред партиите и обединенията от вота за народни представители. ЦИК афишира имената на определените народни представители не по късно от седем дни след изборния ден.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР