Дневник се обръща по традиция в края на всяка година

...
Дневник се обръща по традиция в края на всяка година
Коментари Харесай

През 2021 г. бяха направени първите крачки в отвоюване на завладяната държава

" Дневник " се обръща по традиция в края на всяка година към философи, писатели, политолози, социолози и наблюдаващи да оценят 2021 година и да създадат прогнози за 2022 година Каква беше отиващата си година - година на изборите, година на смяната? Излезе ли от рецесията, провокирана от пандемията? Беше ли допустима за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да планува какъв брой пъти ще вървим на избори? Четете равносметката за 2021 година в дните до новата година, а упованията за 2022 година - след 1 януари. Запчнахме с равносметката на. Днес четете отговорите на доктора по политология Милен Любенов за отиващата си 2021 година

Сбъдна ли се някое от упованията Ви за 2021 година? В какво се излъгахте?

- Сбъдна се прогнозата ми, че 2021 година ще докара до радикално преструктуриране на партийната система в страната и ще бъде образувано държавно управление на смяната. Не съм си и помислял обаче, че за една календарна година ще проведем три парламентарни избори.

Как бихте обобщили тази сложна година?

- Преломна в политически проект година. Поставен беше завършек на едно компрометирано ръководство и бяха направени първите дребни крачки в отвоюване на превзетата страна. Най-трудното обаче следва.

Кои бяха значимите уроци на 2021-а?

- Най-важният урок е, че политика не може да се прави без разговор, единодушие и взаимни отстъпки.

Какво ви изненада и какво не? Кои са най-важните резултати за политическата среда от събитията през 2021 година?

- Изненада ме, че хора с огромен медиен и бизнес опит могат да работят извънредно ирационално в политически проект. " ИТН " имам поради.

Най-важният резултат с дълготрайни последствия е трансформацията на партийната система. В идващите години партийният пейзаж в страната ще претърпи коренна смяна. Ще се появят и други нови партии, а някои от старите ще се маргинализират и изчезнат. 2021 година сложи началото на този развой.

Имаше ли съгласно вас и политическа рецесия през тази година?

- Имаше, както политическа, по този начин и парламентарна рецесия. Политическата рецесия стартира още предходната година с митингите. След изборите на 4 април и на 11 юли политическата рецесия прерасна и в парламентарна, заради неспособността на Народното събрание на два пъти да излъчи постоянно държавно управление. Политическата и парламентарна рецесия завърши на 13 декември с избирането на новото държавно управление на Кирил Петков.

Какво завоюва и какво загуби президентът Румен Радев, определен за втори мандат?

- Трудна, само че сполучлива година за Радев. Спечели безапелационно втори мандат при слаба конкуренция. Затвърди политическите си позиции и в края на годината остава с най-високо утвърждение измежду политиците. За преди малко спечелил изборите президент, мъчно може да се каже, че е изгубил нещо. Връх за всеки президент е преизбирането. Оттук нататък е значимо по какъв начин ще слиза от този връх.

Коя е думата на 2021-а съгласно Вас?

- Думата на годината е " избори ". Не единствено тъй като рекорден брой пъти ходихме до урните, а поради сериозния им темперамент. Не постоянно изборите са от сериозна значимост. Тази година обаче бяха такива.

Как оценявате положението на гражданското общество?

- Ниски равнища на хоризонтално доверие и взаимност сред жителите. Видими процеси на атомизация и фрагментация на обществото. Пандемията още повече изостри този резултат.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР