Дневник се обърна към философи, политолози и социолози да оценят

...
Дневник се обърна към философи, политолози и социолози да оценят
Коментари Харесай

2019 г. - Личността на годината е новият, непартийният, по-усмихнатият политик

" Дневник " се обърна към философи, политолози и социолози да оценят политическата 2019 година и да създадат прогнози за 2020 година Днес пред читателите са отговорите на социолога Първан Симеонов, изпълнителен шеф на " Галъпинтернешънъл ".

" Демокрация през днешния ден ", " Промяна в този момент ", " Свобода на словото ", " Законите за всички " - какво ви приказват тези лозунги?

- Имаше такива лозунги при започване на измененията. Имам възприятието, че в днешния свят стават все по-дефицитни. Или просто в този момент проглеждаме.

С какво ще запомните тази година?

- През 2019 година не се случи съвсем нищо независимо, случваха се най-много продължения на дълги процеси от предходните години. По света паниката остана норма. У нас продължиха трендове в стопанската система и политиката. Например 2019 година затвърди един от най-хубавите в стопански проект интервали за страната. Много процеси гладко доближиха да нов стадий. Президентът последователно доближи до интервал на нова убеденост и упоритост. Вижда се по това, че отвори спор за конституцията. Премиерът също е в нов стадий – нова убеденост след успехите в избори, сполучливото елиминиране на Цветанов и положителната среща с Тръмп. Българска социалистическа партия също гладко доближи ново равнище – удари тавана и ще би трябвало да мисли нещо ново, в случай че желае да е фактор. Оперативна програма ( " Обединени патриоти " ) постепенно стана най-вече Вътрешна македонска революционна организация. Плавно Движение за права и свободи към този момент напълно се демаскира като част от ръководството. И тъй наречените

Какво демонстрираха изборите за европейски парламент и за локална власт?

- Търсене на нови хора, послания и политики. Макар че непрекъснатото търсене за " новото " у нас не е нищо ново. И още нещо значимо: поради известната икономическа стабилизация хората у нас незабелязано са минали в нов стадий – отново желаеме смяна, само че към този момент по-разумна, а не алармистка. Гласуваме за митинг, само че и за проект, за разсъдък.

Как оценявате изпълнителната власт?

- Данните на " Галъп интернешенъл " от ежемесечни национално представителни проучвания " лице в лице " към този момент тридесет години демонстрират, че в последното десетилетие работата на изпълнителната власт се приема малко по-спокойно и удобно спрямо предходното десетилетие. То на собствен ред е по-спокойно от предходното. Това усмиряване обаче идва прекомерно постепенно.

А външната политика?

- Нека забележим идната година. Там ще се разбере дали Борисов ще стартира или приключи нещо съответно.

Сигнал защо беше изборът на основен прокурор и на началник на антикорупционната комисия?

- Тепърва ще разберем. Трябва да се видят дейностите на Иван Гешев като основен прокурор и на Сотир Цацаров в КПКОНПИ.

Кое събитие или събитие ще има най-важни последствия?

- Може би срещата на Борисов с Тръмп. По всичко проличава, че двамата нещо са се разбрали или най-малко Борисов е провокирал интерес. И ще се опита да придвижи енергийни планове да вземем за пример. Затова споделям, че на тематика външна политика ще си приказваме, живот и здраве, следващата година. Изборът на нов основен прокурор също беше значим.

Кой беше абсурдът на годината?

- Скандалът с парцелите.

Каква беше 2019 година за Бойко Борисов? Промени ли се той? Как?

- Успешна. Има няколко съществени победи – два пъти би в изборите (може би не по най-чистия метод, само че би); сподели, че може и без Цветанов; май съумя да реализира нещо в срещата с Тръмп. Затова и най-после на годината Борисов бе толкоз настъпателен – по-уверен е.

Каква беше годината за президента Радев? Показа ли нещо ново и друго?

- Показа нова упоритост и самочувствие. Започването на парламентарен спор демонстрира, че към този момент повече плува в свои води в политиката. Разбира се, би трябвало да се внимава – тъй като конституционните промени са хлъзгави тематики. Сериозният триумф тук е, че поддържа високи равнища на доверие – точно публичната легитимност е най-важният запас на един президент.

Коя беше личността в политиката, която бихте отличили, и за какво?

- Личността на новия, непартийния, по-усмихнатия, по-младия претендент и политик. Бонев, Манолова, кметът на Русе Милков, кметът на Перник Владимиров, кметът на Добрич Йорданов, на Стара Загора, на Враца... Има търсене за ободряване, за млади лица и експерти. Пак споделям, рационално ободряване, а не гражданска война.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Годината 2020 (32)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР