Дневник събра реакциите на няколко журналисти по повод прекрачването на

...
Дневник събра реакциите на няколко журналисти по повод прекрачването на
Коментари Харесай

"Да се оплачеш в МВР от тормоз и да лъснеш в жълт сайт"

" Дневник " събра реакциите на няколко публицисти във връзка прекрачването на границите в публицистиката с публикуването на интимни фотоси на приятелката на претендента за кмет на София от " Демократична България ". Публикуваме ги, тъй като акцентът към този момент не е единствено върху медията, която направи това, а и върху бездействието на проверяващите органи - прокуратура, полиция, ГДБОП. Публикуването на подобен тип фотоси е закононарушение от общ темперамент съгласно Наказателния кодекс. Какво вършат способените органи по въпроса? Какво са създали до момента и по какъв начин фотосите, които са им дадени от жалбоподателката, стигнаха до жълтия уебсайт?

Миролюба Бенатова, публицист, във " Facebook ":

Да подадеш тъжба в Министерство на вътрешните работи за тормоз и изнудване, и да видиш това, от което се оплакваш, в ПИК.

Владимир Йончев, публицист, във " Facebook ":

Въпросът в този момент е Министерство на вътрешните работи ли е пратило на ПИК фотосите или разочарованият ухажор. Защото в случай че е първото, имаме нов проблем.

Иван Бакалов, публицист, в e-vestnik:

Борисов незабавно съобщи, че не приема " посредством публикуването на персонални фотоси на едно момиче да се уязви претендент за кмет на София. С сходни похвати се прекрачват граници, които до момента не са били преминавани Не одобрявам подобен вид дейности и изрично ги съдя ". Тази красива джентълменска и моралистична поза на премиера беше повторена в границите на час и от Йорданка Фандъкова, сходно отвращение показаха Тома Биков от ГЕРБ, герберската тв " Европа " и други

Има нещо необяснимо в тези изказвания – за какво гербаджии настояват няколко часа след публикуването на фотосите, че те са " персонални фотоси на едно момиче "? Откъде са знаели, че са същински? До през вчерашния ден нямаше никакво удостоверение или пояснение какви са скандалните фотоси на приятелката на кандидат-кмета на Демократична България и по какъв начин са се появили на бял свят, с цел да ги разгласява ПИК. На фотосите се вижда по-младо момиче от приятелката на кандидат-кмета арх. Игнатов и не е несъмнено дали е тя на фотосите. И поради престижа на уеб страницата, до момента в който няма удостоверение за такива фотоси, никой не се произнася за тях като достоверни. Но Борисов ги приема за същински незабавно след обявата. Излиза, че Борисов, Фандъкова и други гербаджии авансово са знаели, че това са достоверни фотоси.

Едва през вчерашния ден фотосите получиха публично удостоверение – правени са преди 10 години, тогавашният другар на момичето е почнал да я шантажира с тях, откакто са се разделили. Тя се е оплакала в полицията, от което не е последвало нищо. Сега излизат на бял свят предизборно. Но по какъв начин?

Невъзможно е от уеб страницата " Пик " да са попаднали инцидентно на тези няколко фотоси, измежду милионите други фотоси в порносайтове. Някой им ги е дал. Има две благоприятни условия кой го е направил.

Едната е фотосите да ги е дал изоставеният злопаметен някогашен другар на момичето отпреди 10 години.
Другата е да ги е подал някой от полицията. Преди години жертвата е писала тъжба в полицията, показала е причинителя и с какви фотоси я шантажира. Преписката е потънала някъде в списък, до момента в който някой не се е сетил да я извади в подобаващ миг.

Възмутените заявления на медии са известно преиграване и придават прекомерно огромно значение на този уебсайт като някаква медия. В e-vestnik щяхме да се присъединим към тях, в случай че по този мотив не се бяха присъединили с крокодилски сълзи и някои издания, които другояче нахално практикуват политическа порнография и проституция.

Емилия Милчева, публицист, в текст за " Дойче веле ":

Жената е подала тъжба в Министерство на вътрешните работи, " следствието обаче остава без резултат ", написа арх. Игнатов във Facebook.

Министерство на вътрешните работи дължи обществен отговор за какво следствието е без резултат. А прокуратурата би следвало да се самосезира за разпространяването на порнография - и освен. Издателят на ПИК Недялко Недялков загатва в свое писание, че най-вероятно някогашният другар е дал скандалните фотоси. Работа на Министерство на вътрешните работи е да научи истината от Недялков и да намери " приносителя " на фотосите. След като екипите на Министерство на вътрешните работи за малко време съумяха да разкрият двойното ликвидиране край Негован, надали ще е толкоз мъчно да се откри самоличността на един интернет изнудвач.

Въпреки излятото отвращение, никой с изключение на Мая Манолова не разгласи, че изключва микрофоните си за ПИК. За това приканиха в декларация над 25 медии и десетки публицисти, чийто брой продължава да пораства. Във въпросната декларация те упорстват политиците " да не легитимират сходни " медии ", като им дават изявленията, канят техни представители на събитията си, заплащат им за рекламни и PR акции по време на избори ".

Ивет Добромирова, публицист, в текст за " Терминал 3 ":

Най-големият потрес в действителност би трябвало да бъде изнасилването в общественото пространство, на което станахме очевидци. Това също е естествено продължание на всички " за " и " срещу " Истанбулската спогодба, Стратегията за детето, #MeToo, правото на аборт и най-после, само че не последно място – ролята и мястото на дамата в нашето недоразвито общество.

Това не е нищо друго с изключение на обезчестяване в общественото пространство. И това действие би трябвало да бъде криминализирано по същия метод, както това е направено с физическото посягане против личността. Жертви на такова обезчестяване са и мъже. Познаваме задоволително и такива образци.

Изнасилването в общественото пространство би трябвало да бъде криминализирано. Хвърлям ръкавицата към всички политици да предизвикват промени в Наказателния кодекс, които да преследват и санкционират притежателите на интернет уеб сайтове, печатни издания, виновните редактори и редактора на деня и всички, които са забъркани и носят отговорност за публикуването на материали – фотоси и текстове, които действително нарушават интимния, персонален живот с явна цел за обществена дискредитация.

Предлагам да се направи общоприет обзор и фрапантни промени в законодателството, което третира търсенето на отговорност за погрешни и оскърбителен изявления и да се вдигне внезапно границата на компенсациите в тези случаи, както и да се задължават нарушителите да изтрият всяка диря от тях в интернет (защото нали не забравяте, че Гугъл е вечен).

Другият главен проблем, заради който се случва това, е, че все още пострадалите стават жертви на всички вероятни равнища:

1. Със самите изявления, които ги клеветят и злепоставят в обществото и пред околните им.

2. В момента, в който решат да си потърсят правата в съда, те се сблъскват с мудно правосъдие, свободно пояснение и тълкования от страна на съда (в моя случай една съдийка бе написала в решението си " че да си държанка на президента не е засегнатост " ).

3. Абсурдно дребните компенсации, неотносими на фона на вредите, които са нанесени – нито като нанесена засегнатост, нито като нанесена вреда върху обществения облик и следствията от това, нито като изгубено време в гонене на съответно наказване в съда, нито като предварителна защита за съответната медиа да не го прави в бъдеще и най-после, само че не последно място:

4. Когато най-сетне се стигне до отсъждане на даже и тези несъответстващи за размера на вредите компенсации, внезапно се оказва, че въпросните медии са към този момент фантоми и нямат нито публицистичен адрес, нито притежатели, които да бъдат потърсени от съответните органи, с цел да изпълнят решението на съда.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР