Дневник събра коментари на лекари по темата с нарастващия брой

...
Дневник събра коментари на лекари по темата с нарастващия брой
Коментари Харесай

Третата ковид вълна расте бързо – какво казват лекарите

" Дневник " събра мнения на лекари по тематиката с възходящия брой на инфектирани, тежко заболели и умряли от ковид и в тревожната обстановка. Мненията са от обществени известия във " Facebook " и БНР.

доктор Аспарух Илиев, началник на лаборатория в Берн, специалист по сигурност на имунизациите:

Официалната трета коронавирус вълна е във фаза на бърз напредък. Предстоят извънредно тежки седмици в България. Миналата седмица Чехия, която се намира в сходна обстановка, помоли Германия за помощ заради привършване на болничния запас. За страдание, България няма към кого да се обърне за помощ, а и реакциите на държавно управление и общество като цяло са несъответстващи.

В момента в България се постанова всеки да вземе самостоятелни ограничения за персонална отбрана - FFP2 или N95 маски, отдалеченост, понижаване до най-малко на събирания на обществени места и на огромни групи от хора. Разчитайте само на персоналния си здрав разсъдък. Преболедуване и имунизация имат неразбираем резултат върху разпространяването на вируса, защищават главно от тежка болест. Не се доверявайте на спекулации, че надали не към този момент половината хора са преболедували коронавирус и няма ужасно - сегашната трета вълна потвърждава, че сме доста надалеч от стаден имунитет.

На сътрудниците по лечебни заведения, интензивни отделения, частни кабинети и аптеки - пазете си нервите и се наспивайте, доколкото можете. Това, което българското общество аргументи от безнаказаност на лекарите и здравните си служащи в последните 6 месеца, е безусловно безсрамие.

доктор Борис Таблов, анестезиолог-реаниматор в Нойрупин, Германия:

Ситуацията е повече от тревожна. Случващото се сега е резултат от държанието на три групи:

- ръководещите рецесията, които пренебрегнаха трендовете

- опозицията, която продължава да се мъчи да извлича дивиденти от гибелта на хората

- безотговорното отношение на огромни групи хора отказващи да одобряват, че проблем има

Кошмарът ще продължи още известно време, тъй като сами пуснахме духът от бутилката. Спрете да търсите опрощение в близките. Отговаряйте за себе си.

доктор Петър Марков, епидемиолог, учител в Лондонското учебно заведение по тропическа медицина:

Броят на инфектираните пораства експоненциално седма поредна седмица, броят на смъртните случаи пораства трета поредна седмица. Ковид отделенията са съвсем цялостни. Всеки ден нов прочут е с зараза. Спират и плановите интервенции. Няма проблем! Важното е да има публично хранене и текила шотове.

доктор Коста Костов, експерт по белодробни заболявания, съветник в столичната болница " Св. Анна ":

В близкия месец виждам числата в противен аспект. Ако не вземем ограничения, тази вълна би могла да се задържи по-дълго време. Ще се направи всичко допустимо здравната система да поеме удара.

Колкото по-голям е натискът върху здравната система, толкоз повече хора ще останат отвън, и то хора, при които заболяването протича тежко. Вероятно другата седмица болничното заведение, в която работя, ще се запълни изцяло. Това ще се случи и с другите лечебни заведения. По-тежките случаи, които се чакат да постъпят в лечебните заведения, няма да могат да постъпят в тях. Новият вид е по-инфекциозен и по-патогенен.

Не съм виждал до момента вирусна зараза с такова трагично протичане и с толкоз симетрично дифузно протичане. Това е болест със лична картина, със лична клинична и образна характерност, със съществено засягане на белия дроб, на съдовете... Това е вирус, който нападна целия ни организъм, е извънредно надарен актьор.

доктор Павлина Здравкова, общопрактикуващ доктор и основен секретар на столичната гилдия на БЛС:

Като се позатопли времето и се отпуснаха ограниченията, хората, затворени дълго време, малко позабравиха да съблюдават предписанията. А безусловно наложително е да се съблюдават ограниченията - дезинфекцията, отстоянията също. Защо в този момент се отвориха моловете и заведенията за хранене?

Моето персонално мнение е, че малко раничко отворихме, тъй като това, което в този момент виждам, е, че хората, които в този момент се разболяват, са сред 25-30 годишни, и го карат приблизително тежко - тъй че възрастта спада, а има и деца до 12 години инфектирани.

Британският вариант на вируса заразява по-бързо, по-тежко протича болестта, бързо стига до белите дробове, температурата по-бързо се подвига и тя е по-висока - 38-39 градуса, има зной и кашлица, както и още веднъж мощни мускулни болки.

доктор Мира Кожухарова, народен съветник по епидемиология на инфекциозните заболявания:

Намираме се в развой на повишаване, което е типично за всяка епидемиологична или пандемична вълна, която има цикли... Решения от типа затваряме това, отваряме това основават възприятието за безпорядък, за импулсивни решения, които не са основани на справедливи обстоятелства. Отстрани наподобява като " вършим нещо, с цел да не наподобява, че не вършим нищо ".

След една година опит виждаме, че вирусът следва епидемиологичната логичност на вирусите, които предизвикват остро респираторно заболяване, само че в никакъв случай не изчезват. Броят на заболелите в избран миг става доста по-малък. Да изчезне вирусът е непостижима концепция и тя не би трябвало да продължава да се разпространява. Когато сме в развиването на идната пандемична вълна, би трябвало да се вземат защитни ограничения, с ангажимента, че не могат да са ефикасни, колкото ни се желае. При този вид инфекции единствената ефикасна мярка е имунизирането.

Страхът не би трябвало да продължава да се раздухва... Няма данни към този момент в България за по-бързото разпространение на болестта спрямо миналата вълна. Препоръчително е възрастните и хората с хронични болести да заобикалят посещаването на обществени места със скупчване на доста хора.

Първата мярка, която евентуално ще бъде взета за стягане, ще бъде децата да не вървят на детска градина или учебно заведение. Това не е посочило успеваемост досега.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР