Дневник публикува в три части - идеи за София, обобщени

...
Дневник публикува в три части - идеи за София, обобщени
Коментари Харесай

Да ходиш по чорапи из града - идеи за София

" Дневник " разгласява в три елементи - хрумвания за София, систематизирани от Юлиан Попов.

Тези, към този момент, 136 ограничения са родени в диалози във Facebook групата " Идеите за София ", само че те не са нито изцяло представителни за позициите на участниците в тази група, нито са изчерпателна картина за всичко това, което може да се направи в София. Идеите включват и неща, обсъждани отвън групата на разнообразни други конгреси.

Събирайки концепциите за София, особено подбрах някои, които са спорни или непопулярни, заради което претендентите естествено ще ги избягнат.

Някои хрумвания са към този момент добре създадени и показани в предизборните стратегии или в изказванията на обособени претенденти за изборите на 27 октомври 2019. Други не. Идеите не са директно свързани с изборите и ще продължат да се развиват и след тях. Документът не клони нито наляво, нито надясно, нито към някой съответен претендент или политическа група. Идеите са показани в резюме, в стила на всекидневен конспект. Документът е отворени всевъзможни допълнения и мнения единствено ще го обогатят.

Нека уточня два напълно законни въпроса: власт и пари.

Има ли кметът или общинските съветници властта да осъществят всяка една мярка? Не, нямат. Някои ограничения зависят от националното законодателство, други от волята на институции, които не са подвластни на общината. Кметът обаче не е служител, който извършва указания, а политическа фигура, която би трябвало и да се бори от името на жителите за неща, които са оттатък кметската власт. Затова текстът включва ограничения, които евентуално ще провокират реакция " но законът не ми разрешава ". Ами промени го.

Вторият значим въпрос е съобразени ли са тези хрумвания с бюджета на общината? Това е въпрос, който съперници и гласоподаватели би трябвало да задават непрекъснато и настоятелно, даже нападателно, на всеки претендент. Програма, която не е бюджетирана, не е стратегия, а меморандум за планове. Мерките, изброени тук, не са изчислени по отношение на бюджета на общината, само че са финансово реалистични, а някои са доходоносни. Това увещание, несъмнено, не е задоволително, с цел да трансформира този текст в стратегия. И по този начин:

А. Първа част

Как да се движим? Здравословно, с лекост

1. Платено паркиране в цяла София. Или най-малко на всички места където има дефицит тук-там за паркиране. Ще видите, че платеното паркиране ще провокира знамение. Както стана знамение, когато беше въведено в центъра на София, въпреки че не желаеме да си спомняме какво беше.

2. Нискоемисионни зони. Центърът и други чувствителни елементи на града ще се трансфорат в нискоемисионни зони. В тях няма да се позволяват коли под Евро 4, остарели дизели, по-едри дизелови транспортни средства. Постепенно режимът ще се стяга.

3. Платени зони. В композиция с нискоемисионните зони. Влизането в центъра и други уязвими места ще се заплаща. Може и да се вкара такса другоселец. Не изпадайте в антикомунистическа суматоха. Със актуалните цифрови технологии схемата може да се направи обективна, разбираема, да бъде подкрепена от всички, а таксите да са съответни на задачата. Правото на свободно напредване не е право на гратис разкарване на кола и гратис паркиране където ти падне.

4. Зелени автомагистрали. Ще изградим цялостна система от зелени автомагистрали, които ще пресичат лъчево София и ще я свързват с два зелени кръга. По тях ще се движат пешеходци, велосипедисти, тротинетки, инвалидни колички, детски колички и ще има доста зеленина. Ама доста. Китайските градинари ще работят по този въпрос. Голяма част от тази инфраструктура съществува.

5. Пълна електрификация на публичния превоз до 2030 . Това не е мъчно, 50% от пътуванията в София са към този момент на ток. Електротранспортът е чист, по-чист от газ, на ниска цена и спокоен. За съпоставяне с други горива да не приказваме. Той отваря и пътя към по-висока енергийна сигурност на града.

6. Интегриран проект за градска подвижност . Ама същински интегриран, с всички транспортни средства, вело и пешеходни направления, микромобилност.

7. Единен билет за градския превоз , за всички возила, електронен, с алтернатива да се употребява непосредствено мобилен телефон или дебитна/кредитна карта. Очевидно.

8. Велосипеди в градския превоз. Да, градският превоз ще бъде приспособен да вози колела.

9. Електрически таксита. От 2021 година всички новорегистрирани таксита ще са електрически. От 2025 година всички таксита в града ще бъдат електрически. Естествено ще изградим и зареждаща инфраструктура.

10. Автономен електробус. До 2022 година ще създадем един маршрут с самостоятелен електробус, без водач. Да се учим и привикваме.

11. Междуградска електромобилна инфраструктура. София ще се контракти с градове като Сандански, Солун, Пловдив, Скопие, Стара Загора, Букурещ, Белград, Варна и други за основаване на зареждаща инфраструктура за електрически автомобили сред градовете.

12. Бърз рейс сред двата терминала на летището. Електрически, несъмнено. През 5 минути и без да чакаме концесията.

13. Разрешаваме UBER. Ще се борим настойчиво против всички законови и лобистки спънки. Ще допуснем и други сходни компании, само че при изискване, че обезпечават услуги за възстановяване на градската среда -велосипеди, тротинетки, други ограничения за въздуха. Само електрически UBER, несъмнено.

14. Маршрутките ще бъдат преосмислени с напълно нов проект, съгласуван с развиването на градския превоз. Ще отнемем лицензите на ненужните. Също ще бъдат електрифицирани. Всички.

15. Регулация на каруците. Не, не възбрана. Няма причина конските каруци да бъдат забранявани. Те могат да се контролират и развиват. Но регулацията и контролът ще са строги.

16. Платен достъп до Витоша . Качването с кола на Витоша ще се заплаща. Впоследствие и до други планински дестинации. Таксата ще зависи от натовареността. Приходите ще се употребяват за облагородяване на достъпа до планината.

Да дишаме

Не всичко, което вдишваме, съумяваме да издишаме

1. Дизел. Ще забраним дизелови мотори в София от 2030 и мотори с вътрешно горене от 2040.

2. Стари коли. Ще забраним коли стандарт Евро 1-4 от 2025. После ще затягаме ограничаването.

3. Дизелови рейсове, вън от София. Ще забраним придвижването на дизелови рейсове в центъра на София от 2022.

4. Без нови дизелови рейсове. Незабавно забраняваме закупуване на дизелови рейсове за градския превоз. Подобна възбрана на процедура съществува, просто не е задоволително изрично и очевидно декларирана.

5. София без въглища. Забрана на въглища за битово отопление от 2022. Каквито и да било въглища. Това е отрова.

6. Без мокри дърва. Забрана на продажба на мокри дърва. Правителството работи върху такава възбрана, тя може да влезе и по-рано.

7. Ракетни печки в ромските махали. Ще проведем и подкрепим образования за това по какъв начин се построява ракетна печка. Тази самодейност няма да замести другите ограничения против енергийната беднотия, горенето на нерегламентирани боклуци, за енергийна успеваемост и други, само че ще бъде опит да се понижи замърсяването на въздуха от избрани квартали на София. Схемата ще е отворена и за други участници.

8. Соларно отопление. Ще подкрепим внедряването на слънчево отопление в ромските махали. Три пилотни плана, да забележим по какъв начин работи.

9. Саниране. Ще разгърнем необятна стратегия за повишение на енергийната успеваемост на постройките. В дълготраен проект енергийната успеваемост е главната мярка, която ще докара до възстановяване на въздуха на София.

10. Болници и въздух. Ще ангажираме градските лечебни заведения с проблемите на въздуха. София има пет общински лечебни заведения. Те би трябвало да се включат в битката с мръсния въздух. Персоналът ще бъде подготвен, а в пространствата ще разположим нагледни осведомителни материали. Около общинските лечебни заведения ще въведем нискоемисионни и ултраниско емисионни зони и ще ги превърнем в примери за добър въздушен микроклимат.

11. Нискобюджетни монитори. Всички учебни заведения и лечебни заведения ще бъдат снабдени с нискобюджетни монитори за въздуха в тясно съдействие с Airbg и други цивилен начинания.

12. RESET стандарт. Ще въведем RESET стандарт за всички публични здания, в това число молове, огромни магазини, гари и други. Това ще рече, че ще следим здравното влияние на средата в тези здания. Ние прекарваме 95% от времето си на закрито, не на открито,

Да е чисто

Да можеш да вървиш и по чорапи на открито

1. Колите вън от тревата. Това е мярка, която може да влезе съвсем във всеки раздел на всяка една кметска стратегия. Забраната за влизане в тревни площи ще е безапелационна, глобите строги и тежки. Така ще понижим на половина, че и повече мърсотията по улиците. Не, няма първо да строим огромни паркинги, а едвам след това да вадим колите от тревата. Първо възбрана и регулация, след това градежи. В последна сметка може да се окаже, че нямаме потребност от нови паркинг. Ще забележим.

2. Тежки наказания за създатели на графити. Никаква приемливост, никакви диалози за това кои графити са художествени, кои не са. На 10 драскачи може да бъде хванем един, глобата ще е за 10. Надяваме се Гражданите да оказват помощ. И WhatsApp.

3. Борба с гълъбите. Няма да ги избиваме, само че ще ограничим наличието им с хуманни способи. Гълъбите би трябвало да престанат да са всеобщо наличие по площади, исторически здания, заведения.

4. Чисти коли. Ще глобяваме мръсните коли, ще изградим екологично съобразени автомивки тук-там, където шумът им няма да нервира. Спирачният прахуляк е сериозен замърсител на въздуха. Освен това колите разнасят мърсотия из града. Трябва да ги мием постоянно.

5. Ще мием улиците, само че не по график, а по нужда. Миенето ще зависи от цапането, само че първо ще понижим цапането, а след това ще решим какъв брой да мием. Затова първо ще извадим колите от тревата.

6. Край на строителната мърсотия. Ще постановяваме строги наказания на строители, които замърсяват града и не мият усърдно техниката, която напуща обектите им. WhatsApp номер за нарушавания.

7. Ще насърчим гражданското докладване на всяка форма на замърсяване на градската среда посредством групата Гражданите и други начинания. И WhatsApp, несъмнено.

8. Сериозни санкции за непочистен сняг. Всяка постройка би трябвало да си почиства снега както го вършат чиновниците на швейцарското посолство в София. Ако би трябвало ще ги ангажираме да ни научат. Учениците и децата в детските градини би трябвало да са първи в почистването на снега.

Четете на следващия ден втора част на концепциите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР