Дневник публикува становището на Адвокатския съвет в Пловдив, представено от

...
Дневник публикува становището на Адвокатския съвет в Пловдив, представено от
Коментари Харесай

Вижданията на кандидата за главен прокурор противоречат на конституцията

" Дневник " разгласява мнението на Адвокатския съвет в Пловдив, показано от неговия ръководител - юрист Иван Демерджиев. Поводът за него е изявлението, обещано за Българска национална телевизия на 23 юли от издигнатия единствен претендент за основен прокурор - Иван Гешев, както и неналичието на публична позиция от органите на адвокатурата по изразените от Гешев визии. Адвокатският съвет в Пловдив е втората по величина гилдия в страната след София и е приела мнението с решение № 264 от 08.08.2019 година Ето цялостния му текст:

С решение от 19 юли Висшият адвокатски съвет е приел Становище по отношение на качествата, които би трябвало да имат претендентите за основен прокурор на Република България, обосновано от събитието, че адвокатурата всеки път е длъжна за вземе мнение по публично значими въпроси, какъвто без подозрение е идният избор на основен прокурор, както и че за всички български жители и юридически лица е от голяма важност, кой ще бъде идващият основен прокурор с оглед функционалността му да реализира контрол за правда и методическо управление върху активността на всички прокурори (чл. 126, ал.2 от Конституцията на Република България).

В мнението на Висшия адвокатски съвет се показват

условията, на които следва да дава отговор личността на бъдещия основен прокурор.

Считаме, че тези условия дават отговор в цялостна степен на упованията на правната общественост и в частност на адвокатурата, както и на обществото към личността на бъдещия основен прокурор, по тази причина се причисляваме напълно към тях.

На 23 юли в изявление, обещано за Българска национална телевизия, издигнатият единствен претендент за основен прокурор – господин Иван Гешев, заявава следното: " Но госпожа Лулчева нали не забравяме, че е юрист на един от най-богатите обвинени и подсъдими нарушители, като лицето, което вие наричате Брендо. Нейната работа е да пази и да взима пари от хората, които пази, без значение каква е истината. Спазването на правилото на обективната истина е обвързване единствено на съда и прокуратурата. Моята работа е да ги задържам, нейната работа е да ги избавя. Естествено е, че тя няма интерес от една работеща прокуратура. Става въпрос за ползи. " В същото изявление, господин Гешев декларира още: " А във връзка с господин Борисов не споделям визията на, да ги назовем десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и правосъдната власт би трябвало да са разграничени. "

В качеството си на орган на Адвокатската гилдия - Пловдив, чувствайки отговорността си пред нашите сътрудници и българското общество,

заявяваме безапелационното си противоречие с прокламираните от господин Гешев позиции,

които намираме за неприемливи изявления от страна на претендент за основен прокурор.

Позволяваме си да напомним на господин Гешев, че в редица свои решения Конституцинният съд е изяснил, че ситуацията на адвокатурата е уредено в конституцията. То разрешава на юристите да бъде предоставено от закона изключително правно състояние, което да им даде опция да извършват пълноценно главната си функционалност – да подкрепят жителите и юридическите лица при отбраната на техните права и законни ползи. В правовата страна нуждата от изключително почитание и особено подпомагане на юристите не може да бъде отречена поради изключително значимата им роля в отбраната на правата и законните ползи на жителите и юридическите лица.

Разпоредбата на член 29, алинея 1 от Закона за адвокатурата планува право на юриста да бъде приравнен със съдията във връзка с дължимото му почитание и подпомагане. Такова почитание и подпомагане на юриста се дължи от съда, органите на досъдебното произвеждане, административните органи и другите служби в страната.
Приравняването на юриста към арбитър във връзка с дължимото му почитание и подпомагане предпоставя съществуването на нормативно уредено обвързване на съдиите да се оказва изключително почитание и подпомагане, присъщо единствено на тях.

В светлината на изложеното изцяло недопустимо е претендент за основен прокурор да има разбирания за същността на адвокатската специалност и фигурата и ситуацията на юриста, разнообразни от залегналите в конституциятата. Считаме, че

функционалностите на прокурора не включват арестите на жители, без да е потвърдена

в задоволителна степен тяхната съпричастност към осъществяването на несъмнено закононарушение. Българската адвокатура се бори за точното използване на законите по отношение на всички и в доста случаи е последната бариера пред похищенията над правата и законните ползи на жителите.

Противно на направените внушения в цитираното изявление, които не престават да се тиражират в разнообразни медии, българската адвокатура има интерес от една работеща прокуратура, която реализира функционалностите си напълно в рамките, написани от закона. Именно взаимната професионална работа на адвокатурата и магистратите е гаранция за спазването на закона и на правата на жителите.

Принципът за разделянето на управляващите е висшо постижение на демократичните общества, върху което се построява актуалната правова страна и което е залегналж в българската конституция, а не е виждане на " десните екстремисти ". Припомняме, че главният блян, залегнал в доктрината за разделяне на управляващите, е

да се защищити обществото от робия и да се отбрани свободата,

с изключение на опцията един човек или орган да сплоти всички управляващи в ръцете си.

Друга значима цел е законите, които се създават, да са в общ интерес на жителите. Конституцията от 1991 година в член 8 планува, че държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и правосъдна. Принципът за разделяне на управляващите, съгласно претекстовете на Решение № 6 от 22 април 1993 година по к.д. № 4 от 1993 година на Конституционния съд, е способ за оптимално действие на държавната власт посредством разграничаване на функционалности, които предопределят компетентността на държавните органи, и за попречване на произвола, който би засегнал свободата на жителите.

Очевидно на фона на изложеното е, че изразеното в цитираното изявление схващане на заместник-главния прокурор и претендент за основен прокурор за разделянето на управляващите е в несъгласие с съществени правила на държавното устройство и ръководство, залегнали в българската конституция.

Ето за какво, като поддържаме напълно изразените позиции от голям брой сътрудници (включително уважавани членове на нашата колегия) против посочените мнения на господин Гешев по горепоставените въпроси в изявлението му, обещано за Българска национална телевизия на 23 юли, молим към Висшия адвокатски съвет

да съобщи експлицитна и виновна позиция дали личността на господин Гешев дава отговор на критериите,

залегнали в признатото на 19 юли Становище по отношение на качествата, които би трябвало да имат претендентите за основен прокурор.

Призоваваме Висшия правосъден съвет, при разискването на кандидатурата на господин Гешев за основен прокурор, да вземе поради изразените от него позиции в цитираното изявление при образуване на преценката дали отговоря на условието за високи професионални и нравствени качества в степента, изисквана за фигурата на основния прокурор.

Използваме случая да изразим и позицията си, че

несъвместимо с правилата на правовата страна и презумпцията за невиновност е да бъдат изнасяни в задатък и отвън подтекста обособени доказателства,

събрани по висящи наказателни производства за да се внуши виновността на разположение, което не е наказано с влезнала в действие присъда за съответното действия. Подобен метод жестоко подрива престижа на правосъдната власт и безпричинно и мощно визира правата на обвинените, за които с цялостна мощ работи презумпцията невиновност, която сходно на правилото на разделянето на управляващите е основополагаща за съвремената правова страна.

Апелираме към всички адвокатски колегии и сътрудници в страната, които се усещат публично ангажирани и виновни, за изразят своята позиция по поставените въпроси, което ще разреши за основен прокурор да бъде определена персона, отговаряща в най-пълна степен на критериите и упованията на правната общественост, както и на българското общество!

адв. Иван Демерджиев, ръководител на Адвокатския съвет в Пловдив

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (60)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР