Дневник препубликува откъс от интервюто на вирусолога проф. Радостина Александрова

...
Дневник препубликува откъс от интервюто на вирусолога проф. Радостина Александрова
Коментари Харесай

Британският вариант на ковид вероятно е с по-висок вирусен товар

" Дневник " препубликува фрагмент от изявлението на вирусолога проф. Радостина Александрова за профилирания уебсайт. Тя дава отговор на въпросите: за какво макар строгите ограничения в Европа заболеваемостта продължава да пораства и какво да чакаме в България, откакто лечебните заведения са затворени за планов банкет, само че заведенията са отворени. Цялото изявление четете.

Това е вирус, който се предава главно по респираторен път и ограничението на разпространяването му е голямо предизвикателство. А сега сме изправени пред новия му, така наречен английски вид. Първата проба, в която е открит в Англия, е взета на 20 септември 2020 година. В края на ноември и началото на декември 2020 година излиза наяве, че този вид се популяризира извънредно сполучливо, 50-70% по-добре от останалите вирусни разновидности. Това стана причина да бъде разгласен за вид, който " провокира угриженост " от Световната здравна организация. И докара до третата национална обсада в Обединеното кралство, въведена на 5 януари 2021 година.

Към 15 февруари на него се дължат 95% от случаите на COVID-19 във Англия, разновидността настава и в други страни (регистриран е в над 80 държави), в това число и у нас. Той носи 17 разновидности, някои от които му оказват помощ да се предава по-добре от човек на човек, в резултат на най-малко два механизма.

Първо: разновидността визира върха на шипчето (Sбелтъка) - онази част от него, която разпознава входната врата на SARSCoV-2 върху клетката (т.нар. клетъчния рецептор) и оказва помощ на " ключа " (шипчето) по-добре да се закрепи за " ключалката " (клетъчният рецептор).

Второ: свързването на шипчето с клетъчния рецептор не е задоволително, с цел да се реализира навлизането на вируса в клетката. За тази цел е нужно да се намеси още една клетъчна молекула (ензим), която да среже част от шипчето. И една от разновидностите в английския вид оказва помощ на тази молекула да се насочи към това мястото на отрязване.

В допълнение, в В.1.1.7 има най-малко една разновидност, за която се допуска, че може да затрудни свързването на обезвреждащите антивирусни антитела с шипчето на SARS-CoV-2. За част от разновидностите към момента не знаем каква роля извършват, дали дават някакво преимущество на вируса или са неутрални.

Преди дни, на 3 март, в сп. " Science " излезе обява отдадена на английския вид, от която излиза наяве, че той е изпреварил по разпространяване 307 други циркулиращи в страната разновидности. Засяга в сравнима степен мъжете и дамите, както и представителите на всички възрастови групи. Търсейки отговор на въпроса за какво този вид се популяризира толкоз сполучливо, в това число в миг, когато във Англия е наложена обсада (през ноември 2020 г.), създателите вършат модели, въз основа на които построяват пет хипотези. Според тях усиленото разпространяване на английския вид може да се дължи на няколко неща.

Първо - на по-висок вирусен товар - по този начин инфектираният отделя по-голямо количество вирус и по-лесно инфектира близките (Хипотеза 1). Второ - на по-дълъг интервал на обособяване на вируса, т.е. инфектираният по-дълго време е източник на болест (Хипотеза 2). Трето - по-висока схватливост на децата и юношите до 18 години (през ноември 2020 година, макар строгите ограничаващи ограничения, учебните заведения са били отворени (Хипотеза 3). Четвърто - способността на вируса да бяга от имунния отговор (Хипотеза 4). Пето - по-кратък интервал на размножаване на вируса (Хипотеза 5).

Хипотезите са съпоставени с огромен брой данни - за хоспитализации, нужда от постъпване в незабавно поделение, смъртност, резултати от PCR проби, съществуване на антитела и други Анализът води до отменяне на последните две хипотези. Първите три хипотези пасват добре, за най-вероятна се приема тази за по-високия вирусен товар. Третата догадка не е доказана при анализирането на данните, свързани със случаи на вторични инфекции в фамилиите на учениците.

През декември 2020 година друга публикация в " Science " показа разбор на ограниченията, подхванати в 41 страни напролет на предходната година, за да бъде лимитирано разпространяването на вируса. Заключението е, че тези, които са имали най-голямо значение, са затварянето на учебните заведения и университетите, затварянето на бизнеса и възбраната за събиране на повече от 10 души на едно място.

Сами разбирате какъв брой сложни и мъчителни са решенията, които би трябвало да се взимат. Авторите на обявата за английския вид споделят в прав текст, че без строги ограничения за надзор и ускорено имунизиране, приетите в болница и смъртните случаи във Англия през 2021 година ще надвишават тези от 2020 година

И нито за момент не трябва да забравяме за невероятния напън върху здравната ни система, за лекарите и целия медицински личен състав, които безусловно изнемогват, давайки всичко от себе си в опит да спасят живот.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР