Дневник покани разследващата журналистка Миролюба Бенатова, чийто договор в Нова

...
Дневник покани разследващата журналистка Миролюба Бенатова, чийто договор в Нова
Коментари Харесай

Плурализмът – новата маска на цензурата

" Дневник " предложения проверяващата журналистка Миролюба Бенатова, чийто контракт в Нова телевизия беше преустановен, откакто малкия екран беше купена от братята Домусчиеви, да разяснява концепцията на управлението на БНР за плурализъм. След свалянето от ефир на водещата Силвия Великова, която е и правосъден кореспондент, Управителният съвет на радиото предложи на шефа на " Хоризонт " да се постави " по още един публицист във всеки сектор за да се подсигурява неприкосновеността на публичния интерес ". Идеята е дубльорът да дава противоположната позиция, тъй като Великова съгласно управлението представяла в ефир едностранна позиция за единствения претендент за основен прокурор Иван Гешев.

Да поставиш " дублиращ публицист " на журналиста, който отразява дадена тема, е като да назначиш заварчик, който да заварява по-правилно след майстора, който е претрупан с дадена задача. Или на водача на рейс, да сложиш втори лидер, който да натиска педалите по-адекватно. Ако това се постанова, значи главният не си е на мястото. Защото не се е научил и не му е времето да го пускат да работи същински.

Дубльор в репортерството е нов метод за обезсмисляне.

За притъпяване на остротата. За втълпяване на подозрение в опита. За страхуване. За оскърбление.

Журналистиката е специалност на действието. На осмислянето на видяното и преразказа му за необятната аудитория. Репортерът с почерк е положителният кореспондент. Не дословният докладчик, не безмълвният фен или прочувственият стажант. В описа на професионалиста няма епитети, а класификация на обстоятелства, тъй че да бъде свестен подтекстът.

Ако обвиняваш някого в непрофесионализъм, вадиш причини и доказателства за това и го отстраняваш от работата, в случай че в действителност не е разказал правилно случилото се или е задал въпроси с обидни квалификации и липса на обосновка. Махаш го, откакто докажеш с образци, че не може да си прави работата.

Но единствено да го наречеш необективен не е доказателство, а етикет.

Иначе се оказва, че подменяш професионалиста с дубльор, тъй като просто не ти харесва методът му. Професионалния. И тъй като можеш. Системата ти го е разрешила.

Различните тълкувания на едни и същи обстоятелства са многообразие на отзиви. Фактите нормално не са дискусионни. Факт е, че претендентът за основен прокурор е един. Задаването на въпроса за какво е по този начин, става известно, се пояснява като необективност. Кой би бил обективният прочит на този факт?! Неспоменаването му. Или отбелязването му с наслада?!
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР