Дневник > Имотът на ул. ШейновоБърз преглед на позициите в обявата

...
Дневник
> Имотът на ул. ШейновоБърз преглед на позициите в обявата
Коментари Харесай

Варна ще приватизира 8 ателиета в центъра на града като нежилищни имоти

Дневник > Имотът на ул. " Шейново " Бърз обзор на позициите в обявата обаче демонстрира, че осем от единадесетте парцела са "ателиета ", три от които се намират на разнообразни етажи в жилищния блок на бул. "Цар Освободител " №88. През предходната година той стана прочут с това, че в него като "крайно нуждаещ се " във ведомствен апартамент от 110 кв.м против наем от 87 лева месечно се оказа настанен зам.-кметът на Варна Пейчо Пейчев.

Ателиетата са с площ 93, 136 и 156 кв.м и начална тръжна цена надлежно 81 хиляди лева, 115.2 хиляди лева и 118 хиляди лева Други пет ателиета се намират в многоетажна постройка на бул. "Христо Ботев " №18 в идеалния център на Варна. Застроената им повърхност и са от 47 до 88.5 кв.м, а цените, от които ще стартира наддаването - надлежно сред 47.7 хиляди лева и 68.4 хиляди лева

Справка с цените, на които сега няколко организации за недвижими парцели оферират ателиета в същите региони на Варна, демонстрира, че те се движат сред 800 и 1600 евро (1600 - 3200 лева.) на кв.м.

Най-скъпите парцели, които варненският Общински съвет предлага за продажба на търг са 262 кв.м комерсиална повърхност в централната част на Варна, 849 кв.м терен дружно с къща с повърхност 128 кв.м на ул. "Ген. Скобелев ", както и част от постройка в местността "Зеленика " с повърхност 230 кв.м.

Първоначалната тръжна цена на комерсиалната повърхност, която се намира в непосредствена непосредственост до така наречен Адвокатска градинка в центъра на Варна, е 107 хиляди лева, а наддаването за парцела в местността "Зеленика " ще стартира от 131.4 хиляди лева

Сред всички позиции в листата с първичната си цена от 738 хиляди лева се откроява къщата с близо декар двор на ул. "Ген. Скобелев ". Проверката на място демонстрира, че парцелът е безстопанствен и сега е неспособен за обитаване. Той обаче се намира в гъсто обитаем регион, което най-вероятно го прави прелъстителен за ново жилищно строителство.

Крайният период, в който искащите да придобият общински парцел би трябвало да подадат документи с цената, която оферират за него, е 16.30 ч. на 30 януари т.г. В обявата са избрани стъпки за наддаването, като най-ниската от тях - 2 хиляди лева, е за три от ателиетата на бул. "Христо Ботев ", а най-високата - 7 хиляди лева, за къщата с терен на ул. "Ген. Скобелев ".

За разлика от процедурата, която в този момент е определена за приватизация на общинска благосъстоятелност, единствено през последните няколко годни локалната администрация във Варна е продала посредством противоречива процедура, залегнала в наредбите й, над 70 жилищни парцела.

В средата на предходната година инспекция на "Дневник " сподели, че единствено за две години - 2015 и 2016, община Варна е продала на цени, над три пъти по-ниски от пазарните, 76 жилището от фонда си за настаняване на жители с открити жилищни потребности.

Продадените жилища се намират главно в кварталите "Владислав Варненчик ", "Младост " и "Възраждане ". Осемнадесет са в с. "Каменар ", където живее огромна ромска общественост, а две са в околните до централната част на Варна квартали "Левски " и "Трошево ".

Справката демонстрира също, че продадените жилища са с друга площ, като най-малките са към 40 кв.м, а най-големите - към 100 кв.м. Средните цени, на които са осъществявани покупко-продажбите, са към 508 лева на кв.м, или към 254 евро.

В същото време огромните организации за търговия с недвижими парцели във Варна оферират изцяло идентични парцели в същите градски региони на най-малко три пъти по-високи цени.

Действащият сега правилник, по който се правят разпоредителни покупко-продажби с общински парцели, разрешава продажбите да стават "на цени, не по-ниски от данъчните оценки на парцелите ". По това правила евентуално в този момент са избрани и извънредно ниските първичните тръжни цени на съвсем всички парцели, които предлага за продажба след търг Общинският съвет във Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР