Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Полицейският синдикат оспорва в съда тестването на служителите за наркотици

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Наредбата, по която от предходната година Министерство на вътрешните работи подлага на проби за опиати и служителите на реда, е оспорена от Централния полицейски профсъюз във Върховния административен съд (ВАС), оповестява. С жалбата синдикатът желае съдът да анулира наредбата като оскъдна и незаконосъобразна поради несъгласия със Закона за нормативните актове (ЗНА), като делото е планувано за 1 ноември 2023 година

Наредбата беше призната след няколко случая на инцидентно хванати дрогирани служители на реда. След приемането ѝ, което породи остро неодобрение измежду тях, откакто бяха получени няколко позитивни проби в Бургас.

От полицейските синдикати сигнализираха тогава, че тестванията са посочили през годините, че са неефективни, тъй като са мощно чувствителни и с изключение на опиати, засичат бензодиазепините, които се употребяват при медикаментите за бодърствуване и тревожни разстройства, при лекарства за главоболие, болкоуспокояващи и други Има случаи на подправено позитивни проби за опиати и при приложимост на енергийни питиета.

се употребяват същите проби DrugCheck3000 и DrugTest5000, с които се тестват всички водачи. Когато пробата е позитивен, водачите всеобщо биват арестувани, лишава им се книжката, стига се и до преустановяване на регистрацията на автомобила им. За да потвърдят, че не са дрогирани, те би трябвало да дадат кръвна проба, резултатът от която обаче излиза след месеци, през които те търпят вредите от позитивния тест. Затова в последната година от Министерство на вътрешните работи непрекъснато обещаваха промени в другата разпоредба от 2017 година за проби за алкохол и опиати, които тази година трябваше да са подготвени, само че още не са оповестени.

Сега обаче служителите на реда чакат от Върховен административен съд да анулира и наредбата, по която пък те дават проби за опиати. В жалбата си пишат, че в плана за приемането ѝ не са били изложени претекстове за това какъв брой ще коства на бюджета и не е изработен разбор за сходство с правото на Европейски Съюз. От синдиката показват, че претекстове за нужното финансиране са наложителни, тъй като в наредбата написа, че проучванията за опиати на служителите на реда се заплащат от тях, единствено в случай че са позитивни, а в останалите случаи тестването ще е за сметка на Министерство на вътрешните работи.

" Вижда се ясно несъгласие сред плана, който твърди, че не са нужни спомагателни финансови средства и самият текст, който планува разноските да са за сметка на бюджета на Министерство на вътрешните работи. Подобни разноски не са планувани и в Закона за държавния бюджет ", показват служителите на реда, като акцентират, че това е значително нарушаване. Според тях липсва изложение и на предстоящите резултати, в това число и финансовите, както изисква Законът за нормативните актове.

В наредбата написа, че инспекциите за опиати се правят и при съществуване на външни признаци, държание или реакции, а жалбоподателите обръщат внимание, че тези предпоставки не са конкретизирани и не се схваща какво държание и реакции могат да станат причина за инспекция.

Те са недоволни и от наложителното предоставяне на пробите, защото в наредбата е записано, че се правят със заповед на министъра, на основния секретар на Министерство на вътрешните работи и на шефовете на териториалните звена на основните дирекции. От синдиката напомнят, че съгласно член 29 от Конституцията никой не може да бъде подлаган на изтезание, на грубо, безчовечно или унижаващо отношение, както и не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото непринудено документално единодушие. Те цитират и решение на съда в Страсбург по делото " Р. С. против Унгария ", съгласно което наложителното тестване за опиати може да бъде характеризирано като сходно отношение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР