Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Какво е социален цирк и защо става все по-необходим

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
" Циркът е неповторим детайл на културата, тъй като съществува и процъфтява във всяко равнище на обществото. От най-богатите до най-бедните и от най-младите до най-старите - циркът е нещо, което притегля и посреща всички и всичко ".

Така разказва хубостта на цирка Крейг Куат, който се занимава с това изкуство още от 9-годишен. Той си е сложил за цел да разпространява една по-различна част на цирковото изкуство, а точно обществения цирк. Той се развива в България и по света към този момент над 30 години и придобива все по-широка известност.

За това какво съставлява общественият цирк, както и каква е разликата сред него и елементарния цирк, " Дневник " беседва с Гео Калев - създател на, която провежда интернационален фестивал за обществен цирк и Крейг Куат - теоретик и практик на общественото цирково изкуство, основател на. Куат сега е в България, с цел да даде поддръжка и образование за професионално развиване на хората, които се занимават със обществен цирк.

Социалният цирк оказва помощ на рискови или маргинализирани групи хора

" Социалният цирк е млад, само че бързо разрастващ се бранш на цирковите изкуства. Концепцията му е да се ползва при рискови или маргинализирани групи хора. Няма избрана публика, към която да прилагаме този модел, само че го намираме за изключително ефикасен за постигане до хора, които са изключени от общество. Поради тази причина ние сме склонни да фокусираме нашата интервенция в най-екстремните условия, при които обичайните форми на обществена интервенция не съумяват или отхвърлят да продължат ".

Така Крейг Куат изяснява в резюме каква е функционалността на обществения цирк - той се появява там, където стандартните способи за обществено приобщаване, не оказват помощ.



Самият Крейг Куат има мъчно детство и взе участие тъкмо в такава стратегия за намеса на младежи в риск. Започва да се занимава със обществен цирк и по-конкретно с жонглиране, когато е единствено на 9 години: " Програмата беше неповторима, тъй като съчетаваше общественото и когнитивното влияние на жонглирането. Нивото на общественост и цел, които получих посредством тези действия като дете, беше трансформиращо и най-големият източник на поддръжка, което ми разреши да избягам от неравностойните условия, в които съм роден ", споделя Куат.

Малко по-късно стартира да се интересува от доброволчеството в същата стратегия, в която взе участие. Влюбва се в преподаването и шерването на опит. Около 22-годишна възраст претърпява тежък интервал на меланхолия, който го кара да се усеща откъснат от света. Започва още по-активно да се занимана с жонглиране, което дефинира като " самопредписано лекарство към него самия ". Куат става все по-обсебен от концепцията да направи жонглирането налично за повече хора и основава платформата Quat Props, която дава поддръжка и образование за хората, които желаят да се занимават със обществен цирк.

Как протича общественият цирк и с какво се разграничава от обичайния

Гео Калев споделя, че общественият цирк съчетава физическа процедура, подготовка и атмосфера в която всеки би трябвало да се усещаме удобно и предпазен. Тренировките протичат с проучване на дисциплини като акробатика, жонглиране и цирков спектакъл. Започва се със загряване, нови задания за трениране, трикове и разпъване на тялото, физическо шерване и вербално другарство, като духът е другарски и подкрепящ всеки различен участник.

Калев споделя, че тренировките се приспособяват към самостоятелното физическо и ментално положение на всеки участник, а един от основните детайли е общуването: " За множеството дисциплини е необходим сътрудник, тренировките обезпечават продобиване на доверието сред хората на физическо равнище, което добавя нравственото осъзнаване. Децата се учат по какъв начин да поддържат връзка с възрастни и противоположното, девойките и момчетата са равнопоставени, младежите и възрастните също, всеки зачита другия. "

" От началото на 2023 година организираме профилирани тренировки с младежи от аутистичения набор, като на всички доста им харесва и се усещат в добра форма. Тази нова форма на тренировки ще продължим да развиваме, като чакаме и партньорства с други организации и терапевти ", изяснява още той.

 Социалният цирк събира хора от всевъзможни възрасти
© Гео Калев

Социалният цирк събира хора от всевъзможни възрасти

Освен че значително е ориентиран към маргинализирани групи, общественият цирк се разграничава и по други линии от обичайния. Гео Калев споделя, че обичайният цирк е затворен формат и има за цел да е сполучлив бизнес, който във всеки град показва едно и също шоу. Той се развива посредством продажба на билети за шоу, както и продажба на храни и питиета по време на спектаклите. Освен това цирковете нормално се имат от семейства с дълга история. Малко са и съпътстващите събития, както и вглеждането в заобикалящата среда.

" Традиционният цирк показва невероятните умения на артистите, без подтекст към протичащото се сега. Традиционния цирк е за деца, които желаят да видят на първо място диви животни, само че през днешния ден се позволяват дресури на домашни животни, заради смяна в отношението на хората към този тип представления. В обичайния цирк има засилена конкуренция, вместо партньорство. На процедура стратегиите на множеството циркове са доста близки, само че разлика се прави в размера и мащаба на цирковите шатри и трупи. Различията сред двете платформи са фундаментални, както като цели по този начин и по запаси и история ", споделя още Гео Калев.

Той добавя, че общественият цирк е метод да се упражняват циркови дисциплини, само че и метод да се срещнем нови другари или просто да се занимаваме със спорт, което развива нашите когнитивни качества. Този цирк е като лаборатория, в която хората се образоват, срещат се със своите циркови треньори, хората упражняват както самостоятелно, по този начин и в групи. По думите му, обществения цирк е игра с ясни правила, няма неточности и санкции, няма победител и надвит, всички са спечелили: " Социалния цирк е метод да поддържаме връзка един с различен, като зачитаме достолепието на другия и не е състезаваме ".

Колко известен е общественият цирк в България и по света

Крейг Куат споделя, че общественият цирк е световна наклонност, която визира съвсем всяко кътче на планетата: " Северна Америка, Южна Америка, Европа и Австралия са местата, където виждам най-силно развиване и напредък, само че стратегии могат да бъдат открити и в цяла Азия и Африка. В Съединените щати, откъдето пристигам, има повече от 300 приети институции за обществен цирк и годишни конференции, които оказват помощ на експертите да получат достъп до повече запаси и принадлежности за развиване на повече практики допълнително райони. В Европа промишлеността процъфтява повече от където и да е другаде на планетата заради високите равнища на поддръжка и партньорство, които доста организации реализират със своите локални и национални общини ".

Куат добавя, че потреблението на цирка като източник на персонална и обществена промяна е доста известен по целия свят, защото предлага доста нужна опция на спортния спорт и обичайното физическо образование. Едно от най-големите провокации пред промишленост съгласно него е неналичието на задоволително квалифицирани експерти, които да могат да отговорят на цялото търсене на типовете услуги, които се оферират. В момента промишлеността е в своя лична фаза на промяна, защото доста групи се стремят да разработят нови и формализирани способи за образование на повече практикуващи обществени циркове, с цел да могат да посрещнат бързия напредък на бранша.

 Социалният цирк оказва помощ там, където стандартните способи за приобщаване, не оказват помощ
© Гео Калев

Социалният цирк оказва помощ там, където стандартните способи за приобщаване, не оказват помощ

Крейг Куат признава, че не получавам огромна поддръжка от институции или компании отвън бранша на цирковите изкуства, само че все пак се пробва да откри нещо позитивно в това - радва се, че има самостоятелност, която му разрешава да обикаля разнообразни места.

" Въпреки това има доста групи, изключително в Западна Европа и Канада, които получават огромна поддръжка от локалните институции и въздействието на тези запаси може да се види в разликите в широкомащабното културно приемане и интеграция, които следим в такива райони. Създаването на положителни взаимоотношения сред обществения цирк и районните институции в действителност е сериозна стъпка за определяне на устойчива процедура във всеки район. Тук, в България, ние към момента работим за развиването на положително самопризнание и поддръжка на обществените циркови практики, което е дълъг път, само че който всички се усещаме подготвени да поемем ", добавя Куат.

В България със обществен цирк се занимава фондацията " Мини Арт ", която от 6 години е концентрирала работата си на терен и е построила мрежа от организации и хора с интерес и потребности от подобен тип цирк освен в София. Създателят на фондацията Гео Калев споделя, че ползата пораства непрестанно, само че поддръжката за този тип изкуство не се реализира толкоз елементарно:

" През 2022 година Национален фонд " Култура " не разпозна актуалният и обществен цирк като значими планове, нито една организация в бранша не получи финансова поддръжка. Тенденцията почнала през 2021 за развиването на бранша към резистентност остана единствено на хартия и в историята. Причините са доста, само че съгласно мен като една от значимите е фрагментаризираната общественост от актьори и организации у нас. Вярвам, че в близко бъдеще тази обстановка ще се промени и ще успеем да изградим работеща общественост, екосистема която да удовлетвори покачването на интереса към цирка в България. Бих добавил, че министър Иванка Шалапатова, е първия министър на труда и обществената политика, който познава общественият цирк като, педагогичен инструмент, който поддържа хората в неравностойно състояние и предизвиква тяхното позитивно личностно развиване ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР