Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

ЕЦБ вдигна лихвата, икономическите условия в еврозоната са се влошили

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Доходността на облигациите в еврозоната спадна в четвъртък, откакто Европейската централна банка увеличи лихвените проценти до 3.75%, само че съобщи, че всички бъдещи решения ще зависят от икономическите данни.

ЕЦБ увеличи главната си рента по депозитите с 25 базисни пункта, с което лихвите доближиха най-високото си равнище от 23 години. Увеличени са и главният лихвен % по заемите до 4.25%, както и лихвеният % по маржин заемите - до 4.5%.

От предишния юли лихвените проценти в еврозоната бяха нараснали с 425 базисни точки в опит да се забави растежа на инфлацията, помпана от последствията от пандемията, войната в Украйна и скока на енергийните цени.

Смекчен звук

" Отворени сме за всевъзможни вероятни стъпки през септември и по-късно ", сподели президентът на ЕЦБ Кристин Лагард на конференция във Франкфурт в четвъртък, добавяйки, че " няма решение какви стъпки ще бъдат подхванати през септември ".

Това може да бъде или повишение на лихвите, или пауза в цикъла на стягане, сподели Лагард, уточнявайки единствено, че централната банка на еврозоната няма проекти да понижава лихвите през септември.

Ако ЕЦБ направи пауза в цикъла на повишение на лихвените проценти, " тя няма да е наложително продължителна ", съобщи президентът.

 ЕЦБ още веднъж подвигна лихвата, макар че стопанската система отслабва ЕЦБ още веднъж подвигна лихвата, макар че стопанската система отслабва

Юси Хилянен, началник на европейската лихвена тактика в кредитора SEB, разяснява пред Ройтерс, че смекчаването на тона на ЕЦБ и евентуално стои зад спада на доходността на облигациите в четвъртък.

След като през юли ЕЦБ още веднъж подвигна лихвата, тя даде сигнал, че придвижването ще е единствено нагоре най-малко до 2025 година, защото инфлацията не слиза задоволително бързо до мечтаните равнища от 2%.

 ЕЦБ предизвести, че лихвите няма да падат до 2025 година ЕЦБ предизвести, че лихвите няма да падат до 2025 година

Инфлацията в еврозоната падна до 5.5% на годишна база през юни от 10.6% през октомври - най-високата в историята на валутния блок.

В сряда Федералният запас на Съединени американски щати увеличи лихвите до диапазон от 5.25% до 5.5%. Данните, оповестени в четвъртък, демонстрират, че американската стопанска система е повишена по-бързо от плануваното през второто тримесечие, а молбите за компенсациите за безработица ненадейно са намалели предходната седмица.

Влошени вероятности

Според президента на ЕЦБ краткосрочните вероятности пред стопанската система на еврозоната са се влошили, основно заради отслабването на вътрешното търсене.

" Високата инфлация и стягането на финансовите условия възпират разноските. Тези фактори са изключително тежки върху индустриалното произвеждане, което е арестувано и от слабото външно търсене. Жилищният пазар и бизнес вложенията също демонстрират признаци на уязвимост, до момента в който секторът на услугите остава по-устойчив ", съобщи Кристин Лагард.

Тя означи, че в кратковременен проект слабостта на стопанската система ще продължи, само че по-ниската инфлация и по-високите заплати ще доведат до възобновяване на растежа с течение на времето.

 Притисната от инфлацията, Русия внезапно подвигна лихвата Притисната от инфлацията, Русия внезапно подвигна лихвата

Според Лагард моторите на инфлацията в еврозоната се трансформират: външният напън отслабва за сметка на вътрешния - главно поради по-високите заплати.

" Перспективите за стопански напредък и инфлация остават несигурни ", сподели Лагард, цитирайки геополитически фактори като рискови фактори.

" Факторите, които биха могли да доведат до по-висока инфлация, включват вероятността за повишението на цените на силата и храните, по-специално заради едностранното отдръпване на Русия от Черноморската зърнена самодейност ", сподели тя.

На 17 юли, което сътвори упования за ново повишаване на храните и продоволствена рецесия, защото Украйна е измежду четирите най-големи експортьори на зърно в света.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР