Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

"Интимната връзка" - големият пропуск в закона за защита от домашно насилие

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Случат в Стара Загора с обезобразеното 18-годишно момиче, което беше нарязано с макетен нож от мъж, с който са били във връзка, отприщи поръчки за ремонт на прясно признат и обнародван закон за отбрана от домашното принуждение.

Основният акцент се слага върху значимостта в текстовете да бъде включена така наречен интимна връзка, тъй че хората, които са жертви и се намират в сходни връзки с насилника, да могат да потърсят отбрана. Темата провокира бурни реакции от партии като " Възраждане " и Българска социалистическа партия, които провиждат във включването на тази догадка, опит за пробутване на джендър идеология.

В първия вид на законопроекта за смяна на закона за отбрана от домашното принуждение, направен от екипа на Надежда Йорданова - в този момент народен представител, а в кабинета на Кирил Петков и министър на правораздаването, интимната връзка съществува, само че при последващите разновидности, отпада.

Причината и виновниците за този пропуск са офанзивите на Българска социалистическа партия и “Възраждане ”, в лицето на Корнелия Нинова и Костадин Костадинов, които са против неправителствените организации и всички неистини, които изговориха по тематиката „ джендър “Надежда Дерменджиева

" Това е голям пропуск, а доколкото разбрах от медиите, казусът в Стара Загора е бил тъкмо подобен - жертвата и насилникът са били в интимна връзка. Искам ясно да се знае, че повода и виновниците за този пропуск в закона и неприемането на смяната в Закона за отбрана от домашното принуждение са офанзивите на Българска социалистическа партия и " Възраждане ", в лицето на Корнелия Нинова и Костадин Костадинов, които са против неправителствените организации и всички неистини, които изговориха по тематиката " джендър ". На тяхната съвест би трябвало да лежат всички убити дами от 2018 година насам ", разяснява пред " Дневник " Надежда Дерменджиева от Българския фонд за дамите.

С сходно мнение е и юрист Адела Качаунова от Българския хелзинкски комитет (БХК). " Случаи като този в Стара Загора могат да бъдат предотвратени, в случай че спре измислената битка с джендър идеологията и се премине към смяна на настройките на обществото. Промяна на стереотипните настройки за ролята на мъжа и жена, за подчинената роля на дамата в фамилията ", споделя Качаунова.

Случаи като този в Стара Загора могат да бъдат предотвратени, в случай че спре измислената битка с джендър идеологията и се премине към смяна на настройките на обществото.Адела Качаунова

По думите й българският, че Истанбулската спогодба не е утвърдена, а " измислената битка против джендър идеологията " се води от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и водача на " Възраждане " Костадин Костадинов.

Двете са съгласни, че с признатите преди седмица дефинитивно в Закона за отбрана от домашно принуждение, обнародвани на 1- ви август в " Държавен вестник " след декрет на президента Румен Радев, са стъпка в вярната посока.

Голяма част от промените ще влязат в действие след половин година - през януари 2024 година, и в тях най-общо се планува основаването на народен указател на случаите на домашно принуждение, както и на народен съвет по предварителна защита и отбрана от домашно принуждение, който да координира политиките по тази тематика.

 Случаят с обезобразеното момиче предизвика нови законодателни начинания Случаят с обезобразеното момиче предизвика нови законодателни начинания

Защита от домашно принуждение могат да потърсят единствено някогашни или сегашни съпрузи, хората, които са във фактическо съпружеско общуване, лице, от което потърпевшият има дете, както и на няколко други хипотези, планува законът. А измененията понижиха усилиха периода, в който може да се потърси помощ след принуждение.

На 1-ви август разгласи, че ще внесе сходни промени. Такива текстове се приготвят и от други партии, като по информация на " Дневник " още в четвъртък, 3-ти август, правната комисия ще се събере на изключително съвещание. Предложения ще има и от ГЕРБ, и от Движение за права и свободи.

Според Надежда Дерменджиева нищо от признатите неотдавна, както и от до момента настоящите разпореждания в закона, не би могло да помогне случай като в Стара Загора да бъде предотвратен.

" Законът не пази лица, които са били в интимна връзка, и които са потърпевши от принуждение, осъществено от сегашен или някогашен съкровен сътрудник, както и в нашето законодателство липсва формулировка за полово-базирано принуждение. Разбира се, признатите промени, са позитивна стъпка, само че безусловно са една дребна крачка нещо да се усъвършенства ", споделя още Дермеджиева, която има над 12 години опит в региона.

За нея проблем остава и неразбирането и неналичието на сензитивност по тематиката на ръководещите и институциите, че " насилието се бори с предварителна защита, а най-хубавата предварителна защита е образованието. Докато ние още в първи клас, дори в детската градина, не кажем на дребните момченца " дамата е човек ", нещата ще се трансформират доста постепенно ".

Защо интимната връзка толкоз " опасява "

Интимната връзка е необятно разбиране, което допуска, че двойките не живеят дружно, да нямат или са нямали съществени връзки.

Опасенията за включването на тази догадка в закона, изказани главно от представители на Българска социалистическа партия, са свързани с това, че с интимната връзка се цели регламентиране на връзките на еднополовите двойки.

" Тези хора също би трябвало да бъдат предпазени ", счита Качаунова. Според нея другата заплаха, която се акцентира с вкарването на този текст, е обвързвана с това да не стартира корист с молбите за незабавна отбрана към съда. " Има адвокати, които считат, че по този начин съдът ще се наводни с сходни молби ", споделя още юристът.

Други пропуски

Дерменджиева показва няколко неща, които е добре да се трансформират:

Телесните повреди по разпореждане от 70-те години

Според Качаунова е значимо да се запише и да се преценя какво е отражението върху душeвността от физическото принуждение, тъй като съдът не взема поради какви са посттравматичните разстройства на жертвите.

" Това би трябвало да е част от оценката каква щета е породена. Съдилищата и движимостите лица сега се базират на разпореждане на Върховния съд от 1979-та година по тематиката. Тогава публичните връзки сигурно са били други ", разяснява още бранителят. По думите й в спокойна конюнктура и при логичен спор тези хрумвания е добре да бъдат разисквани.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР