Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Подобрени рекорди и сваляне на САЩ от върха: какво показа световното по плуване

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Само година преди началото на олимпийските игри международното състезание по плуване в Фукуока беше значима инспекция за състезателите. Шампионатът в Япония сподели разпределението на силите и евентуално какво би трябвало да се чака в Париж през 2024 година

Първенството ще бъде запомнено с огромния пробив на, който се оформи като новата огромна европейска звезда. Французинът приключи с три трофеи и международен връх.

Също по този начин Австралия завоюва най-вече трофеи, тръгвайки си с 13 златни медала.

Световно на върховете

Общо 10 международни върха бяха усъвършенствани на шампионата в Япония. За последните осем международни шампионата сходна численост имаше единствено през 2019 година в Гуанджоу (десет), Будапеща 2017 и Казан 2015 (по 11).

Сред международните върхове, които " паднаха ", бяха тези в щафетите 4х100 свободен жанр - при дамите и в смесения формат. И в двата случая бяха усъвършенствани от Австралия. Дамите смъкнаха близо две секунди от досегашния връх, който сложиха на олимпийските игри в Токио. Новото върхово достижение е 3:27.96 минути.

В смесената щафета австралийците записаха 3:18.83, което е с към половин секунда по-добро от предходния връх от 2022 година

 Подобрени върхове и събаряне на Съединени американски щати от върха: какво сподели международното по плуване
© Reuters

Представители на Австралия усъвършенстваха още три върха - Ариарне Титмус на 400 метра свободен жанр, Моли О`Калахан на 200 метра свободен жанр, а също по този начин двете бяха част от щафетата 4х200 метра.

направи нов международен връх на 400 метра съчетано плуване, подобрявайки върховото достижение на Майкъл Фелпс, задържало се 15 години.

Шведката Сара Шострьом усъвършенства върха на 50 метра свободен жанр (23.61), литовката Рута Мейлутите направи две корекции на този в 50 метра бруст. Световен връх записа и китаецът Кин Хаян на 200 метра бруст.

Освен десетте международни върха плувците сложиха и четири върха на шампионатите.

Какво се случва със Съединени американски щати

Освен блестящото показване на Австралия с 13-те трофеи другата съществена тематика беше свалянето от върха на Съединени американски щати - две неща, които са взаимно свързани. За последно плувците на Щатите пропуснаха да са №1 по трофеи през 2001 година, oтново победени от Австралия (13 против 9 титли).

По подигравка на ориста преди 22 години шампионатът още веднъж беше във Фукуока.

Този път американците си потеглиха със седем златни, 20 сребърни и 11 бронзови медала. Представянето обаче не е приемливо съгласно стандартите, наложени от тях самите.

На шампионата не участваше Кейлъб Дресел, който пропусна огромна част от 2022 година поради здравословни проблеми и се завърна в басейна едвам неотдавна. Той не съумя да се пребори за място на международното.

Тимът завоюва трофеи на 50 и 100 метра бруст (Хънтър Армстронг и Райън Мърфи), 4х100 съчетано плуване за мъже и дами, 200 м съчетано за дами, както и два златни медала с на 800 и 1500 м свободен жанр.

" Истината е, че останалата част от света работи доста и става все по-добра ", разяснява селекционерът на Щатите Боб Боуман, някогашен ментор на Майкъл Фелпс и сегашен подобен на французина Леон Маршан.

 Кейти Ледецки донесе две от купите на Съединени американски щати
© Reuters

Кейти Ледецки донесе две от купите на Съединени американски щати

" Ако погледнете в исторически проект на предходните международни шампионати, които са тъкмо преди олимпийски игри, сме имали сходни резултати ", побърза да успокои експертът след множеството въпроси.

" В Казан през 2015 година също имахме огромни компликации, едвам завършихме пред Австралия, само че тогава Майкъл Фелпс пропусна международното. Голямата разлика пристигна от това, че той се завърна в Рио за олимпийските игри и завоюва пет златни медала. Така че аз съм огромен оптимист. "

Според специалистите няма причина за суматоха в американския състав, защото игрите в Париж са главният фокус. " Много от тези сребърни медали могат да бъдат превърнати в златни ", акцентира анализаторът на NBC Роуди Гейнс, който е троент златен медалист.

Една от най-опитните в американския тим, Лили Кинг, също разяснява: " Не ни отписвайте. Още сме тук. "

Нови и остарели звезди

Шампионатът във Фукуока беше белязан от доста паметни събития, измежду тях и възстановяване на върхове на Майкъл Фелпс. Най-успешният олимпиец към този момент не е собственик на върховото достижение на 400 метра съчетано плуване, което беше последният му самостоятелен връх.

Освен това обаче Фелпс към този момент не е на върха и по извоювани самостоятелни медали на международни шампионати. Шведката Сара Шострьом го изпревари, като има 21 (12 златни, шест сребърни и три бронзови). Кейти Ледецки пък стана №1 по златни медали, като има 16 по отношение на 15 за Фелпс.

Истинският пробив обаче пристигна от младите. За Маршан ще се приказва дълго, като самият Фелпс предсказа, че французинът ще слезе под 4 минути в 400-те метра съчетано плуване.

 Подобрени върхове и събаряне на Съединени американски щати от върха: какво сподели международното по плуване
© Reuters

Младите австралийки Моли О`Калахан и Кейли Макион бяха избрани за две от звездите на шампионата. На едвам 19 години О`Калахан - този на 200 метра свободен жанр, а също по този начин приключи с пет трофеи (100 и 200 м свободен жанр, 4х100 и 4х200 дами, 4х100 м свободен жанр смесена). В плувания с нейно присъединяване бяха усъвършенствани четири върха.

Макион дружно с китаеца Кин Хаян пък реализираха хеттрик в своите стилове. Австралийката победи на 50, 100 и 200 метра тил при дамите (и в трите случая среброто взе Рийгън Смит от САЩ), до момента в който Хаян доминираше на 50, 100 и 200 м бруст при мъжете.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР