Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Излязоха литературните пътеписи на Фани Цуракова

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Излет в загатна. Литературни пътеписи " е новата книга на Фани Цуракова, заяви издателство " Фама ". В сборника са събрани текстове, описващи места от известни литературни творби или свързани с известни създатели.
" Обичам да навестявам места, разказани в развълнувала ме прозаичност или лирика. От дете скитам по улица " Хан Крум " в София, по частта на бул. " Евлоги Георгиев " към нея и заничам в все по-оредяващите тараби към смаляващи се дворове с трепетна вяра да зърна някой от героите на " Федерация на династронавтите " на Хаим Оливер. Напоследък при сходни " литературни " скитания започнах да протоколирам видяното, претърпяното, премисленото. Така се роди " Излет в загатна ", споделя в анотацията на книгата Фани Цуракова.

" Книгата ще ви води по стъпките на " Принцът и просякът ", на " Алиса в страната на чудесата ", " Ромео и Жулиета ", " Граф Монте Кристо ", " Жените на Вършава ", ще ви срещне със сенките на Христо Смирненски, Зигмунд Фройд, Андрешко, Гъливер, Дж. Р. Р. Толкин, Вуцидей, конските вагони на Алеко Константинов, и още други познати от литературата имена и места ", прецизират от " Фама ".

Фани Цуракова е доктор със компетентност психиатрия. Работи в УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ ". Почетен ръководител е на Клуба на писателите - лекари в България (клон на Световната организация на писателите-лекари, UMEM). Работила е и като публицист, водила е излъчвания в БНР. Автор е на прозаични и драматургични текстове. Някои от творбите й са издадени или показани на театрални фестивали в Съединени американски щати, Англия, Румъния, Русия, Испания, Германия, Япония.

 Добрият създател може да помогне на объркания човек Добрият създател може да помогне на объркания човек

Из " Излет в загатна. Литературни пътеписи " от Фани Цуракова

Бунин и Тагор

 Излет в загатна. Литературни пътеписиС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Можем да срещнем сенките на двамата нобелови лауреати за литeратура в центъра на София.

Ако от църквата " Света Неделя " поемете по улица " Съборна " в единствената допустима посока - към градската градина, единствено след директна ще стигнете до улица " Леге ". На ъгъла в дясно, диагонално на археологическия музей, малко по-навътре от тротоара, се издига неправеща усещане постройка с магазини на първия етаж. Някога тук е бил хотел " Континентал ". На старите фотоси ни се показва като тежка, сдържана постройка на два етажа и половина. Срещу него е имало също достолепна, въпреки и по-ниска къща. През 1920 година хотелът приютява бягащия от обществените промени в родината му Иван Бунин.

От Воронеж той и брачната половинка му са пътували със хигиеничен трен до Минск, от там с други бежанци до Киев, открили са се за половин година в Одеса, а след това в един януари ден на 1920 година се качват на препълнен френски транспортен съд, с цел да се озоват след премеждия в София, на ъгъла на " Леге " и " Съборна ". Тогава постройката на Българската национална банка не е съществувала и от хотела Иван Бунин евентуално е можел да вижда царския замък, градината пред него, доколкото ставащото му е разрешавало да се интересува от забележителностите на града. Още повече че към всичко се е прибавила кражба на накитите на брачната половинка му и на парите им, от споделят, техен съотечественик.

Спомените, с които Бунин е отпътувал от тук към Париж и Нобеловата премия за литература, получена 13 години по-късно, евентуално не са били приятни. А и няма по какъв начин пътят на бягството и несигурността да оставят приятни мемоари. Не намирам белег дали тогава някой е отбелязал наличието в столицата ни на това изтънчено, кристално в точността на рисунъка перо. Не зная и дали някой български публицист е изпратил до перона на гарата слабата, аристократична фигура на Бунин.

Със сигурност не по този начин е било с другия нобелов лауреат по литература, отседнал в хотела на отсрещния ъгъл - Рабиндранат Тагор. Действието се е развило 6 години по-късно и датите са добре запомнени - 17 и 18 ноември 1926 година. Хотелът се е наричал " Империал " и е открит година по-рано. Тагор е бил на обиколка в Европа, в София многохилядна навалица го е поела още от гарата, съпътства го е до хотела, а той я е поздравил от балкона, който можем да забележим и през днешния ден. След това Тагор изнася две лекции в днешния Музикален спектакъл и отпътува към Русе и Румъния, все по този начин потънал във вдъхновение, посрещан от делегации и възторжено запомнен в първите страници на вестниците.

Малко пространство от София, приютило два нобелови лауреата за литература - единия 13 години откакто е получил премията, другият - 13 годин преди да му бъде връчена. Единият - първият неевропейски притежател, вторият - първият съветски притежател. Бомбандировките над София през януари 1944 година унищожават " Континентал " и времето построява на негово място нова постройка. " Империал " стои все по този начин със самочувствие на другия ъгъл, сменя притежателите си, а към пространствата му непроменяемо се насочват хора с власт или с име, или с пари. Или с всичко изброено.

Малко кръстовище в София.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР