Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Бюджет отсега за веднага: какво гласуваха депутатите

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
В изискванията на видимо стихнала политическа рецесия и в стила и на предходните няколко Народното събрание депутатите след среднощни гласувания най-накрая утвърдиха бюджета, чиито живот ще завърши единствено след няколко месеца. Въпреки че този път двете най-големи обединения ръководят дружно и са подпомагани от Движение за права и свободи не липсваха драми, безпорядък и неразбории при разискването на текстовете, които объркаха даже опитните политици.

Законът за държавиня бюджет, както и тези на здравната каса и публичното осигуравне влизат в действие от 1 август, само че в тях има редица разпореждания, които ще работят с друга дата, в това число някои от тях и от началото на настоящата година.

" Дневник " обобщава главното, което одобриха депутатите.

 Депутатите одобриха бюджета за 2023 година след съвещание, траяло 21 часа Депутатите одобриха бюджета за 2023 година след съвещание, траяло 21 часа

Заплати по сметка

Първоначалните хрумвания на финансовия министър за заплащането на заплати бяха ревизирани като в последна сметката компаниите със 100 и над 100 чиновници ще би трябвало да и превеждат заплатите единствено по банков път.

Парламентът одобри да не се заплащат такси за обслужване и изтегляне от базова банкова сметка, в която постъпват трудови хонорари. Това важи, в случай че тегленето е от банкомат на същата банка и се заплаща на неин ПОС теримнал. Влиза в действие от 1 септември .

По-виоки заплати на някои

След митинги на някои администрации през последните месеци депутатите утвърдиха покачване на заплатите за някои от тях като те влизат в действие от 1 юли или 1 август. Парите за тях ще се вземат от тези за финансови разноски по централния бюджет - общо 375.6 млн. лева
15 % се усилват заплатите в Национален осигурителен институт от 1 юли
20% се подвигат в Спешна помощ и Регионалните здравни инспекции от 1 август
10% в Министерство на вътрешните работи и още по 100 лева за някои чиновници от 1 август

По-високи заплати ще получат още чиновниците в:

Актуалните детски помощи

Депутатите утвърдиха размерът на месечната помощ за развъждане на дете до навършване на 1 година да е 200 лева

Родителите на възпитаници от 1 до 4 клас ще поучат еднократна помощ за образователната 2023-2024 година от 300 лева Същата сума ще получат и родителите на записаните в 8 клас .

При прилагане на данъчното облекчение за деца по Закона за налозите върху приходите на физическите лица за 2023 година сумата, която се приспада от годишните данъчни основи, е 6 хиляди лева за всяко дете, ненавършило 18 година

Пенсии със задна дата

Както бе планувано със задна дата от 1 юли се актуализирита пенсиите по така наречен швейцарско предписание, което регистрира инфлацията и растежа на осигурителния приход. Така от 1 юли пенсиите за трудова активност, отпуснати до края на предходната година, се осъвременяват с 12%. Те към този момент да получени по график. От същата дата минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст става 523 лв..

Депутатите взеха решение още минималните осигуровки за земеделските стопани да се повишат до размера на минималната заплата - от 710 на 780 лева Толкова става и минималният застрахователен приход. До тази сума се повишава и компенсацията за втората година от майчинството, считано от 1 януари 2023 година Пак от този момент се усилва до 780 лева и компенсацията за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата или осиновителя.

Не се трансформират:

По-скъпи цигари, повдигане на банкова загадка и още нещо

Въпреки че бе признат аргументът на финансовия министър да не се пипат налози измежду годината въпреки всичко има дребни промени.

Според една от тях акцизната ставка за течност за електронна цигара , без значение дали съдържа никотин, се покачва от 0.18 лева на 0.30 лева за милилитър от 1 август 2023 година Ставката за сурогат на тютюна, съдържащ никотин, става 90 лева за кг.

Земеделските стопани ще получат до 100 млн. лв. като отстъпка от цената на акциза върху газьола, употребен в първичното селскостопанско произвеждане. Кандидатстването ще е от 28 август до 20 септември.

Съдът може да постанови откриване на банковата загадка и по искане на обществен реализатор по отношение на застраховане и събиране на дължими налози.

Регистрираните по Данък добавена стойност компании в крайка сметка ще би трябвало да заявяват на тримесечие касоите си наличия, као са над 50 хиляди лева Юли-септември е първото, за което се вкарва условието.

Прагът, при който би трябвало да се заплаща дял по банков път, ще бъде 1000 лв..

Енергийните предприятия ще продължат да вършат целеви вноски във фонд " Сигурност на електроенергийната система " до края на тази година.

Стоките с висок фискален риск ще се заявяват авансово, взеха решение още депутатите.

Какво отпадна

В хода на гласуването на бюджета отпаднаха някои от предложенията на финансовото министерство, които станаха необятно известни. Не се одобри:
Клиент да може да откаже да заплати в заведение, в случай че не е получил фискален бон
Заведенията да плащата заплати единствено по банков път
Данък добавена стойност за заведенията да се вдигне от 1 юли на 20 % (предложено от " ИТН " )

Някои нови разноски

Въпреки че бе спазена главната цел бюджетният недостиг да не надвишава 3%, с цел да може България да одобри еврото от 2025 година вероятно, бяха утвърдени и някои разноски отвън тези на протестиращите за по-високи заплати администрации.

За асистирана репродукция са заожени 2 млн. лева като на инвитро опит се падат по 6 хиляди лева вместо 5 хиляди лева до момента

За градеж и реорганизация на детски ясли, градини и учебни заведения са отделени до 240 млн. лева

За създаване и главен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските учебни заведения - до 240 млн. лева

За саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития - до 100 млн. лева

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР