Дневна загуба от 1.5 млн. лв. за българското общество, заради

...
Дневна загуба от 1.5 млн. лв. за българското общество, заради
Коментари Харесай

Дневна загуба за 1.5 млн. лв. от забавената газова връзка с Гърция изчисли енергийният министър

Дневна загуба от 1.5 млн. лева за българското общество, поради към момента незавършения градеж на газовата връзка с Гърция, пресметна министърът на енергетиката Александър Николов от " ИТН " по време на чуването му в четвъртък в Народното събрание по искане на някогашния зам.-министър на енергетиката от ГЕРБ Жечо Станков. По думите на Николов на тази сума възлизат пропуснатите изгоди от това, че не може да бъде импортирано цялото количество азерски газ по контракта за 1 милиарда куб. м годишно.

Газовата връзка според контракта с гръцкия строител " Авакс " трябваше да е подготвена до края на април 2021 година, само че поради пандемията от ковид му бе дадена пролонгация до края на 2021 година Този период обаче още веднъж не е спазен и сдружението желае ново удължение, което плановата компания " Ай Си Джи Би " би трябвало да прегледа на съвещание на борда сред 10 и 15 януари.

" Недоставката на природен газ в България все още води до ужасяващи загуби всеки Божи ден, всеки ден. Размерът на тези загуби, според от метриките и съответните пазарни механизми, и структурата на формулата може да доближи до милион и половина лв. дневно настоящо по неизползваните размери ". сподели той. " Tочна цифра заради това, че и двете променливи, структурата, основана на нефтени артикули, и конструкция на разноски, основана на доставка на природен газ, хъб TTF, са променливи на ежедневна база, не бих се наел да ви дам, само че обстоятелството, че загатнах цифрата, която на дневна база мисля, че ви дава ясна визия по тази причина какъв брой загуби настоящо търпи българското общество ", добави министър Николов и съобщи, че публичният интерес надвиват комерсиалната загадка и по тази причина оповестил загубата.

По думите му от неосъществения план печелят различните снабдители, както и тези, които доставят газ за страната повече от 20 години.

Той заявява, че няма да бъде позволено да се позволи на " Авакс " удължение на периода за градежа и се закани, че на идното съвещание ще бъде решено да се наложат ежедневните наказания от 90 хиляди евро за неспазване на периода, които действително към този момент би трябвало да текът. Той даже загатна, че може да бъде заменен изпълнителят, само че въобще не е ясно по какъв начин би могло да стане това без още по-голямо закъснение на плана, който се точи към този момент 12 години.

Енергийният министър увери, че кабинетът " Петков " ще направи всичко допустимо интерконекторът да влезе в употреба от юли 2022, с цел да може да се употребява за идващия отоплителен интервал.

Управляващи и съпротива спориха дълго за забавянето на газовия план с Гърция и кой носи отговорност.

От ГЕРБ показаха, че служебният кабинет е получил приключен план с готово финансиране, само че за 8 месеца е забавил в допълнение построяването на интерконектора.

Енергийният министър Александър Николов съобщи, че за интервала, в който има закъснение по плана от 2009 г до момента, всички негови прародители на поста са били министри на Борисов, а самото отсрочване е подписано от Теменужка Петкова.

Решението за отлагането обаче е на самата плана компания, в която равно присъединяване имат " Българският енергиен холдинг " и италиано-гръцката компания " Посейдон " и решенията се вземат с цялостно единогласие на осемчленния ръб.
Делян Добрев от ГЕРБ-СДС уточни, че постоянно е имало политическа воля за построяването на гръцката газова връзка. Той за следващ път упрекна управлението на " Ай Си Джи Би " за забавянето на плана.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР