Дневен център за подкрепа на лица с увреждания, включително с

...
Дневен център за подкрепа на лица с увреждания, включително с
Коментари Харесай

Изграждат Дневен център за лица с увреждания в Асеновград

Дневен център за поддръжка на лица с увреждания, в това число с тежки множествени увреждания ще бъде построен в Асеновград. Идеята ще се осъществя по план по Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси 2014 година - 2020 година ". Бенефициент е община Асеновград. От услугата ще могат да се възползват минимум 35 лица с увреждания и не по-малко от 60 души - техни близки и родственици. Центърът ще бъде построен на втория етаж от някогашния Дом за деца, лишени от наставнически грижи (ДДЛРГ) " Таню Войвода " в Асеновград. Целевата група са лица с увреждания, в това число с тежки множествени увреждания, в риск и техните фамилии, както и хора с увреждания, в това число с тежки множествени увреждания, ползващи резидентни услуги, и техните фамилии.
Социалната услуга би трябвало да е подготвена в период до 1 година и да действа в границите на 31 месеца. В центъра ще се дават дневна, полудневна и почасова помощ. На нуждаещите се могат да се правят рехабилитация, терапия, консултиране, информиране и поддръжка. От услугата могат да се възползват консуматори, които са пълнолетни и са поданици на община Асеновград. Освен на лицата с увреждания, поддръжка ще се оказва и на техните фамилии - посредством консултиране и информиране, терапия и обществена рехабилитация, както на място, по този начин и в домашна среда. Ръководителите на плана оповестяват, че към края на 2019 година общият брой на лицата с увреждания в общината е близо 8 400 .
Един от най-големите проблеми, пред който се изправят те, е неналичието на налична среда. Поради това, хората с увреждания постоянно са подвластни от своите родители, близки и/или колегата си. По този метод се слага в неравностойно състояние неговото семейство. Често и ниските приходи стават причина за ограничение на достъпа до лекуване. Други проблеми, произлизащи от уврежданията, от които страдат другите персони, са нужда от поддръжка при поддържане на персоналната хигиена, образуване на ежедневния обичай, социализация, развлечения, другарство и основаване на контакти и други. Местожителството в дребни обитаеми места, отдалечени от общинския център, също лимитира достъпа им до обществени и здравни услуги.  Като образец за подобен проблем основателите на плана показват неналичието на лекарски екипи за обслужване на мъчно преносими по домовете им, с цел да не посещават болнични заведения.
От 2009 година в община Асеновград действа Дневен център за деца с увреждания. Потребителският му потенциал е 30 малчугани на възраст от 3 година до 18 година, които са със характерни просветителни потребности. В общината все още липсва услуга, в която пълнолетни лица с разнообразни увреждания да получат обществена поддръжка. Дейностите по осъществяване на плана включват ремонт и съоръжение на постройката, както и закупуване на профилиран превоз за даване и на мобилни услуги, с цел да може да се работи на място в дома на потребителите, при потребност. Освен това, за да се обезпечи достъп до услугата, лицата с увреждания ще се транспортират от вкъщи им до услугата и назад. Общата стойност на плановото предложение е в размер на близо 1 000 000 лв., като по планиран план ремонтните действия възлизат на към 400 000 лв..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР