Днешното изявление на говорителката на руското Министерство на външните работи

...
Днешното изявление на говорителката на руското Министерство на външните работи
Коментари Харесай

Гърция обвини Русия в неуважение и неразбиране на съвременния свят

" Днешното изказване на говорителката на съветското Министерство на външните работи е характерен образец за пренебрежение към трета страна и липса на схващане на днешния свят, в който страните, без значение от размера си, са самостоятелни и могат да организират самостоятелна, разопосочна и демократична външна политика. "

Тази публична позиция идва от Гърция - една от най-проруските страни в Европейския съюз, откакто говорителката Мария Захарова сподели на постоянния си брифинг в Москва в сряда, че " зад антируското решение на държавното управление на Гърция " стоят Съединени американски щати и че " прелестно разбираме, че Гърция е била подложена на голям напън ".

Става дума за изгонването на двама съветски дипломати за интервенция във вътрешните работи на страната и възбрана на други двама да влизат в Гърция. За решението заяви на 11 юли в. " Катимерини " с конкретизиране, че необикновен интерес е имало към Атон и че за задачата е употребена православна неправителствена организация, ръководена от някогашен сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

Реакцията на Атина е с извънредно изострен звук за двустранните връзки. В нея се споделя още:

" Нещо повече, сходен вид отрицателно мислене стои зад дейностите на четирима съветски жители, довели до експулсирането им или възбраната за влизането им в Гърция. Доказателствата, на чиято основа Гърция работи, са показани в подобаващото време на съветските управляващи. При всички случаи съветските управляващи мног одобре знаят какви ги правят техните хора.

Гърция се опитваше през цялото време да държи дейностите на тези хора настрана от формалната съветска външна политика. Но с днешното изказване говорителката на съветското външно министерство приветства и наподобява желае да легитимира тези противозаконни дейности.

Непрекъснатото пренебрежение към Гърция би трябвало да бъде прекъснато. Никой не може и никой няма право да се меси във вътрешните работи на Гърция.

Накрая, неоснователните изказвания, че решението е взето под напън на трета страна, даже не заслужават коментар и са знак за мисловната настройка на хората, които не схващат правилата и полезностите на гръцката външна политика. "

Позицията на Мария Захарова не е случай - тя се съдържа в публично известие от 13 юли на външното министерство. В него се афишира, че е бил извикан гръцкият дипломат в Москва и му е бил изразен " съдбоносен митинг " във връзка решението за четиримата руснаци.

В текста се споделя, че " дадената акция е безусловно голословна, не е доказана с обстоятелства от гръцката страна, опонира на характера на двустранните ни връзки и е способна да им нанесе най-сериозни вреди ".

Веднага по-късно се афишира, че " явно зад това антируско решение на държавното управление на Гърция, нагласено да съвпадне с началото на срещата на НАТО на върха, стои Вашингтон, намерено подкрепил дадените дейности с изказване на Държавния департамент.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР