Днешният Песпонеделник събра над 300 кукери от шест състава в

...
Днешният Песпонеделник събра над 300 кукери от шест състава в
Коментари Харесай

Песяците съсякоха злото и заораха за плодородие в Широка лъка

Днешният Песпонеделник събра над 300 кукери от шест състава в Широка лъка. Празникът съответства с Трети март и стартира с националния химн-.
Хиляди посетители бяха пристигнали в родопското село да видят кукерите от разнообразни краища на България. Началото бе разтърсващо с хлопки, звънци, пищови и черешово топче. Първи дойоха локалните песяци, чийто минимален участник е петгодишният Божидар Чавдаров.
Широколъшките песяци са облечени във вълненици, овчи кожи за гугла и маска, обшита с козя кожа и страховити очи от червен плат. На кожените им колани са вързани тюмбелеци, чанове и татралки. Те носят дървени червени саби, с които алегорично съсякоха злите сили, а след това заораха равнищата за изобилие.


Традицията тук е песяците да обиколят къщите, гонейки злото, а по-късно се насочат към селския площад (купището), където показват венчален ритуал, раждане, оран и засяване.
Най-атрактивната широколъшка маска е двойната. Тя датира от 19 век и съставлява жена, която носи на тил брачна половинка си. Празникът се назовава „ Песпонеделник”, тъй като се е провеждал в древността в първия понеделник след „ Прошка” и постоянно бил съпровождан от кучешки писък, поради страховитите маски, направени от козя четина и остарели дрипи.

Тази година в кукерската фиеста участваха още 5 състава - от селата Сушица (Карловско), Сопица (Брезник), Изгрев (Благоевградско), Богданов дол (Перник), Осетеново (Павел баня). Кукерите от Сушица и Сопица гостуват за първи път на селото.


Обичаният от хиляди българи маскарад бе почетен от депутата на ГЕРБ доктор Красимир Събев и заместител кмета на Смолян Венера Аръчкова, Ралица Базайкова от Министерство на културата посетители от Норвегия, които бяха посрещнати от домакините - кметът на Широка лъка Васил Седянков и шефът на НУФИ-Широка лъка Стоянка Тенова.
" За мен е чест да ви поздравя с националния празник. Добре пристигнали на Песпонеделник в Широка лъка, родното място на Екзарх Стефан, протойерей Дамян Каров, на учителите Костадин Василев-Шоко и Атанас Григоров, на генералите Найденов, Узунски, Гаджалов, на арх. Мара Захариева. В Широка лъка ще усетите духа на днешния празник, тъй като тук е бил щабът на Капитан Петко челник през 1878-1879 година Благодаря ви, че сте тук, че сме доста и честваме дружно ", сподели кметът Седянков.
" За мен е наслаждение да участвам на този обичаен празник, който датира от 6000 години по нашите земи. И може би кметът на Широка лъка е главният мотор, с цел да се поддържа в днешно време традицията да бъде жива в подобен мащаб. Кукерските празници са началото на пролетта. Всеки тук чака с неспокойствие да види игрите и да усети настроението на това село, което е в сърцето на Родопите и пази националната еднаквост ", сподели доктор Събев.
Празникът развесели с лакардии примата на родопските зевзеци Веселина Бабаджанкова, която за следващ път бе водеща на обилния кукерски маскарад.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР