Днешният парламентарен контрол започна с въпроси към премиера Гълъб Донев

...
Днешният парламентарен контрол започна с въпроси към премиера Гълъб Донев
Коментари Харесай

Премиерът Гълъб Донев в НС: Служебното правителство няма собствена политика за доходите

Днешният парламентарен надзор стартира с въпроси към премиера Гълъб Донев за бюджета, готвената анулация за възбрана на експорт на горива от съветски нефт и незабавната интервенция за прекъсване на високите цени на силата.

Корнелия Нинова - ръководител на Българска социалистическа партия: Всички знаем, че цените и инфлацията са значими. Благодарение на присъединяване ни в предходното ни държавното управление се осъществя политика за увеличение на приходите, увеличихме минималната заплата на 710 лв., ваучерите на храна, майчинството, пенсиите. С това помогнахме на милиони българи да минат през тежките зимни месеци. Оставихме 9 милиарда в хазната и 1 милиард лв. остатък. Сега сме изправени пред увеличение на цените, предложение за заледяване на приходите от служебното държавно управление. Това са работещи небогати. Отдавна настояваме да приемем разбиране енергийна беднотия. Вчера научаваме, че от общественото министерство упорстват това да влезе от 2024 година Прагът на беднотия ще влезе в действие от 1 юли, т.е. през първите тежки месеци няма да подпомогнем бедните.

Гълъб Донев - длъжностен министър-председател: " Служебното държавно управление няма и не маже да има лична политика по приходите, в това число и тяхното нарастване, а е длъжна да се преценява с настоящото законодателство. Предлагаме да се удължи действието на бюджета за 2022 досега, в който бъде формирано постоянно държавно управление. Правилно отбелязахте политиките, които са свързани с приходите. С този законопроект за препоръчани две ограничения под формата на данъчни облекчения - ваучери за храна и за деца с увреждания. Това, което направи кабинетът ни във връзка с приходите е да отпусне 20 милиона лв. към фамилии, които да са отвън обсега на подкрепените за отоплението през зимата. Допълнително са включени 40 000 лица и фамилии. Една дълготрайна политика по приходите би трябвало да се създава и извършва от постоянно държавно управление. Затова служебното държавно управление не образува политика по приходите, а извършва тази от предходното държавно управление ".

" Или си противоречите, или не си товарите в Министерски съвет, или не знаете какво вършиме. Цитат от обществения министър: служебният кабинет ще предложи минималната заплата да стане 770 лв.. С това ви оборвам, че не можете да извършите нарастване на заплатата. Какво се промени от август до в този момент? Според вас не може да се прави дълготрайна политика за приходите, само че може за Ф-16 и за Грипените. Знаете ли, че в Министерството на стопанската система и промишлеността се усилват бордовете на държавните предприятия и второстепенните разпоредители? ", попита Корнелия Нинова.

Гълъб Донев - длъжностен министър-председател: " В Министерски съвет си приказваме и има чуваемост. От август Министерството на труда и обществената политика е създала разновидности за нарастване на заплатите. Но то работи по тази причина какво да предложи на постоянен кабинет. По отношение на бордовете в държавни предприятия бих ви насочил към отрасловия министър, който да изясни каква е нуждата от увеличението на администрацията. Ще направя инспекция и ще бъдете известени ".

Корнелия Нинова - ръководител на Българска социалистическа партия: " Казвате, че служебният кабинет разработвал разновидности за минимална заплата, с цел да ти предложи на постоянен, постоянен няма потребност от предложенията на служебния. Ако не съставим кабинет, можем до юни месец да оставим хората на мраз и апетит. Предлагам сред първо и второ четене да създадем човешки, естествени оферти. Да не подминаваме безхаберието на служебния кабинет. Господин министър председател, не се измъквайте, че не знаете какво става във вашите министерства. Има всеобщи уволнения, всеобщо назначение на администрация.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР