Днешният мач между Сърбия и Швейцария за втори пореден Мондиал

...
Днешният мач между Сърбия и Швейцария за втори пореден Мондиал
Коментари Харесай

Сърбия и Швейцария - когато политиката измести футбола

Днешният мач сред Сърбия и Швейцария за втори следващ Мондиал ще дефинира кой от двата тима ще продължи към осминафиналите. Преди 4 години дуелът още веднъж беше решителен, а швейцарците победиха с 2:1 и се класираха за елиминациите. 
Прочетете още
Мачът обаче мина под знака на политиката, а точно спорът сред Сърбия, Албания и Косово. Сърбите не признават, че Косово е самостоятелна страна и дружно с още няколко страни не признава независимостта на страната от 2008г. Албания пък желае да причисли Косово към своята територия и да се образува по този начин наречената Велика Албания с територии, които съгласно албанците принадлежат на Албания. Естествено и това няма да стане, тъй като пък Европейския съюз не е склонен за сходно обединяване. 

Конфликтът ще продължи постоянно и в никакъв случай няма да бъде решен това е ясно. Сърбите ще споделят, че Косово е тяхно, същото ще вършат и албанците. 

През 2018-та година в състава на Швейцария играят две от звездите на тима, Джердан Шакири - роден в семейство на етнически албанци в Косово и Гранит Джака - роден в Базел, Швейцария, само че също в семейство на етнически албанци от Косово. 

Сърбите откриха посредством гол на Александър Митрович още в 5-та минута, а Джердан Шакири изравни в 52-та минута и подразни сърбите, откакто сподели признака на Албания - орел. В 90-та минута Гранит Джака с топовен изстрел от отдалеченост донесе триумфа на швейцарците, а тази победа оказа помощ за класирането на елиминациите. Джака също сподели признака на Албания, а след попадението и двамата заедно го демонстрираха. 

Сърбите пуснаха отчет до ФИФА, а решението на централата беше парична санкция без двамата да пропуснат мач на Мондиала. 

Тази вечер Джака съвсем несъмнено ще е титуляр, много е евентуално и Шакири да излезе измежду титулярните 11, а какво ще стане в случай че вкарат гол, ще има ли нови провокации и груби влизания ще забележим, само че несъмнено дуелът се обрисува да е на живот и гибел. 

Довечера най-вероятно на аварийна пейка ще бъде и сърбинът Стефан Митрович. Бранителят също има значима роля във футболния спор. През 2015-а година Сърбия и Албания се падат в една квалификационна група за класирането на Евро 2016. Голяма неточност на УЕФА, която бързо беше оправена и на идващите квалификациите за европейски и международни двата тима към този момент се разменят постоянно и в никакъв случай не попадат в една група. В мача в Белград, който мина без гостуващата агитка при резултат 0:0 над стадиона беше пуснат дрон със знамето на Велика Албания. Именно Стефан Митрович беше индивидът, който посегна и смъкна знамето, а по-късно стартира всеобщ пердах сред футболистите, летяха всевъзможни предмети, а албанците някак въпреки всичко съумяха да се приберат в съблекалните. Там тимът беше държан часове и сръбските управляващи разпитваха кой е отговорен за провокацията. В последна сметка УЕФА присъди служебна победа за Албания с 3:0, а дуелът в Тирана още веднъж беше без гостуваща агитка сърбите победиха, само че това не им стигна и отпаднаха, а Албания се класира за първи и за момента единствен огромен футболен конгрес - Евро 2016. Тази среща обаче мина без огромно напрежение. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР