Днешният епизод на здравното ни предаване „Код здраве” ще бъде

...
Днешният епизод на здравното ни предаване „Код здраве” ще бъде
Коментари Харесай

Код здраве: Стресът и пандемията възпалиха ли червата ни

Днешният епизод на здравното ни предаване „ Код здраве” ще бъде извършен от дистания поради увеличаващите се случаи на новозаболели от Ковид-19. Темата, която през днешния ден водещата Радина Василева дискутира с госта си, е директно обвързвана със болестта и тревогата, която то ни предизвиква. Радина беседва с младата вяра в региона на гастроентерологията и към този момент познато на мнозина лице доктор Радислав Наков за обвързанността сред стрес, нерви, мозък, страсти и стомашно-чревния тракт.

Българско сдружение по неврогастроентерология и мотилитет, на което е ръководител доктор Наков, е направило две извънредно забавни и потребни изследвания, които намират и разказват връзката сред горепосочените проблеми. Друг мотив за горделивост на екипа от експерти, и то от тази седмица, е новината, че от 2021 г Българско сдружение по неврогастроентерология и мотилитет става формален член на Европейското сдружение по неврогастроентерология и мотилитет (ESNM). Това ще разреши на българските гастроентеролози да осъществят редица интернационалните научни планове, обмени и контакти в региона на функционалните чревни болести.

За тях нормално споделяме „ боли ме корема от стрес” и най-често усещаме диария, болежка, запек, само че нямаме промени в кръвни или други индикатори, нямаме и заболяване, което да ги предизвиква. Това са така наречен функционални болести, които най-общо съставляват нарушение на регулацията сред мозъка и червата. „ Не е учудващо, че толкоз мого хора по света имат най-малко едно такова недоволство. Оказва се, че нещо като вторият мозък на човек се намира тъкмо в червата, тъй като откакто ни ударят тревогата и стресът в главата по-късно ни удрят и в стомаха”, открил е доктор Наков.



Благодарение на засилената тревога и стрес към пандемията от Ковид-19 честотата на киселините, болките в корема и на сходните на синдрома на раздразненото черво и на функционалната диспепсия признаци, са се нараснали с 20 на 100. „ Ако преди единствено няколко месеца в нашето общество към 40% от българите имаха стомашно-чревни недоволства, то в този момент приказваме за над 60% от популацията. И тревогата е главен провинен. И даже и да я загърбваме и да я оставяме на назад във времето и да я подценяваме, тя си работи вътре в нас и ни вреди. А разтревожените вътрешности имат държание на едни възпалени черва”, обобщава в резюме резултатите от проучването, извършено от Българско сдружение по неврогастроентерология и мотилитет неговият ръководител.

По какъв метод можеш да излекуваш положение, което не е обвързвано със структурни или биохимични аномалии, а с мозъка и от кое място да стартират експертите, можем ли да се излекуваме сами и в случай че да – по какъв начин, както и кои са главните правила за здрави вътрешности и корем на доктор Радислав Наков – разберете във видеото



Кой е днешният ни посетител в резюме:



Д-р Радислав Наков, дм е Специалист по гастроентерология, ръководител на Българско сдружение по неврогастроентерология и мотилитет, както и ръководител на Асоциация на младите гастроентеролози.

Член е на управителния съвет на Европейското обединяване по гастроентерология- UEG, както и на управителния съвет на Европейското сдружение по неврогастроентерология и мотилитет – ESNM

Автор е на 74 научни изявления, от които 37 с общ импакт фактор над 70.

Ако тази тематика ви е била забавна, само че и потребна – абонирайте се за „ Код здраве “ в
iTunes
Spotify
Гугъл Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР