Днешният ден, вторник, бе заложен миналата седмица след срещата между

...
Днешният ден, вторник, бе заложен миналата седмица след срещата между
Коментари Харесай

ПП-ДБ търси конституционно мнозинство за кабинет с втория мандат

Днешният ден, вторник, бе заложен предходната седмица след срещата сред ГЕРБ, " Продължаваме промяната-Демократична България ", като денят Х, в който от обединяването би трябвало да вземат решение по какъв начин ще действат с първия мандат. Т.е. ще поддържат ли правителство на кандидатката на Бойко Борисов за министър председател Мария Габриел, ще попълнят ли " квадратчета " за министерски постове, или пък ще потвърдят решенията на националните си органи за неподкрепа на кабинет на ГЕРБ, само че ще ревизират проектосъстава на своя - " Денков ", в това число с Асен Василев като министър на финансите. Фиаското " Гешев " в понеделеник заран обаче изправи ПП-ДБ пред нова алтернатива - да търси ли въобще поддръжка от ГЕРБ със своя мандат, който все по-видимо се обрисува на хоризонта поради неочаквания отвод на Българска социалистическа партия да се включи в съставянето на кабинет с партията на Борисов, Движение за права и свободи и вероятно " ИТН ". Причината: не е известно какви компромати може да извади основния прокурор за водача на ГЕРБ, което може да нарежда в последна сметка обединяването на страната на втория, т.е. да се трансформира в " орган за прошка " (по съпредседателя на Демократична България Атанас Атанасов).

През уикенда заседава Изпълнителният съвет на Политическа партия, а през днешния ден през целия ден в обединяването текат и са планувани даже вечерта срещи - сред съпредседателите на двете съставляващи го обединения, на националните органи, на парламентарната група. Без никаква изненада - поддръжка за мандата на ГЕРБ няма да има.

Заявката пристигна от съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков малко след 20:30 ч. през днешния ден.

А съпредседателят на Демократична България Христо Иванов добави, че ще се работи за " съответни промени в конституцията - стартират диалози ".

" Няма по какъв начин да се възстановява системата. Всико останало дава къси съединения. Ще забележим може ли да се образува конституционно болшинство, с цел да може вторият мандат да бъде осъществен ", уточни Иванов.

По информация на Клуб Z, един от разновидностите пред обединяването е да бъде препоръчан вид за експертен кабинет, при който се търси болшинство за промени в конституцията като съществена задачча, след което да се отиде на избори. Това обаче изисква въпреки всичко съставянето на държавно управление - поради периодите за конституционни промени, съобразено с тези по връчването на мандатите за сформиране на държавно управление.

Как Гешев промени мандата

За държавното управление на Мария Габриел с първия мандат в последните дни се говореше като за " нарисувано " - с Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, като дружно с ГЕРБ те имат 128 гласа - и даже с Има Такъв Народ. От Движението на часа прегърнаха концепцията, а импровизирано социалистите даже бяха пресметнали кои " кутийки " в състава на Министерския съвет ще изискат - въпреки лидерката Корнелия Нинова да резервира ядосаната си изразителност по отношение на ГЕРБ. Също по този начин обаче тя също заприказва за " национално " държавно управление, формирано от специалисти с водачите вън от него - при все, че постоянно е упорствала за политически лица в изпълнителната власт, в това число за самата себе си - с цел да се знаело кой носи отговорността. 

В понеделник рано сутринта Нинова организира среща с Борисов и Габриел, която напусна със поръчката, че ще даде отговор след вътрешнопартийното допитване. Малко по-късно Иван Гешев направи изказването си. А още малко по-късно тясното управление на Българска социалистическа партия към този момент се бе събрало и решило, няма да има допитване до партията и договарянията за кабинет с ГЕРБ завършват. Нинова посочи доводи като недостига, Украйна и несъмнено - " джендъризма ". Не, отводът на социалистите нямал нищо общо с Иван Гешев - твърди още Нинова, която бе много внимателна в коменатара си за вихрещия се скандал. Това си било работа на правосъдната власт, заключи.

И въпреки да дефинира и Политическа партия и Демократична България като " джендър " обединения, не изключи опция да води договаряния за кабинет с тях (отново) с втория мандат.

" Задават се на хоризонта следващите шести ненужни предварителни парламентарни избори. От тази позиция аз задавам въпроса - кой печели от тази обстановка въобще в България и на Балканите " - пък разгласи през днешния ден водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, представен от, който през вчерашния ден единствен бе запазил самообладание питайки кого била " предала " Движение за права и свободи, както Гешев се изрази по адрес на партията.

Неясна е позицията на Има Такъв Народ за съставянето на кабинет с първия мандат, само че в случай че до подобен въпреки всичко се стигне с поддръжката на Движението, то той няма да има болшинство, а 116 гласа. Едно такова държавно управление може да бъде определено (в хипотезата, в която отсъстват депутати от зала), само че може и да бъде свалено във всеки един миг.

Днес пред бТВ зам.-председателят на партията Тошко Йорданов даде поръчка, че ще договарят с всички - в унисон с изговарянето в предизборната акция, че партията ще работи за постоянен кабинет. Нямало значение с чиий мандат. Йорданов даде " формула " - експертно държавно управление с стеснен небосвод и оптимално необятна парламентарна поддръжка.

Ето по какъв начин през вчерашния ден, единствено за един ден, се усилиха възможностите за сформиране на кабинет с втория мандат и се минимализираха тези на първия.

Къде е Габриел

Формално видяно Политическа партия и Демократична България няма за къде да бързат с взимането и оповестяването на решения. Президентът Румен Радев връчи на Мария Габриел мандата през вчерашния ден, като по конституция тя има седмица с цел да го върне изпълнен или не - т.е. до другия понеделник. От партията на Бойко Борисов не са коментирали след вчерашните изяви на Гешев и Нинова дали към момента стоят на желанието си да предложат проектоправителство за гласоподаване в пленарна зала.

След провелата се лидерска среща предишния петък, в събота съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков изрази ласкаво мнение за Габриел. Борисов пък още веднъж хареса другия съпредседател Асен Василев за министър на финансите. Тази среща завърши със поръчката, че обединяването ще излезе с решение във вторник, т.е. през днешния ден - след допитване до необятното управление. Това бе възприето като ПП-ДБ може да ревизира решението си - в случай че не това за неподкрепа на мандата на ГЕРБ, то най-малко това за неподкрепа за кабинет с присъединяване на ГЕРБ (в това число нейният собствен).

Това се случи преди изказването на Гешев, като съгласно източници на Клуб Z от " Промяната " са обмисляли вид, в който с цел да обезпечат поддръжка за кабинета " Денков " от партията на Борисов, са били подготвени да предложат Габриел за министър председател. Впоследствие тази подготвеност е била " свита " до вицепремиер на Денков. От Политическа партия са упорствали също по този начин кабинетът на учения да резервира към този момент обявения състав.

Тази заран съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов също разгласи, че може да има проверка на някои от имената в проектокабинета на акад. Николай Денков - само че без да показва кои. Неоофициално се твърди, че " ревизирана " може да бъде номинацията за обществен министър - тази на настоящия заместител в МТСП (който е подобен от кабинета " Петков " ) - Иван Кръстев. Както Клуб Z писа, Кръстев породи брожения с анонса за кабинета " Денков " заради обстоятелството, че е член на Българска социалистическа партия (макар съпротива на " Позитано 20 " ) с всичките съпътстващи тезиси на социалистите - за войната в Украйна, за 9 май и прочие

Атанасов обаче бе все по този начин корав в позицията си: поддръжка от ГЕРБ - да, фрагменти на ГЕРБ - не.

Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР