Днешният ден мина основно под знака на две новини –

...
Днешният ден мина основно под знака на две новини –
Коментари Харесай

Вечерни новини: България е против санкции срещу Турция, Борислав Михайлов подаде оставка след натиск от Борисов

Днешният ден мина главно под знака на две вести – непредсказуемото развиване на обстановката към турската военна акция против сирийските кюрди и вторичните земетресения след вчерашните расистки изстъпления на футболния мач България – Англия, който националният ни тим загуби с позорното 0:6.

Вероятността турската интервенция " Извор на мира " да докара до пряк конфликт сред постоянните армии на Анкара и Дамаск предизвика незабавна среща на съвета за сигурност към Министерския съвет тази заран. В изискванията на ескалиращо напрежение страната ни зае разкрачена позиция – за прекъсване на бойните дейности, само че и срещу наказания против Турция, в случай че не спре по-нататъшното навлизане в Сирия. След съвещанието министър председателят Бойко Борисов даже загатна, че Анкара може да изиска активиране на член 5 на НАТО, който задължава всички съдружници да я защитят при положение на външно нахлуване.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Нацистките и расистки викания на вчерашния мач в София пък получиха необятен интернационален отзив във всички огромни медии по света. По проблема се изрече даже английският министър-председател Борис Джонсън, който за миг остави вълненията към наближаващия Brexit и изиска стремително следствие на UEFA и сурови санкции. Така че отдръпването на ръководителя на БФС Борислав Михайлов надали ще е последният акомпанимент на абсурда към все по-деградиралия български футбол.

ПЕТ Пожарна охрана ТРИ
Новините от България и света през днешния ден, които си заслужава да се знаят, в три фрази

България не желае наказания против Турция поради Сирия

Правителството се разгласи през днешния ден срещу възможното налагане на стопански наказания на Европейски Съюз против Турция поради интервенцията на Анкара против кюрдските сили в Северна Сирия, стана ясно след днешното съвещание на съвета за сигурност към Министерския съвет. Причината за това съгласно премиера Бойко Борисов е мощната икономическа обязаност с югоизточната ни съседка – стокооборотът сред двете страни възлизал на " пет милиарда $ " . Същевременно страната ни е изрично за прекъсване на военната интервенция , защото основава риск от филантропична рецесия и усилва възможностите за нова бежанска вълна.

Борислав Михайлов подаде оставка след напън от Борисов

Премиерът Бойко Борисов притисна Борислав Михайлов да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз (БФС), откакто националният тим позволи най-тежката си домакинска загуба в историята – с 0:6 от Англия. Михайлов първо отхвърли да направи това, а по-късно денем реши да се отдръпна след 14 години отпред на БФС. България попадна в новините с расисткия скандал по време на мача, Борисов посъветва британците да са по-смирени в мненията и разгласи България за най-толерантната страна. Британското държавно управление обаче ще изиска УЕФА да организира стремително следствие .

Слави пуска телевизия " 7/8TV "

Начало в най-скоро време на малкия екран си " 7/8TV " разгласи шоуменът и водач на партия " Няма такава страна " Слави Трифонов в специфичен клип, в който той съблюдава досегашната си политика против статуквото, против обичайните партии и политици, били във властта през годините. Видеото беше пуснато през днешния ден във " Facebook " профила на Трифонов. От екипа му към този момент отхвърлят детайлности дали малкия екран ще е единствено онлайн, или ще бъде предавана и ефирно - чака се това да бъде оповестено в околните дни.

Франция блокира договарянията за участие в Европейски Съюз със Северна Македония и Албания

Франция остава на позицията си, че е прекомерно рано Северна Македония и Албания да получат дата за договаряния с Европейски Съюз и позитивен сигнал за участие може да се изпрати единствено дълготрайно . Според френския министър по европейските въпроси Амели дьо Моншалан " първото, за което би трябвало да приказваме, е по какъв начин Европа би трябвало да реформира метода, по който се уголемява и договаря ". Коментарът й допуска, че Франция ще наложи несъгласие на началото на договарянията и на Европейския съвет след няколко дни. Почти всички други членки на Европейски Съюз упорстват, че Скопие и Тирана би трябвало да стартират договаряния, с цел да бъдат окуражени да продължат с промените.

Българска народна банка утвърди вливането на Банка Пиреос в Пощенска банка

Очаквано управителният съвет на Българска национална банка утвърди вливането на Банка Пиреос в Пощенска банка. Заявката, че ще остане единствено една институция, беше дадена още при оповестяването на договорката за 75 млн. евро в края на 2018 година, както и при завършването на покупката през юни 2019 година След като към този момент и свиканите през септември общи събрания на двете банки официално утвърдиха вливането, няма други спънки и по този начин, съдейки по пазарните дялове към средата на годината, Пощенска банка евентуално ще я приключи като четвърта по активи , покрай третата ОББ.

Руски военнослужещи носят ковчега на Алексей Леонов - първият човек, излязъл в открития Космос. Легендарния космонавт умря в петък на 85-годишна възраст

[Reuters]

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Кралица Елизабет Втора постави по-лека корона

Британската кралица Елизабет Втора скъса с традицията и на церемонията за откриването на новата сесия на Народното събрание през днешния ден беше с по-лека корона вместо с по-тежката имперска, носена от нея преди този момент на същото събитие 64 пъти и направена за коронацията на татко й крал Джордж Шести през 1937 година Имперската корона е инкрустирана с близо 3000 диаманта и тежи 1.3 кг. Миналата година във филм за BBC обаче 93-годишната кралица призна, че тя към този момент е " доста тежка ". Сега английският монарх носеше по-лека диамантена версия, известна още като короната на Джордж Четвърти.

[Reuters]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР