Днешният ден е един от емблематичните за началото на прехода

...
Днешният ден е един от емблематичните за началото на прехода
Коментари Харесай

30 години от събитията на 14 декември 1989 г.

Днешният ден е един от емблематичните за началото на прехода преди 30 години. На този ден хиляди българи излязоха пред Народното събрание на протестен протест, който стана решителен за последвалите демократични промени. Организирано от федерацията на студентските самостоятелни сдружения, националното неодобрение става причина Петър Младенов да изтърве репликата " По-добре танковете да дойдат ".

Народното събрание се събира за първи път след рухването на Тодор Живков. Съюз на демократичните сили е на една седмица, а ден преди този момент на протест на Българска комунистическа партия Петър Младенов е оповестил, че управителната роля на партията няма потребност да се крепи от Конституцията, тъй като ще черпи мощ от народа. И всички чакат отпадането на член първи за управителната роля на партията да стане точно в този ден.
Гроздан Караджов - уредник на митингите от 14 декември 1989: Всеки пристигна тука с тялото си, с наличието си да подтиква анулацията на този член първи. Мирослав Севлиевски - уредник на митингите от 14 декември 1989: Ние искахме студентите да дадем своя принос да се промени системата.Гроздан Караджов: Студентската федерация провежда тази жива верига, само че на процедура поканихме всички софиянци, българи.Мирослав Севлиевски - уредник на митингите от 14 декември 1989: Тази жива верига се трансформира евентуално в най-топлия и най-силния български протест.
Площадът се оказва измамен. Процедурата от предлагането, до гласуването и отпадането член първи е минимум 30 дни. И хората отхвърлят да се приберат.

Управляващите и депутатите в Народното събрание са мощно разтревожени от развихряне на революционна гняв. Опасността множеството на открито да нахлуе в Народното събрание, им наподобява напълно действителна.
Доц. доктор Михаил Груев, ръководител на Държавна организация " Архиви ": Ако би трябвало да кажем по кое време страната беше най-близко до цивилен спор може би това им беше точно датата 14 декември.  Спомените на Георги Марков за митинга от 14 декември 1989 година Спомените на Георги Марков за митинга от 14 декември 1989 година
14 декември 1989 година е началото на българския преход, сподели в студиото на "Денят стартира с Георги Любенов " депутатът Георги Марков. "Десетки хиляди...

Тогава новият наследник водач Желю Желев получава увещание, че настояванията на митинга ще бъдат изпълнени и той приканва хората да се приберат.
Гроздан Караджов - уредник на митингите от 14 декември 1989: В това време обаче, партийните ръководители от Народно събрание вземат решение да излязат и да се окъпят в националната обич. За страдание тяхно, хората си ги посрещат с " оставка ".
Това мощно изнервя Петър Младенов, който се обръща към военния министър с думите " Най-добре е танковете да дойдат ".

До кървави конфликти не се стига, хората се прибират. Но денят дава ясна вероятност за бъдещето.
Доц. доктор Михаил Груев, ръководител на Държавна организация " Архиви ": Това е обвързвано и с легитимацията на новата опозиционна мощ Съюз на демократичните сили като лидер на националната опозиция. Това беше и една делегитимация на Живковия парламент, който продължаваше да заседава. Перестроечният вид беше съзнателен като неосъществим повече да бъде осъществен.Мирослав Севлиевски - уредник на митингите от 14 декември 1989: Преди 30 години този ден махна страха. С махането на страха, всичко друго, което се случи по-късно, стана допустимо.
14 декември докара до Кръглата маса и зачеването на демокрацията.
 4-метрова мумия се появи на мястото на някогашния пантеон 4-метрова мумия се появи на мястото на някогашния пантеон
Скулпторът Андрей Врабчев, който пролетта създаде скулптура на Бойко Борисов на площад „ Гарибалди”, този път избра мястото на някогашния пантеон на Георги...
Още по тематиката 30 години от началото на Прехода
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР