Днешният ден е белязан от годишнината от нахлуването на руските

...
Днешният ден е белязан от годишнината от нахлуването на руските
Коментари Харесай

Граждански демонстрации за мир в няколко града у нас на годишнината от войната в Украйна

Днешният ден е белязан от годишнината от нахлуването на съветските войски в Украйна. В няколко града в страната има проведени бдения и шествия. В Русе стартира спокойно шествие, а в Бургас украинци възпламениха свещи.



Мирен митинг във връзка една година от началото на войната се организира пред паметника на свободата в Русе. Стотици русенци се причислиха към това шествие, а централната улица в града бе огряна от светлини, развяваха се украински и български флагове, чуваха се украинският химн и украински песни.



В шествието се включиха и украински, и съветски жители, които се оповестиха против войната, унищожила толкоз доста животи, а русенци приканиха интернационалната общественост да се опита да спре тази покруса. Шествието ще продължи към река Дунав.

Емоционално, с песни и послания, украинците в Бургас също приканиха за мир. Най-много украински бежанци в България има точно по южното Черноморие.

Много хора се събраха на площада пред общината в Бургас, където беше нарисуван гълъб, а към очертанията му бяха ситуирани свещи.





Единственото, за което хората упорстват, е войната да завърши, с цел да могат да се приберат по домовете си.

" Оставихме всичко и дойдохме тук. Искам по-скоро да се освободи нашата татковина, да се върнат живи нашите войни, нашите спечелили, да бъде мир - това желая ", сподели Наталия пред нашата камера.

Вижте повече във включванията на Теодор Стамболиев от Русе (видеото горе) и Давид Сукнаров от Бургас

В знак на взаимност във Варна бе проведен флашмоб.

" Идеята на днешната среща е украинци, българи, доброволци, всички дружно да кажем не на войната. Идеята е, че всички се разгласяваме срещу войната, няма политика, тук има човешки ориси, несгоди, фантазии и едни деца, които би трябвало да продължат да живеят все пак ", сподели Невяна Филева.
В Пловдив пред църквата " Света Богородица " в Стария град също възпламениха свещи в символ на съпричастност с украинския народ в битката му за независимост.



В Пловдив пред църквата " Света Богородица " в Стария град също възпламениха свещи в символ на съпричастност с украинския народ в битката му за независимост.



Руски жители стачкуваха пред съветското посолство в София. Те осъдиха съветската експанзия и показаха, че знамето, което носят, символизира желанието за по-свободна Русия.

" Аз не съм желал тази война и останалите руснаци не я желаят ", сподели Дмитрий.



Заедно в поддръжка на Украйна се разгласи и дипломатическият корпус в България.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР